Negovalec na domu – junak za starostnike

Oskrba na domu vsako leto omogoča staranje na domu za številne starejše ljudi. Namesto da bi se preselili v oskrbovano stanovanje ali dom za ostarele, lahko starejši še naprej živijo tam, kjer se počutijo najsrečnejše in najbolj udobno – v svojem domu.

Nihče ne razume pomena oskrbe starejših tako dobro, kot negovalec na domu. Njihove storitve oskrbe na domu za starejše naredijo vsakdanje življenje varnejše in prijetnejše ter starejšim omogočajo, da svoja zlata leta preživijo v udobje doma.

Oskrba starejših na domu nudi dragoceno podporo družinam. Negovalec na domu olajša skrb za ostarele ljubljene osebe, družinam pa pomaga preživeti več kakovostnega časa skupaj. Hkrati družinskim negovalcem nudijo prepotreben oddih, s čimer zmanjšajo tveganje, da bodo družinski negovalci izgoreli.

Negovalec na domu
Negovalec na domu olajša skrb za ostarele ljubljene osebe.

Kdaj je potrebna oskrba na domu?

Najprej morate vedeti, kdaj vaši svojci morda potrebujejo dodatno pomoč, ki jo lahko nudi negovalec na domu. Če na obisku pri starejših sorodnikih pogosto opazite znake, ki jih opisujemo v nadaljevanju, se pogovorite z njimi in poskusite najti razloge. Ne odlašajte in pridite do rešitve čim hitreje.

Če opazite, da vaš sorodnik hitro hujša, nima apetita, je njegov hladilnik prazen ali poln hrane s pretečenim rokom uporabe ali že pripravljenih jedi, je to jasen pokazatelj, da ima vaš bližnji težave s kuhanjem in prehrano. V tem primeru bo morda potreboval pomoč pri nakupu živil ali kuhanju.

Morda boste opazili, da vaša mama ali oče nosita umazana oblačila, imata zanemarjene nohte ali zobe, neurejene lase, telesni vonj ali umazan splošni videz. Obstaja velika verjetnost, da imata težave z vzdrževanjem osebne higiene. Razlogi so lahko različni, od pomanjkanja časa do zdravstvenih težav, kot je depresija ali izguba spomina.

Če opazite, da pozabljivost vaših staršev pomembno vpliva na njihovo vsakdanje življenje in lahko povzroči slabe posledice, je čas, da ukrepate. Stvari, kot so pozabiti vzeti zdravila, zapreti plin/vodo, obiskati sestanke ali plačati račune, so lahko znaki težav s spominom. Danes negovalec na domu ponuja storitev opomnikov za starejše, kjer starejšim pomaga pri jutranjih in večernih rutinah ter poskrbi, da nič ne pozabijo.

Če opazite pomembne spremembe v stanju doma svojih staršev, kot so pokvarjene naprave, prepolna košara za perilo, umazanija in nered, lahko to pomeni, da je za vaše starše pretežko vzdrževati dom. Razmislite o tem, da bi v ta namen najeli negovalca, saj bo vaše ljubljene razbremenil težkega fizičnega dela in jim pomagal pri hišnih opravilih.

Dejavniki, kot so odsotnost želje po odhodu od doma, komunikacija s sorodniki in sosedi, izguba zanimanja za hobije in dejavnosti, s katerimi so se svojci ukvarjali prej, lahko kažejo na depresijo. Ljudje smo po naravi družabna bitja in potrebujemo redno komunikacijo z drugimi. Negovalec na domu bo starejšim pomagal, da ostanejo aktivni in uživajo v družabnem življenju, ne glede na starost.

Če opazite čezmerne podplutbe, odrgnine ali druge poškodbe, to lahko pomeni, da svojec ne more opravljati vsakodnevnih dejavnosti brez nevarnosti poškodb. To je resen problem, o katerem se morate pogovoriti čim prej. Dodatna pomoč je v tem primeru nujna, zato s to zadevo ne odlašajte.

Negovalec na domu
Negovalec na domu za starejše ustvari individualen program oskrbe.

Prednosti, ki jih prinaša negovalec na domu

Če so vam zgoraj opisani znaki znani, se pogovorite s svojimi najdražjimi o najemanju negovalca. Običajno starejši zavračajo dejstvo, da potrebujejo pomoč, zato je vaša naloga, da ste potrpežljivi in poskušate orisati koristi, ki jim jih bo negovalec na domu prinesel. Spodaj vam predstavljamo nekaj koristi, ki jih prinese oskrba na domu.

Ko smo doma, se počutimo bolj mirne in varne. Poskusite svojcem razložiti, da bodo še naprej živeli po svojih pravilih in v svojem okolju. Nič jih ne bo zmotilo ali motilo, le več pomoči in podpore bodo dobili od resničnih strokovnjakov.

Negovalec na domu za starejše ustvari individualen program oskrbe ena na ena za vsako stranko. Osebna nota in osebni pristop poskrbita, da se starejši počutijo cenjene in ljubljene.

Ko veš, da so tvoji starši v varstvu, občutiš olajšanje in pomirjenost. Ne obremenjujete se več, če se vaši starši spomnijo, da vzamejo zdravila ali pripravijo svežo hrano. Vse je namreč pod nadzorom.

Negovalec na domu daje mir ne le družinam, temveč tudi starejšim. Zaslužijo si brezskrbno staranje in oskrbovalci na domu so tam ravno v ta namen.

Negovalec na domu
Storitve oskrbe starejših na domu so pomembne iz več razlogov.

Kaj vključujejo storitve negovalca na domu?

Negovalec na domu lahko ponuja vrsto storitev, namenjenih starejšim odraslim, da ohranijo svojo neodvisnost in kakovost življenja na svojih domovih. Nekateri običajni primeri storitev teh storitve so zbrani spodaj.

  • Pomoč pri vsakodnevnih življenjskih dejavnostih, kot so kopanje, oblačenje, nega, stranišče in hranjenje.
  • Pomoč pri drugih vsakodnevnih življenjskih dejavnostih, kot so nakupovanje živil, priprava obrokov, gospodinjstvo, pranje perila, prevoz in upravljanje z zdravili.
  • Druženje in socializacija za pomoč pri preprečevanju osamljenosti in izolacije.
  • Spremljanje in obvladovanje kroničnih zdravstvenih stanj, kot so sladkorna bolezen, hipertenzija ali bolezni srca.
    Nadomestna nega za zagotavljanje začasne olajšave družinskim negovalcem.
  • Spremembe doma za izboljšanje varnosti in dostopnosti, kot so ročaji, ograje in rampe za invalidske vozičke.
  • Storitve zdravstvene nege na domu, kot so kvalificirana nega, fizikalna terapija, delovna terapija in govorna terapija.

Storitve negovalca na domu so pomembne

Storitve oskrbe starejših na domu so pomembne iz več razlogov. Na splošno lahko storitve negovalca na domu pomagajo starejšim odraslim ohraniti njihovo neodvisnost, izboljšajo kakovost življenja in zmanjšajo stroške zdravstvenega varstva, hkrati pa nudijo predah družinskim negovalcem in spodbujajo staranje na domu.

Mnogi starejši odrasli želijo čim dlje ostati v svojih domovih. Storitve oskrbe na domu jim lahko pomagajo ohraniti neodvisnost in nadaljevati življenje v svojih domovih, namesto da bi se morali preseliti v dom za ostarele.

Storitve oskrbe lahko starejšim odraslim pomagajo ohraniti fizično in duševno zdravje, kar lahko izboljša njihovo splošno kakovost življenja. Negovalci lahko nudijo pomoč pri vsakodnevnih dejavnostih, zdravljenju z zdravili in socializaciji, kar lahko prispeva k boljšemu zdravju in dobremu počutju.

Z zagotavljanjem oskrbe na domu lahko negovalci pomagajo preprečiti hospitalizacije in druge zdravstvene posege. To lahko pripomore k zmanjšanju zdravstvenih stroškov za posameznika in zdravstveni sistem kot celoto.

Za veliko starejših odraslih skrbijo družinski člani, ki morda usklajujejo nego z delom in drugimi obveznostmi. Negovalec na domu družinskim oskrbovalcem zagotovi predah, jim omogoči odmor od njihovih dolžnosti oskrbe in jim omogoči, da napolnijo energijo.

Staranje na domu se nanaša na sposobnost živeti v svojem domu varno, neodvisno in udobno, ne glede na starost ali raven sposobnosti. Storitve oskrbe na domu lahko pomagajo starejšim odraslim pri staranju, tako da jim zagotovijo podporo, ki jo potrebujejo, da čim dlje ostanejo na svojih domovih.

Negovalec na domu
Staranje doma lahko pomaga starejšim posameznikom ohraniti svojo neodvisnost in samostojnost.

Prednosti staranja na domu

Omogočiti starejšim posameznikom, da ostanejo doma, ima več koristi, kot, da bi jih premestili v dom za ostarele. Dom je pogosto kraj udobja in domačnosti za mnoge starejše posameznike. Selitev v dom za ostarele lahko močno moti njihove dnevne rutine in občutek varnosti. Bivanje doma jim lahko pomaga, da se počutijo bolj udobno in sproščeno.

Staranje doma lahko pomaga starejšim posameznikom ohraniti svojo neodvisnost in samostojnost. Sami se lahko odločajo o svojih dnevnih rutinah, obrokih in dejavnostih, namesto da bi se morali držati urnika ali rutine, ki jo določi dom za ostarele.

Negovalec na domu se lahko prilagodi posebnim potrebam in željam posameznika. To omogoča bolj osebno nego, ki lahko bolje obravnava njihove posebne potrebe in spodbuja njihovo splošno dobro počutje.

Selitev v dom za starejše je lahko vir stresa in tesnobe za mnoge starejše posameznike. Ostajanje doma lahko pripomore k boljšemu duševnemu zdravju, saj jim omogoči, da ostanejo v znanem okolju in ohranijo socialne stike s prijatelji in družino.