Zasebno varstvo otrok za miren odhod od doma

Rojstvo otroka spremeni življenje staršev na vse možne načine. Če ste se lahko prej brez težav odzvali na prav vsak družaben dogodek, se z rojstvom novega člana svet postavi na glavo. Glavna tema razgovora med partnerjema pa ob vabilu postane – kako poiskati zasebno varstvo otrok v času odsotnosti?

Varstvo otrok

Varstvo otrok lahko zagotovijo različne osebe, ki tudi sicer zapolnjujejo vaše življenje. Nekoč je veljalo, da so za varstvo običajno poskrbeli stari starši, danes, ob hitrem tempu življenja, pa to pogosto ni možno. Tudi stari starši še vedno obiskujejo službo, hkrati pa obstajajo dogodki, kamor boste odšli sočasno (vendar brez otrok).

 

zasebno varstvo otrok
Varstvo otrok naj otrokom omogoča ustvarjanje.

 

Platforme za iskanje pomoči

Digitalizacija je mladim staršem prinesla sodobne rešitve pri iskanju pomoči pri varstvu njihovih najmlajših. Platforme  na enem mestu zagotavljajo informacije o potencialnih osebah, ki varstvo nudijo, starši pa lahko na njih objavite oglas na katerega se lahko javijo osebe, ki varstvo nudijo v vaši bližini. Platforme zagotavljajo večjo varnost, saj vnaprej preverijo osebe, ki objavijo oglas s ponudbo za varstvo, zaradi česar so lahko starši bolj mirni.

Na kaj morajo biti starši pozorni pri iskanju varuške?

Zagotovo se strinjamo, da je zasebno varstvo otrok storitev, ki je starši ne zaupajo, kar prvi osebi, ki jim stopi naproti. Vsak namreč nima niti pristopa, niti pogojev za opravljanje dejavnosti. Pri izbiri je potrebno izbrati osebo, ki ima urejeno dejavnost za izvajanje teh storitev. Morda se boste na tem mestu vprašali, zakaj? Seveda pri tem ne mislimo na to, da bo oseba samo na ta način lahko izdala račun (čeprav je tudi to res). Odgovor se skriva v večji brezskrbnosti staršev, ko otroke prepustijo novi varuški, sploh, če je od prej ne poznajo. Predstavljajte si, da otroke prepustite prvi osebi, ki vas je kontaktirala na osnovi oglasa na družbenih omrežjih, kjer bi na primer osebno objavili svoje iskanje. Verjetno bi se kasneje, predvsem mamice, težje prepustile zabavi, seveda pa se takoj zastavi tudi vprašanje, na kakšen način bi taka oseba delala z vašim otrokom.

 

otrok
Otrok mora biti ob odhodu varuške srečen.

 

Čustveni vrtiljak otroka

Dejstvo je namreč, da večina otrok brez staršev le stežka sledi družinski rutini, ki jo namesto njih opravi oseba, ki nudi zasebno varstvo otrok. Otroci se lahko ob odsotnosti počutijo odrinjene, osamljene in doživljajo vrtiljak različnih čustev, ki jih pogosto težko spravijo v besede. Pri tem je ključna vloga tistega, ki bo te otroke pazil. Osebe, ki imajo urejeno dejavnost, imajo običajno tudi znanje za ravnanje ob takih stiskah otrok, pri čemer običajno hitro najdejo nove načine, da otroka animirajo in preusmerijo njegove misli.

Priložnosti za nekaj novega

Kakovostno zasebno varstvo otrok otrokom zagotavlja nove priložnosti za razvoj, učenje in pridobivanje znanj. Da bi bilo to mogoče, je seveda potrebno tudi znanje tistega, ki varstvo ponuja. Zagotovo si želite, da izbrana oseba v vašem otroku prepozna interese, jim sledi in jih tudi razvija. Pa naj bo to na področju športne aktivnosti, likovnega ustvarjanja, branja ali pa zgolj razmišljujočega razgovora z vašim največjim zakladom. Samo empatične osebe, ki bodo želje in stiske otrok hitro prepoznale, bodo v vašem otroku spodbudile pozitivna čustva, ki bodo omogočila, da boste lahko zasebno varstvo otrok tudi naslednjič zaupali drugim ter bili prepričani, da so otroci v dobrih in varnih rokah.

Priprava otrok na varstvo

Omenili smo, da je lahko zunanje zasebno varstvo otrok, ki ga nudijo otroku neznani ljudje, zanj velik stresni dejavnik. In na tem mestu imate ključno vlogo vi, dragi starši. Čeprav se vam morda zdi, da posebne priprave niso potrebne, to, če želite imeti tudi po zaključku varstva srečnega in zadovoljnega otroka, ne drži.

varstvo otrok
Varuška naj poskrbi za igro in animacijo otrok.

 

Zaupanje

V prvi vrsti je potrebno poiskati varuško, ki ji lahko zaupate. Omenili smo že, da obstajajo spletne platforme, kjer lahko na enem mestu izberete varuško, ki ima prijavljeno dejavnost, zaradi česar je zagotovljena večja varnost.

Uvajalne ure

Če boste na dan dogodka odsotni več ur, je smiselno, da se z varuško dogovorite za uvajalne ure. Podobno kot to poteka v vrtcih. Zlasti, ko boste otroka varuški prepustili prvič, je smiselno, da slednja z otrokom najprej preživi uro ali dve, da se z otrokom navadita drug na drugega. Druga, pogosto še bolj pomembna prednost zlasti pri novopečenih starših, pa je tudi pomiritev in priprava staršev. Starši pa si v tem času vzemite čas zase in, kar je najpomembneje, ne zbujajte sami sebi občutkov krivde, da ste otroka zapustili. Zavedajte se, da so otroci v varnih rokah in da je tudi zanje pomembno, da vzpostavljajo nove socialne interakcije z odraslimi. V končni fazi jih bodo morali slej kot prej znati vzpostavljati tudi v vrtcu, kasneje pa v šoli. Takšna izkušnja je torej zanje velika prednost.

Varuško opremite z informacijami

Da se boste ob odhodu bolje počutili, varuško opremite z vsemi potrebnimi informacijami in ji predstavite vse njene naloge ter pripomočke, ki jih bo pri tem potrebovala. Te vključujejo informacije vezane na posebnosti otroka, način dela (to je urnik otroka) in podobno, seveda pa ne pozabite pustiti seznam telefonskih številk, na katere se lahko obrne v primeru nujnih zadev. V primeru, da želite občasen stik z otrokom tekom varstva, se o tem vnaprej dogovorite z varuško, saj boste na ta način vzpostavili zaupanja vreden odnos v katerem varuška ne bo čutila, da jo nadzorujete, ker ji ne zaupate.

Na koncu evalvirajte

Pomembno je, da po končanem dogodku z varuško (lahko pa tudi otrokom) opravite evalvacijo dela z otrokom. Pozanimajte se, na kakšen način se je vaš otrok na vašo odsotnost odzval, kakšno je bilo njegovo vedenje in vse, kar vas še zanima. Tako boste namreč lahko še dodatno prispevali k razvoju svojega otroka.