Ultrazvok žil: Zakaj je pomemben in kje ga opraviti?

Bolezni srca in ožilja so vse bolj prisotne v našem vsakdanu. Hiter tempo življenja, stres, nezdrava in predelana hrana ter premalo gibanja namreč v vse večji meri vplivajo na to, da je naše ožilje zamaščeno, da imajo številni povišan holesterol ali visok krvni tlak. To pa posledično vodi tudi v številne resne bolezni, krvne strdke ali v najhujših primerih celo do kapi. Da do tega ne bi prišlo, zdravniki čedalje bolj priporočajo redne zdravniške preglede ter preiskave srca in ožilja. Med te pa zagotovo sodi tudi ultrazvok žil, ki velja za eno izmed najučinkovitejših preiskav krvnih žil v telesu. Hitro, enostavno in neboleče namreč pokaže, kakšno je stanje žil oziroma kako zdravo je naše ožilje. Na podlagi rezultatov ultrazvoka pa se nato lažje določi ustrezna diagnoza in zdravljenje, če je le to potrebno.

Smo vas s temi besedami morda že prepričali, da gre za odlično diagnostično metodo, ki bi jo moral opraviti vsak? Potem preverite, kje opraviti ultrazvok žil. V nadaljevanju članka pa bomo podrobneje raziskali, kaj je ultrazvok žil, kako se izvaja, ter kaj so njegove prednosti.

ultrazvok žil

Kaj je ultrazvok žil in kako se izvaja?

Kot že zgoraj omenjeno, gre za medicinsko tehniko, s katero se podrobneje pregleda ožilje oziroma žilni sistem. Preiskava je popolnoma neinvazivna, varna in v večini primerov neboleča, posebna priprava nanjo pa ni potrebna. Izvaja se tako, da pacient stoji na ravni površini, zdravnik pa mu s pomočjo posebne naprave za ultrazvok pregleduje žilni sistem. Celoten postopek traja približno pol ure, izvaja pa se s pomočjo visokofrekvenčnih valov, ki na zaslonu prikažejo, kakšno je stanje ožilja.

Ultrazvok žil zajema natančen pregled ven in arterij spodnjih okončin, vratu ali rok. Njegova glavna značilnost pa je, da omogoči natančno analizo površinskega in globinskega žilnega obtoka. Na podlagi te analize lahko zdravniki ocenijo, kako zdravo oziroma nezdravo je ožilje. Pa tudi prepoznajo morebitne težave in spremljajo učinkovitost zdravljenja. Slika ultrazvoka žil namreč pokaže, kakšen je krvni obtok in kako zamašene so žile. Na podlagi ultrazvočnega zapisa pa se lahko oceni tudi to, ali so žile preozke ter, ali so v žilah prisotni krvni strdki. To pa je pomembno predvsem zato, da se nato pacientu lažje določi diagnoza in se mu predpiše ustrezno zdravljenje. V primeru krvnih strdkov pa lahko pride tudi do laserskega uničevanja le teh ali celo do operacije.

Zakaj bi morali vsi opraviti ultrazvok žil?

S pomočjo tega postopka se torej natančno določi, kakšno je stanje ožilja in se tudi pravočasno ukrepa oziroma se lahko z njim celo reši življenje. Kljub temu, pa številni še vedno menijo, da je ultrazvok žil primeren samo za kronične srčno-žilne bolnike, starejše ali ljudi z večjimi dejavniki tveganja. Ampak temu še zdaleč ni tako!

Ultrazvok žil se res najpogosteje izvaja ob sumu na bolezni žil, specifičnih simptomih in kroničnih bolnikih. Vendarle pa je primeren tudi za vse ostale oziroma se celo priporoča, da ga na vsakih nekaj let opravi vsak izmed nas. Tudi mlajše generacije in tisti, ki morda nimajo dedovanih srčno-žilnih obolenj.

Bolezni ožilja namreč ne izbirajo in se lahko pojavijo pri vsakemu izmed nas. Prav tako so že leta med najpogostejšimi vzroki za smrt. Zato je prav, da se tega zavedamo in da se tovrstne pregleda izvaja redno. Le tako se lahko spremlja stanje žil in se ugotavlja začetne ali morda že napredovane oblike bolezni arterij. Oceni pa se lahko tudi stopnjo ter predel, kjer so okvare žil.

Ultrazvok žil je torej izrednega pomena in lahko pripomore k temu, da se ob pojavu bolezni hitro in tudi pravilno ukrepa.

Ultrazvok žil

Kdaj in kam na ultrazvok žil?

No zdaj smo vas zagotovo prepričali o pomembnosti žilnih pregledov in ustreznega ukrepanja. Se pa verjetno sprašujete, kam se sploh gre na ultrazvok žil in kdaj je ta postopek najbolje opraviti, kajne?

Kot pri vseh preiskavah, ki se tičejo našega zdravja in dobrega počutja, je tudi za to preiskavo izrednega pomena, da izberete primerno ustanovo in strokovno usposobljene zdravnike. Takšne, ki imajo izkušnje s srčno-žilnimi obolenji. Med te zagotovo sodijo tudi specialisti, ki delujejo v medicinskem centru Medartis. Na podlagi dolgoletnih izkušenj vam lahko namreč ponudijo celostno obravnavo in izvedejo ultrazvok žil na najbolj učinkovit način. Po končanem ultrazvoku pa se bodo z vami tudi posvetovali in vam ponudili ustrezno rešitev za vaše zdravstveno stanje.

Glede samega termina, kdaj iti na ultrazvok žil, pa je odločitev predvsem na vas. Na pregled se je seveda dobro naročiti, če opazite določene simptome ali imate v družini tveganje za srčno-žilna obolenja oziroma holesterol. Priporoča pa se tudi vsem po dopolnjenem 40. letu starosti, kadilcem, kroničnim bolnikom. Pri teh skupinah je namreč tveganje za žilna obolenja večje. Lahko pa se za preiskavo odločite tudi popolnoma preventivno in brez simptomov.

V vsakem primeru je važno, da poskrbite za svoje zdravje in v primeru bolezni, bodisi žilnih ali katerihkoli drugih, čim hitreje ukrepate. Zato ne odlašajte in se hitro naročite v medicinski center Medartis ter opravite pregled svojega ožilja!

Ultrazvok žil