Proteini za športnike

Proteini ali po slovensko imenovane beljakovine so za športnike zelo pomembne, pa ne samo za športnike, tudi za navadne smrtnike. Vendar se beseda proteini v tem pomenu uporablja za prehranska dopolnila, ki jih običajno uživajo športniki, medtem ko jih navadni smrtniki nikakor ne potrebujejo. Proteini so zelo delikatno prehransko dopolnilo, saj marsikateri “športnik” ne ve zakaj ga uživa ampak ga, ker je slišal da po tem rastejo mišice. To pa še zdaleč ne drži in nikakor ni pravilna trditev. Ljudje namreč za marketing uporabljajo vse fraze, ki se dobro slišijo, zadaj pa je skrit pomeni, ki ga ljudje ne razumejo.

proteini

Če pogledamo rekreativne športnike, ki imajo uravnoteženo prehrano, jim proteini ne dajo nikakršnega pozitivnega učinka, temveč je lahko na dolgi rok negativen učinek. Namreč rekreativni športniki po navadi uživajo športno prehrano (več beljakovin) že z živili in potem uživajo še prehransko dopolnilo, ki ga njihovo telo ne potrebuje, ampak ga samo izloči. Človeško telo nima skladišča za beljakovine, tako kot za ogljikove hidrate in maščobe. In se ves višek vnesenih beljakovin, ki jih telo ne more porabiti, se izločijo, s tem pa obremenimo ledvice in jetra.

Kje pa proteini kot prehransko dopolnilo pridejo še kako prav pa je pri profesionalnih športnikih. Namreč oni imajo malo večje potrebe kot mi zaradi količine treningov in splošnega načina življenja in je včasih že težko toliko beljakovin vnesti v telo. Pri njih prehranska dopolnila pridejo v poštev, saj si tako prihranijo čas za hranjenje. Proteini so enostavni za uživanje, saj jih zmešamo z vodo ali mlekom in popijemo. Tako si prihranijo dragocen čas in vnesejo v telo dovolj beljakovin, ki jih potrebujejo. In seveda kvalitetnih beljakovin, kar je najbolj pomembno. Torej je način prehranjevanja pri športnikih zelo pomemben, tudi pri rekreativnih športnikih. Če le te tekom dneva ne uživajo dovolj beljakovin iz živil, potem je priporočljivo uživanje prehranskega dopolnila.