Otroški avtosedeži

Otroški avtosedežiZa prevoz dojenčka in otroka v avtomobilu so z zakonom o varnosti cestnega prometa predpisani in tudi najbolj primerni otroški avtosedeži. Za vsako starostno obdobje potrebujemo primeren otroški avtosedež, v katerem bo naš otrok užival največje udobje, podkrepljeno z najvišjimi varnostnimi standardi.

Otroški avtosedeži se delijo na več skupin. Skupine otroških avtosedežev se med seboj razlikujejo glede na potrebe, ki jih prinese otrokova teža in velikost. Prva skupina se imenuje 0+ in je za otroke od 0-13kg, druga skupina je 0+1, od 0-18kg, nato je skupina 1, za od 9-18kg, skupina 1+2+3 za otroke od 9-36kg in še skupina 2+3, za otroke od 15-36kg. V prvi skupini so avtosedeži tako imenovane lupinice ali jajčki – to je prvi avtosedež, ki ga dojenček potrebuje. V njem leži in je varno pripet s pettočkovnim varnostnim pasom. Sama lupinica pa se lahko pritrdi neposredno na avtomobilski sedež z varnostnimi pasovi avtomobila ali pa s posebnim sistemom imenovanim Isofix.

Isofix je dodatna enota avtosedeža, ki se pritrdi neposredno na avtomobilski sedež, nanj pa se pritrdi lupinica. V skupini 0+1 so avtosedeži nekoliko večji in so namenjeni za daljšo uporabo, do nekje 4. leta starosti otroka. Otrok je prav tako pripet s pettočkovnim varnostnim pasom, avtosedeži pa imajo več možnost nastavitve naslona. Skupina 2+3 se od avtosedežev iz ostalih skupin razlikuje po tem, da otrok ni več pripet z varnostnimi pasovi otroškega avtosedeža, temveč neposredno z varnostnimi pasovi osebnega vozila. Zato mora biti otrok primerno velik in težak, da mu varnostni pasovi avtomobila ustrezajo in je z njimi varno in udobno pripet. Nekoliko drugačni so tudi avtosedeži, ki imajo tako imenovano varnostno blazino, s katero je na inovativen način otrok pripet z varnostnim pasom vozila.

Vsi otroški avtosedeži so preizkušeni na testih, ki potrjuje njihovo varnost v primeru trka oziroma prometne nesreče. Spletna trgovina Mali vragci ponuja bogato izbiro različnih proizvajalcev otroških avtosedežev, zato le preverite njihovo spletno ponudbo.