Kirurška odstranitev znamenja: Konec z nadležnimi znamenji

Imate tudi vi že od rojstva na koži znamenje, ki vas vsake toliko zbode v oči in vas skorajda vsakodnevno moti? Zakaj se torej ne odločite za odstranitev le tega? Kirurška odstranitev znamenja je dan danes popolnoma enostaven in neboleč postopek. V nadaljevanju smo navedli, kakšna znamenja je možno odstraniti in kakšen je postopek.

Kakšna znamenja ločimo?

Kot prvo si poglejmo, kakšna znamenja obstajajo in kako izgledajo. Materina znamenja so praktično vsa znamenja, ki se pojavijo že ob rojstvu ali kmalu za tem. Gre za znamenja, ki so običajno benigna torej nerakava, nastanejo pa, ko pigmentne celice v koži rastejo v skupkih ali plasteh.

Pojavijo se lahko v različnih barvah in oblikah. Poznamo vse od rdečih do rjavih, črnih ter celo modrih ali belih znamenj. Lahko so ravna ali dvignjena iz kože, da izgledajo kot nekakšne bradavice. Razlikujejo pa se tudi po teksturi, nekatera znamenja so gladka, spet druga hrapava.

kirurška odstranitev znamenja

Zakaj odstraniti znamenja?

Večina znamenj je sicer neškodljivih in jih ni treba nikakor zdraviti, niti odstraniti. A vendarle povzročajo številne preglavice. Če ne drugo, so nekatera znamenja na nek način grda in nas motijo iz lepotnega vidika. Lahko se pojavijo tudi na mestih, ki so vidna vsem, na primer na glavi in so zaradi tega moteča.

Možno pa je tudi, da znamenja povzročajo določene zdravstvene težave. Nekatere vrste znamenj so lahko na primer povezane s povečanim tveganjem za nastanek kožnega raka. Pri znamenjih je zato še posebej pomembno, da se redno spremljajo in se, v primeru, da spremenijo barvo ali obliko, pregledajo pri zdravniku.

Zaradi omenjenih lepotnih in zdravstvenih razlogov je tako vse več ljudi, ki se odločijo, da si ta znamenja odstranijo. V tem primeru pride prav kirurška odstranitev znamenja, na voljo pa je tudi lasersko odstranjevanje ali brušenje znamenja. V čem pa se torej razlikujejo postopki?

Kakšni postopki so na voljo?

Vsi postopki veljajo za učinkovite, katerega izbrati pa je pravzaprav odvisno od posameznikovih želja, vrste, lokacije in velikosti znamenja. Glede na velikost, globino in lokacijo znamenja se razlikuje tudi cena postopka.

Z laserskim odstranjevanjem znamenj se odstranjuje predvsem znamenja, ki so velika, štrlijo iz kože ali pa so na vidnem mestu. To so na primer razni izrastki, starostne keratoze in bradavice. Laser je prav tako primeren za znamenja, ki so asimetrična ali imajo nepravilne robove ter znamenja, ki niso enake barve kot okoliška koža. Z laserskim odstranjevanjem znamenj pa se običajno odstranjuje tudi znamenja, za katera se sumi, da so rakava.

A danes se bomo usmerili bolj na tista kožna znamenja, ki ne štrlijo iz kože in večinoma niso rakava. To so običajna materina znamenja. Za te je primeren postopek kirurška odstranitev znamenja.

Kako se izvede kirurška odstranitev znamenja?

Pri kirurškem odstranjevanju kožnih znamenj se izreže kožne spremembe, torej obarvano plast, ki nas moti. S tem postopkom se lahko izboljša videz številnih vrst znamenj, hkrati pa se lahko odstrani tista kožna znamenja, ki so v nivoju kože in jih ni mogoče odstraniti z laserjem.

Vendar pa kirurška odstranitev znamenja ni primerna za vsakogar. Za odstranjevanje znamenj na tak način so primerne predvsem osebe, ki imajo bolj svetlo kožo ter manjša ali bolj površinska znamenja. Kirurška odstranitev znamenja pa je primerna tudi za tiste ki imajo znamenja, ki so v močnem kontrastu z barvo kože ali osebe, ki niso zadovoljne z videzom svojih znamenj.

kirurška odstranitev znamenja

Kako poteka okrevanje in kakšne brazgotine ostanejo po postopku?

Kirurška odstranitev znamenja je postopek, ki je sicer popolnoma varen in neboleč, traja pa le nekaj minut. Prav tako se običajno opravi v lokalni anesteziji, kar pomeni, da je za pacienta nemoteč. Ko je postopek končan, se nato odstranjeno tkivo pošlje še na histološko preiskavo, da se preveri, ali je bilo tkivo rakavo.

Prednost tovrstnega postopka je tudi ta, da je poseg trajen, znamenje se namreč ne more vrniti na to mesto. Po posegu kirurškega odstranjevanja znamenja pa prav tako ni potrebna bolniška, takoj se lahko vrnete na delo ali k vsakdanjim opravilom. Je pa potrebno mesto, kjer je bilo odstranjeno znamenje zaščititi pred zunanjimi vplivi. To lahko storimo na primer z obliži, ki se zamenjajo na dva ali tri dni.

Kirurška odstranitev znamenja lahko povzroči, da ostane na koži rahla brazgotina. Ta je odvisna predvsem od dela telesa, velikosti in globine znamenja ter starosti bolnika in časa celjenja. Deli telesa, ki imajo dobro prekrvavitev se na primer celijo hitro, tisti s slabšo prekrvavitvijo pa se celijo počasneje. Najhitreje brazgotine izginejo na obrazu, na prsnem košu, vratu, ramenih in nad sklepi pa lahko zorijo dalj časa. A se vsaka brazgotina sčasoma zmehča, rdečina pa izgine, zato ni bojazni, da bi bila koža na tem mestu grda in moteča.

Bi si torej tudi vi radi kirurško odstranili znamenje? Obiščite dermatologa in se posvetuje, kateri način odstranjevanja bi bil najbolj primeren za vas. Tovrstni posegi se izvajajo skozi celo leto, tako da ga lahko opravite zdaj ali pa tudi kasneje. Naredite enkrat za vselej konec nadležnim znamenjem.