Kapljice za oči se dobijo različnih vrst – katere izbrati?

Oči so pomemben del telesa, ki ga marsikdo zanemarja, čeprav jih razen pri spanju, uporabljamo cel dan. Veliko ljudi se sooča s suhimi očmi, pa se tega sploh ne zaveda in zato posledično ne poišče pomoči. Čeprav načeloma suhe oči, razen v skrajnih primerih, ne povzročajo resnih bolezenskih stanj, je pametno, da pred napredovanjem težav, suhe oči tudi zdravimo. Med najbolj pogoste in dostopne oblike zdravljenja suhih oči so kapljice za oči. Ker pa jih je na trgu ogromno, se je dobro pozanimati, katere kapljice za oči izbrati in zakaj so nekatere bolj priporočljive kot druge.

Vzroki za suhe oči

Kapljice za oči največkrat uporabljajo ljudje, ki imajo suhe oči in se soočajo s pordelostjo, pekočim občutkom in utrujenimi očmi, pa tudi tisti, ki imajo težave s pretiranim solzenjem. Suhe oči se pojavijo zaradi različnih vzrokov. Med njimi je zagotovo v ospredju daljše gledanje v TV, računalniške in mobilne ekrane, kjer se oči preveč naprezajo in pozabijo mežikati. Ostali vzroki za suhost oči so tudi suh in onesnažen zrak, veter, kajenje, pojavljajo pa se tudi kot stranski učinek nekaterih kroničnih bolezni, kot je astma in pa pri uživanju določenih zdravil. Prav tako se s suhimi očmi velikokrat srečujejo ljudje, ki vsakodnevno nosijo kontaktne leče.

Kapljice za oči

Kakšne kapljice za oči izbrati

Na trgu obstaja veliko vrst kapljic za oči, ampak to seveda ne pomeni, da so vse kapljice za oči enake kvalitete. Kapljice za oči morajo biti sestavljene tako, da se najbolj približajo sestavi solz, ki jih telo proizvaja, zato jih imenujemo tudi umetne solze. Kapljice za oči morajo nadomestiti solze, ki jih primanjkuje v očesu, kar posledično izsušuje oko. Njihova glavna naloga pa je, da navlažijo oko in poskrbijo, da navlaženost traja čim dalj časa. Biti morajo sterilne, bistre in ustrezno viskozne. Da se prepreči razmnoževanje bakterij, so nekaterim kapljicam za oči dodani tudi konzervansi. Vendar se pri takih kapljicah lahko pojavlja draženje v očesih in suhe oči, kar popolnoma zatre prvotni namen kapljic za oči. Priporočljivo je, da se odločite za kapljice brez dodanih konzervansov ali pa vsaj s takšnim konzervansom, ki ni potencialno škodljiv. Predvsem je to pomembno pri tistih, ki zaradi kroničnih bolezni kapljice vsakodnevno uporabljajo dalj časa in pa tistih, ki nosijo kontaktne leče, saj jih kapljice z določenimi konzervansi lahko obarvajo. Nadomestilo za konzervanse, ki preprečujejo razmnoževanje bakterij so napredne embalaže, ki zaradi posebnih filtrov zagotavljajo sterilnost tudi po večkratni uporabi.

Prednosti kapljic za oči A. Vogel

Kar odlikuje kapljice za oči A. Vogel je dejstvo, da kapljicam niso dodani konzervansi in so kljub temu ves čas uporabe sterilne. Uporablja se jih lahko večkrat dnevno še šest mesecev po prvem odprtju. Proti suhim očem se kapljice lahko uporabljajo toliko časa, kot trajajo težave, seveda pa se je treba posvetovati z zdravnikom v primeru, da po enem mesecu težave ne izginejo, ker lahko vzrok za težave leži drugje.

Glavni sestavini, ki ju najdemo v kapljicah za oči A. Vogel sta hialuronska kislina in smetlika. Obe sestavini sta naravni in zato tudi najbolj prijazni našemu telesu. Namenjene so tako tistim, ki imajo zaradi kontaktnih leč večkrat suhe oči, kot tistim, ki imajo bolj občutljive oči in za katere vsake kapljice niso primerne.

Za hialuronsko kislino ste zagotovo že slišali, če ste kdaj kupovali kremo za obraz, saj se pogosto pojavlja, ko je govora o vlaženju obraza. In prav zaradi tega je odlična sestavina tudi za kapljice za oči. Hialuronska kislina se že v osnovi nahaja v različnih delih našega telesa, med drugim tudi v steklovini očesa. Pa naj vas ime in omemba kisline ne zavede, namreč hialuronska kislina skrbi za ohranjanje vode. Ena molekula hialuronske kisline nase veže okoli 1000 molekul vode in jih zadrži. To je tudi razlog, da se za izdelavo kapljic za oči uporablja hialuronska kislina. Ko kapljice za oči, ki imajo v svoji sestavi hialuronsko kislino kapnemo v oči, te zadržijo vodne molekule na površini očesa, ki je posledično dalj časa navlažena in oko je zaščiteno pred izsušitvijo in manj izpostavljeno ostalim okolijskim dejavnikom.

Smetlika, ki je prav tako ena izmed glavnih sestavin kapljic za oči A. Vogel pa je rastlina, ki je že v zgodovini slovela po svojih zdravilnih učinkih. Uporabila jo je celo Pehta, ko je Mojci v oči nakapala kapljice smetlike. Ljudje so jo in jo še vedno uporabljajo protivnetno. Smetlika je namreč antioksidant, kar pomeni, da celice ščiti pred prostimi radikali, ki bi celico sicer uničili. Tako pomaga pri bakterijskih in virusnih infekcijah, ščiti jetra in znižuje krvni tlak. Poleg ostalih zdravilnih učinkov, blagodejno vpliva tudi na težave, ki se pojavljajo na očesu. Pri težavah z očmi, se smetliko v obliki obkladkov uporablja pri ječmenu, vnetih vekah, zlepljenimi očmi, utrujenih očeh in alergijah oči. S takimi zdravilnimi učinki tudi ni čudno, da imajo kapljice za oči A. Vogel v svoji sestavi tudi smetliko.