Akacijev med po izjemno ugodni ceni

Med je naravno sladilo, ki ga pridelujejo čebele. V slovenskem prostoru se prideluje več vrst medu, med katerimi je med bolj priljubljenimi tudi akacijev med. Ta med se prideluje iz cvetov drevesa akacije, ki ga načeloma najdemo na Primorskem in v Prekmurju. Akacija ali robinija je drevo z belimi cvetovi, ki so ga iz Amerike prinesli v Evropo. Pogosto se akacija nahaja ob vinogradih, saj so njen trden les uporabljali za vinogradniške kole. Dandanes pa je akacija aktualna le še za čebele in čebelarje. Ko začnejo cveteti prvi cvetovi, kar je lahko že v začetku maja, jih začnejo obiskovati čebele. Če vreme dovoli, paša traja vse do julija, zato so pogosto letne količine akacijevega medu bogate.

akacijev med

Med na Slovenskem

Ljudje poznajo med že več tisoč let. Poznali so ga že stari Grki in Egipčani, ki so verjeli, da ima med posebne lastnosti. In v resnici ima med zdravilne lastnosti. Na področju Slovenije so o pozitivnih zdravilnih lastnostih medu vedeli že davno, zato ni čudno, da imamo močno razvito čebelarstvo. Poznamo več produktov, ki jih pridelujejo čebele. Med je seveda najbolj priljubljen produkt, poleg tega pa se pridobiva še propolis, čebelji vosek in cvetni prah. Različne vrste medu so namenjene različnim okusom, saj ima vsaka vrsta specifičen okus, ki jo loči od ostalih.

Akacijev med spada med bolj donosne vrste medu, saj drevo dolgo časa cveti. Čebele iz cvetov drevesa vzamejo mano, ki je naraven, lepljiv sok in jo v panju obdelajo. Mano zgostijo in ji primešajo izločke lastnih žlez, nato pa jo shranijo v satje. Satje nato čebelar odstrani iz panja in med napolni v kozarec. Ko gre za med, pri katerem so čebele pretežno nabirale iz ene vrste drevesa, v tem primeru akacije, gre za akacijev med. Da je lahko med označen kot akacijev, mora imeti tudi lastnosti akacijevega medu.

Akacijev-med

Lastnosti akacijevega medu

Akacijev med nekateri imenujejo tudi ”damski med”. Na videz je med iz akacije bister in skoraj brezbarven ali pa nežno, skoraj vodeno rumene barve. Z razliko od ostalih vrst medu, je pri akacijevem medu tekstura zelo tekoča. Le stežka in počasi se kristalizira, pa tudi strdi se zgolj poredko.

Kar se tiče okusa akacijevega medu, spada med najbolj sladke vrste medov. Akacijev med boste takoj prepoznali po svoji lahkotnosti, saj za nima težkega okusa. Tudi vonj akacijevega medu je specifičen in oddaja nežno aromo, ki spominja na vaniljo.

Akacijev med je zaradi svojega okusa in sladkosti najbolj priljubljen pri otrocih. Če ste v dvomih, kateri med bi bil najboljši za namaz, z akacijevim medom ne morete zgrešiti. Odlično se prilega tudi jutranjim kosmičem, kjer doda pravo mero sladkega. Prav tako se akacijev med pogosto uporablja kot naravno sladilo za čaj, pa tudi kavo. Nepogrešljiv je tudi pri različnih vrstah peciv, kjer je ena izmed sestavin med.

Zdravilni učinki akacijevega medu

Na splošno ima med ogromno pozitivnih učinkov na telo in zdravje. Med telo učinkovito oskrbi z energijo, za kar poskrbijo zdravilne snovi, ki se nahajajo v medu. V akacijevem medu tako najdemo številne organske kisline, od jabolčne do mlečne. Akacijev med vsebuje tudi variacije vitamina B, pa minerale, encime in cvetni prah. V primerjavi z ostalimi vrstami medu, ima akacijev med manjše količine cvetnega prahu. Kombinacija vseh sestavin priča o zdravilnem in naravnem produktu.

Zaradi manjših količin cvetnega prahu in prijetnega okusa, je uživanje akacijevega medu priporočljivo za otroke, ki še rastejo. Še posebej to pride v poštev pri otrocih, ki nimajo apetita in ne želijo jesti. Prijetna aroma akacijevega medu namreč spodbudi tek. Prav tako je ta vrsta medu priporočljiva za sladkorne bolnike. Splošno je znano, da si z akacijevim medom pomagajo osebe s povečanim stresom in nespečnostjo. Posebna sestava sladkorjev namreč pomaga, da se po uživanju medu telo umiri in odpravlja posledice nakopičenega stresa. Po njem segajo tudi osebe, ki imajo probleme z neurejeno prebavo. Akacijev med bo prav tako pomagal pri zgagi in prehladih ter ostalih simptomih bolezni dihal.

Slovenski akacijev med

Na slovenskem trgu boste našli ogromno vrst akacijevega medu. To pa ne pomeni, da je vsak akacijev med dobre kvalitete in izdelan v Sloveniji. Čebelarji, ki garantirajo, da je njihov med pridelan na geografskem območju Slovenije, imajo za to pridobljen certifikat Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo. Čebelarji s tem certifikatom, med katere spada tudi podjetje Medeni zaklad, vam garantirajo, da je med res kvalitetno izdelan in ni uvožen iz tujine. S tem certifikatom se zagotavlja, da čebele nabirajo cvetni prah in mano rastlin, ki so na geografskem območju Slovenije, kjer se tudi toči med. S certifikatom se zagotavlja še, da izdelek ne vsebuje nobenih konzervansov in barvil. Vsak kupec lahko to preprosto preveri na zaščitni nalepki na kozarcu. Vsak kozarec je namreč opremljen z nalepko, ki potrjuje kvaliteto in izvor medu.

Ko se odločite za nakup avtohtonega slovenskega medu, kakršen je pri podjetju Medeni zaklad, prispevate k nadaljevanju čebelarstva v Sloveniji in ohranjanju tradicije, ki prehaja iz roda v rod.