Žaluzije najvišje kakovosti za različne vrste objektov

Prenovljena hiša je kot zrela dama, ki si je po zaključenem prvem poglavju svojega življenja z obraza sprala stara ličila in si zdaj na očiščena ter osvežena lica nanaša nova. Poteze čopiča preko prefinjenih linij poudarijo vsako podrobnost, ki jo je poprej zakrivala patina let. Ko se ponovno pokaže izza zastora, zasije v vsej svoji lepoti.

Četudi predstavlja za lastnika velik finančni zalogaj, zagotavlja celovita energetska prenova hiše manjše toplotne izgube objekta ter nižje stroške porabe energije. Poleg nove izolacije fasade, menjave stavbnega pohištva ter izolacije strehe in menjave strešne kritine so zunanje žaluzije detajl, ki bo dodatno pripomogel k boljši oceni na energetski izkaznici stavbe.

Žaluzije pripomorejo k povečani energijski učinkovitosti stavbe

Približno 40% rabe energije v Evropski uniji predstavlja raba energije za ogrevanje stavb pozimi in hlajenje v poletnih mesecih. Večji del energije je proizveden s fosilnimi gorivi, katerih emisije ogljikovega dioksida prispevajo h globalnemu segrevanju in obremenjevanju okolja. Zaradi naraščajočih cen energentov pa je obremenjeno tudi finančno stanje družin. Hitro ukrepanje in zagotavljanje energijskega ravnotežja je nujno potrebno, zato imajo pri trajnostni oskrbi vedno večjo vlogo inovativne tehnološke rešitve, učinkovita raba energije in energetska sanacija stavb. Tovrstne rešitve povečajo bivalno udobje, istočasno pa znižajo visoke stroške za oskrbo stavb celo za 40% do 50%.

Bistveni element vsake stavbe so okna. Njihova prioritetna naloga je osvetlitev notranjih prostorov, viden stik z okolico in zajem sončne energije. Zaradi prepuščanja sončnega sevanja in toplotne izgube omogočajo toplotne odbitke stavbe. Toplota uhaja skozi okna skozi stekla in okenske okvire, lahko pa tudi skozi roletne omarice. Med pasivne ukrepe za zmanjšanje pregrevanja stavb se šteje senčenje z zunanjimi žaluzijami, zato so kakovostno izdelana senčila izrednega pomena.

žaluzije

Funkcionalne žaluzije povečajo udobje bivanja uporabnikom stavbe

Zunanje žaluzije so senčilo, ki je primerno tako za okna novogradenj kot za stavbe po prenovi. Objektu zagotavljajo učinkovito senčenje, preprečujejo prekomerno segrevanje oken in s tem notranjih prostorov, stanovalcem pa nudijo veliko mero zasebnosti.

Kvalitetne žaluzije so oblikovane tako, da poskrbijo za največjo možno mero zatemnitve sredi dneva, kar zagotavlja kakovosten počitek. V prostoru ohranijo ugodno klimo. Zaustavijo namreč do 80% vročine, ki bi sicer brez žaluzij segrevala prostore.

Senčila pomagajo tudi pri zaščiti pred mrčesom, saj lahko sistem kombiniramo z različnimi vrstami komarnikov, ki se vgradijo v senčila. Mrčesu je tako onemogočen prehod v notranjost stavbe. Ker komarnikov v zimskem letnem času ne potrebujemo, jih preprosto navijemo v omarico in popolnoma skrijemo.

Žaluzije so idealna protivlomna rešitev, kadar želimo izboljšati varnost doma, saj nepovabljenim gostom učinkovito preprečujejo vstop v objekt.

Tipi žaluzij in njihove značilnosti

Senčenje z žaluzijami je omogočeno za širok spekter oken, zato poznamo:

  • predokenske žaluzije: so zelo moderne in so primerne za vgradnjo v skoraj vsak objekt
  • nadokenske žaluzije: primernejše za novogradnje, ker se oknu prilagodijo, saj se vgradijo istočasno. Povezane v celoto postanejo na objektu skoraj nevidne in imajo vrhunske izolativne lastnosti.
  • poševne žaluzije: so posebna senčila, ki dopolnijo izgled stavbe in so pomemben element moderne arhitekture. Z njimi senčimo okna različnih velikosti in oblik, tudi nepravilna asimetrična okna.

Kakovostno izdelane žaluzije so narejene iz visoko kvalitetnih materialov. Najpomembnejši med materiali je aluminij, ki je prašno barvan. Kot tak ne bledi in ne potrebuje obnovitvenega barvanja.

zaluzije-najvisje

Lamele žaluzij so oblikovane tako, da po videzu spominjajo na rolete. Izdelane so v obliki P in S, ki zagotovijo največjo možno zatemnitev prostorov. Opremljene z avtomatskimi senzorji poskrbijo, da se v primeru zelo močnega vetra samodejno pospravijo ali pa prilagodijo svoj položaj glede na moč sončnih žarkov.

Klasična zunanja senčila imajo aluminijasta vodila ali tračnice iz ekstrudiranega aluminija, ki se lahko namestijo na okno ali pod omet. Na ta način se prilagodijo vsakršni vgradni situaciji, po montaži pa ni vidnih vijakov. Tako je tudi vlomilcem onemogočeno, da bi senčila odstranili z okna. Vodila imajo po celotni dolžini vstavljen gumijasti vložek, zaradi katerega je delovanje in premikanje lamel po vodilih skoraj neslišno.

Premikanje senčil omogoča motorni pogon. Senčila lahko dvigamo in spuščamo, poševnim žaluzijam pa lahko samo spreminjamo naklon. Za premikanje je na razpolago več načinov:

  • z daljinskim upravljanjem – možno krmiljenje od kjerkoli v stavbi
  • s pritiskom na stikalo
  • inteligentno upravljanje preko aplikacije na pametnem telefonu
  • z monokomandno ročico

Estetska privlačnost žaluzij v povezavi z vzdrževanjem žaluzij

S svojo široko, skoraj neomejeno barvno paleto zunanje žaluzije poudarijo lepoto arhitekture.
Standardna ponudba zajema 10 barvnih odtenkov lamel, uporabnik pa ima dodatno na razpolago še več kot 220 barvnih odtenkov.

Poleg končnega izgleda stavbe uporabnika največkrat zanima tudi vzdrževanje oziroma čiščenje, kar velikokrat vpliva na izbiro barvnega odtenka. Temne barve so vsekakor manj občutljive kot svetlejši barvni odtenki, zato se izbira največkrat prevesi k temnejšim barvnim tonom.

Za čiščenje žaluzij je najprimernejša mlačna voda z dodanim blagim čistilom. Po nanosu čistila s fino krpo odstranimo umazanijo in lamele ponovno obrišemo s čisto mokro krpo. Pri čiščenju ne smemo uporabljati alkalnih ali abrazivnih čistil ter čistil s kislinami. Tudi čiščenje z visokotlačno paro ni zaželeno.

Ko se senčila obrabijo ali poškodujejo, pa je priporočljivo da jih zamenja ali popravi usposobljen strokovnjak.