Vrtalni stroj za domačega mojstra in profesionalca

Na najvišji polici omare z orodjem leži vrtalni stroj. Pozabljen od vseh žalostno razmišlja o svoji usodi. Nekoč bleščeče barve ohišja so izgubile svoj sijaj in na gladki površini se je nabrala debela plast prahu. Med ročajem in svedrom si je velik kosmat pajek zgradil močno mrežo svilenih nitk, v katere lovi žuželke. Njihova izsesana telesa ob stranskem robu mreže so samo spomin na pajkove pretekle gostije.

Vsakokrat, ko se zapodim v meni najljubšo trgovino s pohištvom in opremo za dom, moje domače napade glavobol. Vedo namreč, da nakupu sledi drastična prenova našega doma.

Takrat vzamem iz omare vrtalni stroj, preženem pajka, odstranim mrežo in prah ter aparat priklopim na električno energijo. Zaspano telo se strese od pretoka nove energije. Pripravljen na akcijo oživi. Najprej zarohni, nato zabrni. Končno je napočil čas, da odigra najpomembnejšo vlogo svojega življenja.

vrtalni stroj

Vrtanje lukenj ni bilo enostavno opravilo za naše prednike

Ko je želel jamski človek zvrtati luknjo, je za svoje delo uporabil koničast kremenov kamen. Med dlanmi ga je vrtel tako dolgo, da je v drugem materialu nastala luknja. Ker so se mu na dlaneh zaradi vztrajnega drgnjenja velikokrat naredili krvavi žulji, si je delo olajšal z gladko palico, ki jo je pritrdil na konico kremena. Z njeno pomočjo je bilo vrtanje lažje in hitrejše.

Prve svedre, ki so pretvarjali gibanje naprej in nazaj v rotacijsko gibanje, so poznali že pred približno 10.000 leti.
Vrvica, ki so jo zavezali okoli palice in njene konce pritrdili na konce palice, je uporabniku omočila hitro in učinkovito vrtanje. Pripomoček so uporabljali za zanetenje ognja, izdelovanju pohištva, v kamnoseštvu in zobozdravstvu tistega časa.

V starem Egiptu razvijejo vrtalni sveder, v rimskih časih pa izumijo vrtalni stroj s črpalko.
V 13. stoletju prvič uporabijo konico za votlo vrtanje, na sliki iz 15. stoletja pa je prvič upodobljen ročni vrtalnik iz dveh delov. Na napravo je pričvrščen ročaj, s katerim je uporabnik obračal vrtalnik. Na spodnji strani naprave pa je bil zamenljiv nastavek, ki so ga zamenjali, ko se je obrabil.

Z izumom električnega motorja se ustvarijo pogoji za razvoj električnega vrtalnega stroja. V Melbournu v Avstraliji ga leta 1889 patentirata Arthur James Arnot in William Blanch Brain.
Prvi prenosni vrtalni stroj leta 1895 v Nemčiji ustvarita brata Fein.
Leta 1917 pa Black & Decker patentira prenosni sveder s stikalom in pištolskim ročajem.

Sodobni vrtalni stroj se uporablja za vrtanje lukenj in odstranjevanje ovir

Vrtalni stroj je orodje primerno tako za domačega mojstra kot za profesionalca. Z njegovo pomočjo zavrtamo luknjo v raznovrstne materiale, uporaben pa je tudi za odstranjevanje ovir iz različnih materialov ali betona.

Stebelni vrtalni stroj

Stebelni vrtalni stroj se uporablja za natančna vrtalna dela. Vrtalno vreteno zagotavlja gladko vrtenje ter enostavno in natančno določitev globine vrtanja. Trdna podpora brušenega jeklenega stebra zagotavlja stabilnost med uporabo, varnostno stikalo pa preprečuje nesreče in zagotavlja varnost med delovanje stroja.

vrtalni stroj

Udarni vrtalni stroj

Udarni vrtalni stroj se uporablja za vrtanje lukenj v trdne materiale: beton, opeka, kamen,… Z močnim udarnim mehanizmom omogoča hitro prebijanje trdih površin, z močnim motorjem pa zagotavlja učinkovito vrtanje.
Odlikujejo ga ročaj za dober oprijem, vrtalna glava, ki jo je mogoče zamenjati in različni načini vrtanja.

Motorni vrtalni stroj

Uporablja se za vrtanje lukenj v zemljo. Z njegovo pomočjo se poenostavi sajenje sadik in okrasnih grmovnic ter olajša gozdarska in vinogradniška opravila.
Odlikuje ga močan in učinkovit motor, ki zmanjša fizični napor uporabnika. Večjo natančnost in prilagodljivost pri delu pa zagotavljajo različno velike vrtalne glave.

Motorno rušilno kladivo

Je močno in robustno orodje, ki z lahkoto opravi tudi najtežja rušilna in razbijalna opravila. Ima močan motor z visoko hitrostjo in zmogljivostjo. Odlikuje ga ergonomsko oblikovan ročaj, s katerim je uporaba udobna in enostavna.
Je nepogrešljivo orodje v gradbeništvu, ki zagotavlja učinkovite in zanesljive rezultate.
Interdiskontova kladiva so shranjena v kovčku, s katerim je prenos orodja lažje.

vrtalni stroj

Vrtalni stroj poenostavi uporabo v industriji in olajša delo v gospodinjstvu

Vrtalnik ima izjemno široko uporabnost, saj učinkovito opravi naloge v industriji, obrtni dejavnosti in pri domačih opravilih.

Uporaba stroja v industriji in obrtni dejavnosti

– uporaba pri obdelavi lesa: vrtanje lukenj za povezovanje lesenih delov, nameščanje okovja, izdelavo tečajev ter vstavljanje lesenih čepkov,
– uporaba pri obdelavi kovin: vrtanje lukenj v kovinske dele in konstrukcije
– uporaba v gradbeništvu: vrtanje lukenj v stene in tla za namestitev nosilcev ali vstavljanje sidrnih elementov,
– uporaba v avtomobilskih servisih: vrtanje lukenj v karoserijo, za izdelavo navojev in pri popravilih motorja,
– uporaba v elektroinštalacijskih delih: vrtanje lukenj za nameščanje električnih vodov, omaric in napeljav.

Uporaba stroja v gospodinjstvu

– uporaba pri sestavljanju pohištva: pričvrščevanje vijakov je z uporabo vrtalnega stroja močno poenostavljeno,
– uporaba pri nameščanju dekorativnih predmetov: vrtanje lukenj za namestitev slik, okvirjev, dekorativnih polic, obešalnikov, ogledal,…
– uporaba pri vzdrževalnih delih in popravilih v gospodinjstvu,
– uporaba na vrtu: vrtanje lukenj za zasaditev rastlin, namestitev opornih palic za rastline in žičnatih ograj ter postavljanje vrtnega pohištva

vrtalni stroj

Vrtalnemu stroju v slovo do naslednje prenove

Interdiskontov vrtalni stroj je vsestransko uporaben aparat, ki ga vsako gospodinjstvo nujno potrebuje saj olajša številne naloge. Z njegovo pomočjo je bilo pohištvo, ki sem ga kupila v meni najljubši trgovini s pohištvom in opremo za dom, sestavljeno pred izbruhom najhujšega glavobola pri mojih najdražjih. Preden so uspeli v obupu prvič glasno zavzdihniti, so bile vse kupljene slike nameščene na nosilcih po stenah dnevne sobe in jedilnice. In preden so vrgli oči na čistila, krpe in metlo, se je naš dom že sijal od čistoče.

Vrtalnemu stroju sem le še pomahala v slovo, ko je ponovno ležal na svoji polici v omari. Znova se bova srečala v naslednji prenovi.