Športna prehrana za fitnes in za hujšanje

Športna prehranaPri prehrani na splošno velja, da neka hrana nikoli ni namenjena le enemu samemu namenu – sol je na primer nujno potrebna za zdravo življenje, a se zelo hitro zgodi, da je zaužijemo preveč in postane nezdrava. Tudi športna prehrana obsega najrazličnejše izdelke, ki pripomorejo k različnim ciljem, večinoma pa se izpostavljata predvsem dva – fitnes in hujšanje. V tem primeru se dvoje sicer ne izključuje, kot to velja pri soli. Pravzaprav športna prehrana za fitnes večinoma pripomore k hujšanju in obratno, veliko pa je odvisno predvsem od tega, katere izdelke izberemo in kako jih uporabljamo. Zavedati se moramo, da samo prehrana ne zadostuje za dolgoročne rezultate, saj je v mnogih primerih bolj kot hrana problematičen nezdrav življenjski slog.

V kombinaciji z zdravim življenjem na splošno pa tudi športna prehrana pomaga pri doseganju zastavljenih ciljev, pa naj gre za oblikovanje mišic ali hujšanje. Izbrani izdelki ne bodo sami od sebe pripomogli k preoblikovanju telesa, temveč bodo izboljšali rezultate drugih aktivnosti, zato nikakor ni vseeno, katere izdelke uporabljamo. Med najpogostejšimi napakami pri uživanju športne prehrane je napačna izbira izdelkov – mnogi, ki želijo preoblikovati svoje telo s čim manj truda, v trgovini vzamejo prvi izdelek s police in z njim nadomestijo del svoje prehrane. Učinka seveda ne bo, saj je izdelek verjetno namenjen prav posebnim primerom – poznamo na primer topilce maščob, izdelke za povečanje mišične mase, za uravnavanje telesne teže, za bolj učinkovito vadbo, za hitrejšo regeneracijo in podobno. V vseh teh primerih je ključnega pomena to, da kombiniramo športno prehrano s primernimi aktivnostmi, za katere so izdelki namenjeni.

Športna prehrana torej ni le hrana, ki bo pričarala želene rezultate – za preoblikovanje telesa se je treba potruditi, za kar je potrebna posebna predanost. Ključnega pomena je tudi poznavanje različnih izdelkov in vrst športne prehrane, saj bo le tako prehrana in vadba učinkovita.