Prosta delovna mesta – kako se uspešno prijaviti in kandidirati?

Vsak dan so na spletu objavljena prosta dela in zagotovo se najde tudi nekaj za vas. Ko najdete prosto delovno mesto, ki vam je všeč, potem se prijavite nanj. Prav prijava in kandidatura za prosta delovna mesta je najpomembnejša, da vas delodajalec izbere in zaposli. V ta namen smo za vas pripravili nekaj najpomembnejših nasvetov, kako se uspešno prijaviti in kandidirati na želeno prosto mesto.

Prosta delovna mesta

Poiščite prosta delovna mesta, za katera želite kandidirati

Najprej dobro premislite, kaj si želite delati in kakšne kompetence so za to delovno mesto potrebne. Ko enkrat jasno opredelite želje na spletu, poiščite razpise za želena prosta delovna mesta. Pomagajte si z različnimi filtri, iskanje preko ključnih besed, regije, v kateri poteka delo ali kategorijo, v katero spada vaše želeno delovno mesto. V vsakem primeru naredite selekcijo med podjetji, ki so razpisala vaše želeno delovno mesto. Danes ima (skoraj) vsako podjetje na spletu svojo spletno stran, če podjetja ne poznate, malo raziščite po spletu, s čim konkretno se ukvarjajo, kakšen kader že zaposlujejo itd. Ko imate vse pomembne informacije o podjetju, se vprašajte, ali želite delati v tem podjetju? Če je odgovor pritrdilen potem sledi prijava, v nasprotnem primeru iščite naprej.

Kako se uspešno prijaviti na razpis za prosta delovna mesta?

Naj vam kar takoj povemo, da mora biti vaša prijava premišljeno napisana, da se iz nje takoj vidi, kdo ste in kaj hočete. Zavedajte se, da kadroviki vsaki poslani prijavi namenijo približno pol minute, če jih v tem času ne prepričate, gre vaša prijava v “koš”. V mislih imejte, da delodajalec išče nekoga, v katerem bi prepoznal potencial za dosego njegovega cilja, zato bodite pri pisanju prijave suvereni in odločni, zato morate jasno predstaviti svoje izkušnje, sposobnosti in cilje, ki jih želite v bližnji in daljni prihodnosti doseči.

Prijavo napišite sami!

Prijavo, ki vsebuje življenjepis, spremno pismo in morebitna druga potrdila, ki jih delodajalec zahteva ob prijavi, napišite sami, saj boste sami sebe najbolje predstavili točno takšni, kot ste. Nikar ne uporabljajte “šablon”, ki so objavljene na spletu. Upoštevajte le smernice za obliko. Bodite unikatni in to, kar ste, tako boste lahko zares prepričljivi kasneje tudi na razgovoru.

Za uspešno prijavo na prosta delovna mesta potrebujete življenjepis

Če že imate napisan življenjepis, super, a ga nikar ne pošljite pred dopolnitvijo. Življenjepis se pripravi in dopolni za vsakega delodajalca posebej. Poglejmo nekaj ključnih elementov odlično napisanega življenjepisa:

 • Življenjepisu določite naslov, ki bo kadroviku takoj povedal – kdo ste in kaj hočete.
 • Napišite osebne podatke (ime in priimek, naslov, datum rojstva, telefonsko številko in e-mail).
 • Napišite, kaj ste po izobrazbi in kje ste se šolali, naštejte vse formalne izobrazbe.
 • Nanizajte dosedanje delovne izkušnje, od zadnje nazaj.
 • Ne pozabite predstaviti tudi vseh neformalnih izobrazb (licence, certifikati ipd.)
 • Predstavite tudi svoje hobije, če se ukvarjate s čim, kar bi vam lahko pomagalo tudi na razpisanem delovnem mestu.

Tako, glavne komponente življenjepisa imate, sledi urejanje, da bo tudi na oblikovni ravni navdušil in prepričal, še posebej, če se prijavljate na katero od bolj kreativnih delovnih mest.

Pripravite tudi spremno pismo in naredite dober prvi vtis

Spremno pismo naj bo nekakšen uvod, da kadrovika spodbudite, da bo pozorno prebral življenjepis in vas kasneje tudi povabi na razgovor. Spremno pismo naj vsebuje:

 • Jasno in samozavestno napisane informacije, da ste prava oseba za razpisano delovno mesto, da imate edinstvene sposobnosti in izkušnje, s katerimi lahko pomagate podjetju itd.
 • Povabilo k branju življenjepisa, ki vse navedene informacije tudi potrjuje.

Ko je vaša prijava (življenjepis in spremno pismo) pripravljeno, ga pošljite na navedeni (elektronski) naslov. V kolikor ste jih prepričali s svojo prijavo, vas bodo povabili na razgovor za želena prosta delovna mesta.

Povabljeni ste na razgovor, kaj pa zdaj?

Na vašo prijavo so se odzvali in vas povabili na prosta delovna mesta. Zdaj pa je čas, da se pripravite na razgovor in jih prepričate tudi osebno. Naredite domačo nalogo:

 • Pozanimajte se čim več o podjetju, kamor greste na razgovor.
 • Pripravite čim več rešitev za probleme, pri katerih se boste lahko izkazali.
 • Bodite navdušeni nad delovnim mestom, a le, če si ga zares želite zasesti, sicer je bolje, da se ne udeležite razgovora.
 • Bodite to, kar ste in nastopajte samozavestno. Uspelo vam bo zasesti prosto delovno mesto, ki si jih zares želite.