Med je super živilo iz cvetnega prahu, ki ga naberejo čebele in predelajo v med za svoje mladice. Tako je med v srednjem veku postal glavno sladilo za ljudi in tudi zdravilo ter hrana, ki je izjemno zdrava ter hranilna, saj vsebuje dosti sladkorjev in drugih zdravilnih snovi. Z njim lahko naredimo sirupe proti kašlju, ga uživamo preventivno, ga uporabimo kot jed ali za sladice v kulinariki. Marsikdo ga tudi uporablja kot obkladek za bradavice ali druge nadloge, ki potem zaradi učinkovanja tega super živila izginejo in to ponavadi kar za vedno.
Domači med slovenskih čebelarjev je najboljši
Če boste v tujini kupili med, boste kot vsi Slovenci izjemno presenečeni, kako zanič je, ker je umeten, dejansko sintetičen. Pri nas se veliko čebelarjev trudi imeti kakovosten in pristen, deviški med, ki je nabran na čistih območjih, da je okusen in tudi zdravilen hkrati. Zato se naš med izvaža v tujino in je zelo drag. Ta med, ki ga dobimo pri nas, je precej poceni.
Vseeno pa morate biti tudi pri nas previdni, ker niso vsi čebelarji prav pošteni. Nekateri medu dodajajo sladkor in ga segrevajo, da več prodajo. To se čuti, če ste kdaj uživali pravi pristni med, boste točno vedeli, da nekaj ni v redu. Zato le preverite, kateri čebelar je pošten in ima odličen med, kot je čebelar Košec. Na tej kmetiji točno vedo, da je dodajanje sladkorja medu ali čebelam nepošteno in tudi nevarno početje, ker to zelo slabo vpliva na vaše zdravje.
Katero vrsto meda kupiti?
Med je pakiran v več različicah. Čebele ga namreč nabirajo ob različnih letnih časih saj takrat cvetijo različne rastline, cvetlice, grmovja in drevesa. Ker je tistih rastlin v nekem odboju največ, čebele lahko naberejo več tovrstnega cvetnega prahu in nektarja, ki ga predelajo v med. Nato pa čebelar med s centrifugo iztoči iz satnic ter ga zapakira v kozarce in nanje nalepi še etiketo. Tako ga lahko naročite na spletu in dobite kar po pošti.
Na etiketi je jasno označeno, kateri med v kozarcu prevladuje, ali je to v cvetlični, gozdni, akacijev ali kostanjev, pa še kakšnega lahko najdete. Odvisno je tudi od letine in vremena tisto leto, katerega medu bo več in koliko ga bo tisto leto. Kakšno leto ga lahko tudi primanjkuje, zato med naročite prej in ga lahko imate doma nekaj let, če želite, razen, če niste preveč sladkosnedi.
Glede vrste medu je najbolje, da jih preizkusite, kateri so vam všeč in kupite tistega, ki vam najbolje odgovarja. Med seboj se ne razlikujejo bistveno, razen po sladkosti in gostoti ter vonju in okusu. Učinki pa so pri vseh zdravilni in hranilni.
Ali je kostanjev med res najboljši?
Veliko ljudi meni, da je prav kostanjev med eden najboljših in najbolj zdravilnih. Ta med ima izjemno aromo in okus, zato se ga je prijel tak sloves. Čebele ga naberejo bolj zgodaj spomladi, ko cvetijo kostanji in ga z veseljem nosijo v panje ter shranjujejo. Čebelar nato takoj, ko so satnice polne, med iztoči in ga spravi v kozarce. Zato lahko rečemo, da je kostanjev, ker gredo potem čebele nabrat naslednje rastline, ki potem cvetijo in ga nosijo v nove, prazne satnice. Zato se med seboj nektar ne pomeša.
Zanimivo je to, da ta med zelo rad kristalizira, kot tudi tisti, ki ga nabirajo čebele na primer z bršljana. To se zgodi zato, ker imata ti dve rastlini poseben sladkor, ki je bolj kristalen od drugih sladkorjev, ki so lahko bolj tekoči. Zato so nekatere vrste medu bolj tekoče od drugih. Če boste kristaliziranega segreli do 40 stopinj Celzija, se bo utekočinil in se ne bo uničil. Tako ga boste lahko tudi mazali na kruh.
Kako ga uporabiti?
Med je najbolj koristen kot preventiva. Trikrat na teden na primer ga lahko poližete čajno žličko, da boste odporni in zdravi ter boste imeli dosti energije. Ne priporoča se ga preveč jesti, ker je težak za želodec in vas lahko boli želodec, hkrati tvegate, da boste dobili sladkorno bolezen.
Kot alternativno zdravilo ga uporabimo v čaju, kjer se lepo stopi. Vendar pozor, ne smete ga dati v vroč čaj, ker bo potem izgubil vse vitamine in minerale. Najbolje je, da ohladite čaj pod 40 stopinj Celzija in to sladilo vanj zamešate takrat.
Če zbolite, je odličen za lajšanje bolečin v grlu in za hripavost, Super maže grlo in olajša vnetja ter požiranje. Nekateri ga jedo tudi s kruhom in maslom tiste dni, da se hitreje pozdravijo. Hkrati je to super zajtrk, ki je hranilen in zdrav.
Velikokrat se med uporablja v kulinariki. Velko ljudi dela iz njega sladice. Na primer medenjaki, so že ena takih res dobrih sladic, ki gredo dobro v promet. Tudi v piškote, potico in biskvite se dostikrat daje to sladilo. Nekateri, na primer Turki pa naredijo celotno sladico iz meda in semen, da je potem to zelo sladko in zelo hranilno, vendar tega ne pojejte preveč, da vas ne bo bolel želodec.
Nenazadnje pa ga lahko namažete na bradavice na rokah ali zdravite druge težave s kožo in povijete prizadeti del s krpo, da vam med ne bo stekel po postelji ponoči, ker je dobro obkladek iz medu imeti vso noč in več dni ter noči zapored na sebi. V enem tednu bo vse izginilo s kože.