Kolonoskopija – rešitev za zdravje prebavil

Zdravje prebavnega trakta sodi med najpomembnejša področja našega zdravja. Pri tem je pomembno poudariti, da so to hkrati deli, kjer okvare in spremembe opazimo relativno pozno. Kolonoskopija je zdravstveni pregled, ki zajema pregled celotnega debelega in dela tankega črevesa. S tem pregledom lahko pravočasno prepoznamo možne spremembe na sluznici prebavil ter ukrepamo, preden bo prepozno.

Kaj je kolonoskopija?

Kolonoskopija je pregled, ki je namenjen pravočasni zaznavi in prepoznavi sprememb oziroma nenormalnosti v debelem črevesu in danki. Pregled izvaja zdravnik specialist, ki pri delu uporablja upogibljivo cev (kolonoskop), ki ga skozi danko vstavi v telo. Na vrhu kolonoskopa je video kamera s pomočjo katere lahko zdravnik pregleda notranjost prebavil.

Če je potrebno, lahko zdravnik, ko prepozna polipe ali druge neznane spremembe na sluznici vaših prebavil, spremenjeno tkivo odstrani med samim posegom. Odvzete vzorce pa nato po potrebi pošlje v nadaljnjo obravnavo v laboratorije.

 

kolonoskopija
Kolonoskopija je zdravstveni pregled prebavil.

 

Kdaj je kolonoskopija sploh potrebna?

Gre za zdravstveni poseg, ki vam ga lahko priporoča vaš osebni zdravnik, kadar se soočate z različnimi znaki in simptomi težav na območju prebavil. Tako vas bo osebni zdravnik najverjetneje k specialistu napotil v primeru hujših abdominalnih bolečin, ki trajajo dalj časa, v primeru rektalnih krvavitev (ob odvajanju blata), kronični zaprtosti, kronični diareji ter drugih težavah.

Kolonoskopijo boste morda opravili tudi v okviru programa Svit, kjer vas v primeru sprememb ob oddaji blata napotijo na ta pregled. Program je namenjen preprečevanju in zgodnjem odkrivanju sprememb na debelem črevesu in danki, ki bi lahko vodili v razvoj rakavih obolenj, ki so, zlasti v starostni populaciji nad 50. let eni od najpogostejših oblik raka – tako pri ženskah kot pri moških.

Podobno vas lahko osebni zdravnik napoti na kolonoskopijo v primeru, da ste v preteklosti že imeli polipe. S pregledom bodo zdravniki ugotovili ali se vaše stanje ohranja in vam, v primeru, da so se polipi ponovno pojavili, slednje odstranili. Na ta način boste zmanjšali tveganje za razvoj raka na debelem črevesju in danki.

Kako se pripraviti na pregled kolonoskopije?

Pred samim posegom se boste o poteku in načinu izvajanja pregleda zagotovo najprej pogovorili z zdravstvenim osebjem, kjer bo vaš pregled potekal. Pri tem boste dobili natančna navodila, kaj mora vaša priprava vključevati.

Zagotovo boste morali v dneh pred samim posegom slediti posebni prehranski dieti – običajno je prepovedan vnos trde hrane dan pred samim posegom. Priporoča se vnos bistrih tekočin kot so voda, čaj ter kava brez mleka oziroma smetane. Obvezno se je potrebno izogibati rdečih tekočin, ki bi se jih lahko na pregledu zamenjalo za kri. Večina zdravstvenega osebja za varno izvedbo posega zahteva popolno izpraznitev črevesja (uporaba laksativov) večer ali nekaj ur pred samim posegom.

Pomembno je tudi opozoriti na jemanje zdravil. Ključno je opozorilo zdravnika glede uporabe zdravil proti strjevanju krvi ter zdravil proti visokemu pritisku, zdravil za sladkorno bolezen in morebitno jemanje antibiotikov.

 

medicinska-anamneza
Zdravstveno osebje obvestite o svojih boleznih in jemanju zdravil.

 

Kaj pričakovati med posegom?

O samem načinu izvedbe posega boste vnaprej obveščeni. Pregled sicer običajno poteka tako, da ste oblečeni v haljo, pri pregledu pa ležite na boku (s koleni pokrčenimi proti prsnemu košu). Sledi pregled, kjer zdravnik skozi danko v telo vstavi kolonoskop s pomočjo katerega zdravnik v črevo črpa zrak, da zagotovi boljši pogled na črevesje. Vnos zraka običajno začuti tudi bolnik – gre za občutek abdominalnih krčev ali pa potrebe po izločanju blata. Po potrebi med pregledom sledi tudi odvzem vzorca, če zdravnik med posegom zasledi spremembe na sluznici črevesja.  Sam pregled traja od 30 do 60 minut.

Kaj pa po posegu?

Običajno se po pregledu črevesje približno eno uro razplinja. Če vse poteka brez zapletov, boste lahko kmalu začeli uživati lahko hrano. V primeru, da je prišlo do dodatnih posegov (na primer odstranitve polipov) pa boste dobili dodatna navodila, ki vključujejo pitje tekočin ter izogibanje športnim in delovnim obveznostim (sploh če vključujejo bremena).

V primeru, da se vam kakšni stranski učinki pojavijo doma (na primer bolečina in otrdevanje trebuha, krvavitve v blatu, vročina) se takoj odpravite k zdravniku ali v urgentni center prve pomoči.