Kakšna boksarska vreča je primerna za vas?

Vam je všeč ideja, da bi vašo domačo telovadnico krasila boksarska vreča? Udarjanje vanjo ni samo izjemna kardio vadba, pri kateri se krepijo mišice celega telesa, temveč deluje tudi blagodejno na počutje. Če še niste nadeli rokavic, potem ne podcenjujte tega športa, ki saj gre za enega najbolj fizično napornih. Da bosta vaša forma in vzdržljivost napredovala hitreje, da v vaje za krepitev mišic dodajte še uteži. Ampak gremo od začetka. V nadaljevanju preberite, katera je najboljša boksarska vreča za začetnike, kakšne so sploh na voljo ter kako povečati učinek vadbe. Pri tem so nam pomagali strokovnjaki iz Fitnesshop, spletne trgovine za športno opremo.

boksarska-vreča

Viseča boksarska vreča za začetnike

Gre za najbolj pogoste in popularne izdelke, ki se jih pritrdi v strop. Ponavadi so različnih velikosti, kar pomeni, da se sorazmerno z velikostjo veča tudi teža. Med najpogosteje izbranimi je dolžina 120 ali 150 cm, ki popolnoma zadosti potrebam začetnika. Se pa teža oz. velikost določa glede na vašo velikost oz. težo. Večja kot je uporabnikova teža, močnejši je njegov udarec in večje nihanje, zato mora biti boksarska vreča večja in posledično težja. Za primerjavo: če imate več kot 60 kg, je za vas dovolj dolžina 120 cm, če pa imate več kot 85 kg, pa izberite težjo različico, daljšo od 150 cm. Lažjim uporabnikom zadostuje že dolžina 100 cm. Med udarjanjem mora boksarska vreča vsaj malo zanihati, s čimer se sprosti sila udarca, hkrati pa se razbremeni mišice in sklepe. Najbolje je, da izdelek pred nakupom testirate in v živo občutite razliko. Seveda pa pred nakupom ne pozabite preveriti tudi drugih dejavnikov, kot je na primer višina in način izdelave stropa.

Samostoječa

Takoj za visečo je samostoječa boksarska vreča, ki je najboljša alternativa tam, kjer nimate možnosti, da jo obesite na strop. V večini gre za izdelke, kjer spodnji del napolnite z mivko ali peskom in jo tako obtežite. Tudi tukaj obstajajo različne velikosti, vendar zaradi manjših nihajev niso tako bistvene. Pomembno je, da je izdelek tako velik, da lahko na njem brez težav trenirate tako ročno kot nožno tehniko. Njihova prednost je ta, da jih lahko poljubno prestavljate, slabost pa nekoliko višja cena.

Vodna

Gre za novejšo tehnologijo, kjer je boksarska vreča napolnjena z vodo in postaja vedno bolj priljubljena v športnih centrih po vsem svetu. Ker je voda mehkejša kot pesek ali polnilo, je udarjanje vanjo bolj udobno in podobno realnemu občutku, kot da bi udarjali drugo osebo. S količino vode je mogoče tudi regulirati trdoto samega izdelka. Skrb, da bi jo predrli ali poškodovali, je popolnoma odveč, saj gre za kakovostne izdelke iz gume, ki udarce dobro prenašajo, obenem pa zaradi vode bolje prenaša udarce in absorbira kinetično energijo, kar predstavlja manj tveganja za poškodbe sklepov. Poleg kakovosti materiala je pri nakupu ključno ključno tudi, da preverite kakovost čepa oz. tesnila.

boksarska-vreca

Hitra žoga

Zagotovo jih poznate iz filmov in telovadnic. Gre za žoge v obliki hruške, ki so pritrjene v steno. Na njih se ne izvaja klasični trening, temveč se uporabljajo za izboljšanje tehnike in eksplozivnosti. Največkrat jih uporabljajo izkušeni športniki, ki že poznajo osnove in obvladajo hitre udarce. V ringu je še posebej pomembno, da ima borec hiter reakcijski čas, za kar je trening na hitri žogi odličen. Poleg tega hitrostna žoga pomaga tudi pri koordinaciji rok in oči, kar pri nenehno premikajočem nasprotniku pride še kako prav.

V vadbo dodajte še uteži

Morda niste vedeli, ampak borilne veščine spadajo med ene izmed najbolj fizično zahtevnih športov. Če ste že kdaj imeli možnost udarjati, potem veste, kako hitro se utrudite in kako hitro vam zmanjka moči v rokah. Zato je za čim boljšo vzdržljivost in moč zgornjega dela trupa dobro dodati uteži oz. vaje za krepitev z obremenitvijo. Morda ste videli, da imajo nekateri že med udarjanjem na rokah uteži, kar pa je rezervirano za profesionalce in začetnikom tega ne priporočamo. Začnete lahko z nekaj kilogramskimi ročnimi in nadaljujete z težjimi, odlične uteži tako za zgornji kot spodnji del telesa pa so tudi kettlebell uteži.

Po športno opremo v Fitnesshop

Dandanes športni rekviziti, pripomočki in uteži naso več na voljo samo v športnih trgovinah, temveč jih najdemo tudi v marketih in diskontih. Pondba ni bila še nikoli tako široka in velika, vendar je dobro vedeti, kaj kupiti kje. Še posebej pri rekvizitih in izdelkih, kjer lahko slaba kakovost izdelave vpliva na vaše zdravje. Resni športniki in profesionalci vedno prisegajo na priznane znamke, ki jih kupujejo v preverjenih trgovinah s športno opremo, kjer so tudi zaposleni strokovnjaki, ki prepoznajo potrebe posameznika in znajo primerno svetovati pri nakupu. Podjetje se lahko pohvali z dolgoletnimi izkušnjami na področju športa in opreme ter kot eno izmed najbolj založenih spletnih trgovin z opremo za borilne veščine ter opremo za športno rehabilitacijo. V njihovi ponudbi najdete številne priznane blagovne znamke kot so: Tunturi, Bruce Lee, Tempish, Rehband, Craft …