Ergonomski stoli, priporočajo jih tudi zdravniki

Ste morda eden izmed tistih, ki veliko svojega časa preživi za računalnikom, morda celo več kot samo osem ur dnevno? Potem so ergonomski stoli prava rešitev za vas. Ergonomski pisarniški stroji, so namreč narejeni ravno za tiste, ki svoj delavnik preživijo v pisarni, za mizo v sedečem položaju. Zelo je pomembno na kakšnem stolu sedimo. Ergonomski stoli so narejeni tako, da nas silijo v pravilno sedenje, kajti vsi dobro vemo, da po nekaj urah sedanja začnemo lesti oziroma sedimo v nam takrat sicer udobnih položajih, ki pa so vsekakor slaba in škodljiva za našo hrbtenico. Ergonomski stoli so tudi edini stoli, ki ha priporočajo celo zdravniki. Poleg tega pa moramo za svoje zdravje znati poskrbeti tudi sami. Pomembno je, da se med službo velikokrat premigamo, raztegnemo, sprehodimo in tako vsaj malo zapustimo sedeči položaj. Ergonomski stoli nam omogočajo, da sedimo udobno tudi po poškodbi hrbtenice. Še najbolj nevarno je prekomerno sedenje, za tiste, ki so kadarkoli utrpeli poškodbo hrbtenice. Namreč, sedeči položaj takim še bolj škodi, zato zdravniki takšnim pacientom že dolgo priporočajo uporabo terapvetske žoge za sedenje sedaj pa so v uporabi tudi ergonomski stoli. Ergonomski stoli so praktično enako učinkoviti kot terapvetske žoge, saj na nek način posnemajo njihovo delovanje, se prilagajajo vsakemu posamezniku in so še bolj varne ter udobne za sedenje kot žoge.

Ergonomski stoli imajo več skritih namenov. Eden izmed njih je predvsem ta, da nam omogočajo aktivno sedenje, ko sedimo več ur skupaj. Znanstveno dokazano je bilo, da je sedenje na terapvetski žogi zdrav način sedenja, torej lahko rečemo, da so ergonomski stoli zdravi za sedenje, saj so narejeni po osnovi terapvetske žoge. Način sedenja kot nam ga omogočajo ergonomski stoli v prvi vrsti preprečuje vse napačne gibe. Kar pomeni, kot smo že prej omenili po več urnem sedenju nenehno spreminjamo našo pozicijo telesa, saj ves čas iščemo udobno pozicijo, ki nam omogoča sedenje dlje časa. Pri tem pa seveda ne sedimo pravilno, saj se je težko kontrolirati ves dan. Pri tem pa delamo veliko škodo našemu telesu predvsem naši drži in hrbtenici. Poleg tega pa je veliko takšnih, ki po večurnem sedenju v službi, veliko časa presedi tudi doma, ali zaradi dela, lahko pa tudi zaradi drugih razlogov. Velikokrat slišimo, da o bolečinah v vratu in hrbtu spregovorijo mlajši. Sedimo ne samo v službi, veliko časa sede preživijo tudi otroci v šolah. Kajti vsak dan presedijo kar nekaj ur pri pouku, pomembno pa je, da se veliko gibajo med odmori, ter da izkoristijo tudi čas med telovadbo, saj jim le ta omogoča aktivacijo mišic, boljšo prekrvavitev s tem pa tudi več koncentracije in pridobitev energije za ves dan. Veliko pa presedijo tudi študentje, še posebno med izpitnim obdobjem, ko za študij porabijo veliko časa, kar pomeni da veliko časa presedijo za mizo. Tudi za njih je pomembna ozaveščenost o zadostni količini gibanja, da si med delom vzamejo odmor in poskrbijo za zadostno količino svežega zraka. Ergonomski stoli, so tako namenjeni prav vsem, ne samo delu v službi, temveč tudi mlajšim in starejšim, ki za svoje delo v šoli preživijo veliko časa v sedečem položaju.

Če še pogledamo kakšne so pozitivne lastnosti, ki jih ponujajo ergonomski stoli. Ergonomski stoli so primerni za celodnevno sedenje, pri pravilnem sedenju nas spodbujajo k krepitvi hrbtnh ter trebušnih mišic, olajša oziroma odpravlja nam bolečine, ki nastanejo v vratu ter hrbtu pri sedenju, zaradi pravilnega sedenja nam razbremeni vretenca in diske, pomaga nam tudi pri izboljšani krvavitvi, ter skozi ves čas sedenja zaradi oblike stola spodbuja k pravilni in ravni drži.

Kot smo omenili so ergonomski stoli primerni za prav vse uporabnike. Tako za otroke, kot odrasle. Pri otrocih, ki so v fazi rasti je še toliko bolj pomembno da skrbimo za njihovo ravno in pravilno držo, zato je priporočljivo, da poskrbimo za njihovo sedenje.