Avtosedeži

AvtosedežiSe še spomnite, ko je vaš mali nadobudnež prvič zajokal? Zdaj pa je že zrastel tako, da potrebuje svoj pravi avtosedež, saj je lupinico že prerasel. Kje se najdejo avtosedeži za malčke od 9 kilogramov dalje, ki bodo primerni tudi za mojega malčka?

Avtosedeži se danes pojavljajo v različnih velikostih in oblikah. Včasih se kakšnemu staršu poraja še vprašanje, kdaj avtosedeži postanejo premajhni za naše otroke. Do sedaj so bili sedeži z nalepkami, ki kažejo primernost avtosedeža glede na težo otroka. Po novem zakonu pa bodo morali proizvajalci označevati avtosedeže glede na velikost otroka po višini. Dokler pa so sedeži označeni le s kilogrami, je potrebno paziti na 2 znaka, ki opozarjata, da bo potrebno med avtosedeži izbrati sedež višjega razreda za večje otroke:

  • varnostni pasovi avtosedeža segajo pod višino otrokovih ram
  • otrokovo glavico vidimo od ušes navzgor, ko pogledamo sedež iz strani

Ko opazite vsaj enega od zgoraj naštetih primerov, je skrajni čas za zamenjavo avtosedeža, tudi če otrok še ne dosega končne teže, za katero je avtosedež namenjen. Avtosedeži v primerih opisanih zgoraj ne zadoščajo več striktnim varnostnim standardom, zato morate za varnost vaših otrok nabaviti večji avtosedež, v katerem bo vaš otrok zopet varen potnik v prometu.

Danes so na trgu tudi avtosedeži, ki lahko rastejo z otrokom. Včasih so bili takšni avtosedeži zaradi preslabih rezultatov na testiranjih trkov nezaželeni in odsvetovani, so pa proizvajalci svoje avtosedeže že toliko izboljšali, da tudi takšni avtosedeži danes dosegajo najvišje ocene po varnostnih merilih. Takšne vrste so najpogosteje avtosedeži od 9 – 25 oz. 9- 36 kilogramov. Če izbirate med takšnimi avtosedeži, morate paziti, da na začetku niso preveliki in na koncu ne premajhni za vašega otroka ter mu ves čas zagotavljajo optimalno varnost. Avtosedeži, ki rastejo z vašim otrokom, so zagotovo najugodnejša rešitev, saj vam ni potrebno menjavati avtosedežev vsakih nekaj mesecev oz. let.