Avtosedeži za naše malčke

AvtosedežiUstrezni, predvsem pa varni so avtosedeži le takrat, ko so varnostni elementi pravilno in optimalno nameščeni ter uporabljeni.

Pomemben element, ki zagotavlja varnost in udobje je vzglavnik oz opora za glavo, pred nakupom avtosedeža v otroški trgovini se je pametno dodobra seznaniti z lastnostmi posameznih skupin avtosedežev.

Jajčki oziroma avtosedeži skupine 0+, ki so namenjeni najmanjšim potnikom v vozilu do enega leta starosti oz. teže 13 kg, naj bodo deležni posebne pozornosti. Otrok v tem obdobju še ni dovolj razvit, da bi lahko držal glavo pokonci, torej je posebno ranljiv, v ta namen mora opora optimalno podpirati glavo, hkrati pa je ne ovirati oz se je dotikati. Ker so otroci po svojih značilnostih različni je pomembno pred nakupom preveriti prilagodljivost opore za glavo.

Avtosedeži naslednje skupine, namenjeni otrokom, ki so težki med 9 in 18 kg ter stari med 9 meseci ter tremi leti in pol, imajo zaradi obsežnejše skupine otrokovih značilnosti dodane elemente, ki se rasti otroka prilagajajo. Tak element je možnost premikanja opore za glavo vertikalno, omogoča nam, da otroku skladno z rastjo v višino prilagajamo optimalno oporo za glavo. Nekateri modeli imajo tudi možnost prilagoditve odprtine za glavo bodisi z ustreznim polnjenjem oz. praznjenjem oporne blazine, ali z ročnim premikanjem opore.

Največja skupina otrok so namenjeni avtosedeži skupine 2/3. Namenjeni so otrokom v starostni skupini od 3 in pol do 12 let, ki sodijo v razred teže od 15 do 36 kg. Podobno kot prejšnja skupina ima vertikalno nastavitev, tako otroku lahko optimalno oporo glave zagotovimo s prilagajanjem višine naslonjala. Opcijo opore za glavo in dodatna stranska zaščita ramenskega dela imajo nekateri naprednejši modeli avtosedežev, med njimi so razlike, kako je opora za glavo izvedena, ter na kakšen način se dosega dodatna stranska zaščita ramenskega dela.