Aminokisline

AminokislineLjudje se čedalje bolj zavedamo, da moramo tudi sami kaj prispevati k našemu boljšemu počutju in predvsem k boljšemu zdravju. Vse več ljudi se zaveda, da je potrebno v prehrano vnesti vsa potrebna hranila, katera naše telo potrebuje za normalno delovanje. Za boljše počutje lahko torej veliko naredimo že z uživanjem polnovredne in predvsem raznolike prehrane. Od pravilno uravnotežene prehrane in gibanja je odvisna kvaliteta našega življenja. Danes imamo na tržišču na voljo vedno več kvalitetnih dodatkov v prehrani, za katere mnogi niti ne vedo, kako jim bo ta dodatek v prehrani koristil in kakšno funkcijo bo imel le-ta na telo. Med najosnovnejše dodatke v prehrani sodijo aminokisline, minerali in vitamini, brez katerih telo enostavno ne deluje. Tokrat se bomo osredotočili le na aminokisline, saj le-te mnogokrat zanemarjamo in se niti ne zavedamo njihovega pomena v našem telesu. Aminokisline so v veliki meri odgovorne za naše dobro počutje in so osnova za dobro delovanje človeškega organizma. Aminokisline so osnova proteinov, s pomočjo katerih se vzdržujejo človeški organi. Prav zato je odločilnega pomena, da v telo vneseno zadostno količino aminokislin. Aminokisline telo ne proizvaja samo, zato jih v telo vnašamo s prehrano, in  sicer jih največ najdemo v jajcih, siru, mleku, mesu, krompirju, fižolu, ribah, česnu, čebuli, jogurtu, soji, mandljih, avokadu in lešnikih. Mnogi strokovnjaki so pred leti aminokislinam pripisovali škodljive vplive na telo, vendar imajo le-te samo pozitivne učinke. Aminokisline imajo tako najpomembnejšo vlogo pri razvoju in rasti mišic. Pomagajo pri vzdrževanju mišične mase, zato po njih pogosto po napornih treningih posegajo športniki. Aminokisline športnikom pomagajo pri regeneraciji poškodovanih mišičnih tkiv in skrbijo za njihovo zdravo ožilje.  Poleg tega aminokisline prispevajo tudi k boljši absorpciji UV žarkov in s tem posledično tudi na višjo raven vitamina D v našem telesu. Prav zaradi izredno pozitivnih učinkov aminokislin na naše telo jih ne smemo zanemarjati in jih je priporočljivo v prehrano vnašati dnevno.