3 stvari na katere moramo paziti pri nakupu sedežne garniture

Sedežna garnitura je eden izmed ključnih elementov naše dnevne sobe. Predstavlja tako vizualno dopolnitev prostora, kot tudi prostor za počitek, druženje in sprostitev. Ker gre za relativno trajen predmet, je potrebno biti pri nakupu še posebej previden. V tem članku si lahko preberete 3 stvari, na katere moramo biti pri nakupu sedežne garniture še posebej previdni.

Prva stvar, na katero moramo biti pozorni, je trdnost samega okvirja garniture. To lahko stestiramo tako, da nekoliko privzdignemo enega izmed vogalov sedežne garniture in če dobimo občutek, da se garnitura zvija, škripa ali je kako drugače nestabilna, se taki garnituri raje izognemo.

Druga, verjetno najpomembnejša odločitev pri izbiri oblazinjenega pohištva, pa je vrsta ter barva tkanine. Na voljo nam je pester izbor različnih tkanin, od mikrofibre, tekstila, umetnega ter pravega usnja. Poleg tega lahko vsako vrsto izberemo še v množici različnih barvnih kombinacij. Barva in vrsta tkanine sta odvisna predvsem od osebnega okusa ter življenskega sloga (hišni ljubljenčki, majhni otroci itd.), paziti pa moramo predvsem pri kvaliteti. Proizvajalci kakovostnih garnitur za vsako blago navedejo rezultate testiranj, ki kažejo, koliko drgnjen material zdrži preden se obrabi.

Tretja stvar, ki pa ima ključen vpliv na naše udobje, pa je vrsta oblazinjenja ter vzmetenja. Prav to običajno loči cenejše sedežne garniture od dražjih in kakovostnejših. Čeprav so lahko na videz cenejše garniture povsem enake ter izdelane iz podobnega materiala, pa ceneni proizvajalci običajno uporabljajo cenejšo, manj obstojno peno ter slabše vzmetenje, kar pomeni, da bo cenejša garnitura prej izgubila svojo čvrstost ter postala mehka, udrta ter neudobna. Pri res slabih garniturah lahko slab material opazimo že pri samem razstavnem eksponatu, saj se pogosto že pri novi garnituri povsem pogreznemo v premehko peno, ali pa je sedišče trdo kot skala in tako popolnoma neudobno.

Ne glede na to, kakšne so vaše želje in proračun za nakup sedežne garniture, pa vam priporočamo, da si pred nakupom garnituro vedno ogledate v živo in jo tudi osebno stestirate. Le tako se boste lahko izognili morebitnim razočaranjem po nakupu.