Poganjalec

PoganjalecPoganjalec s svojo priljubljenosti spada v železni repertoar vsake otroške trgovine. Pri tem ni posebnih razlik med klasično otroško trgovino s prodajnimi policami, prodajnim pultom in blagajno ter spletno trgovino in njeno virtualno izložbo. Pomembno je, da bo poganjalec slej ko prej navduševal otroka, ter tako med drugim postal primerno darilo za obdarovanje.

Zahtevnost, ki poganjalec pred nakupom prestavlja so množica različnih lastnosti in izkušenj, katere se združijo v množico informacij. Posebno ob prvem nakupu se največkrat izkažejo za trd oreh. Pri tem je težava v ovrednotenju in prepoznavanju dobrih in pozitivnih lastnosti, katere poganjalec ima pri razvijanju otroških gibalnih sposobnosti. Poganjalec velikokrat starše prestraši, saj se bodisi ob nakupu ali takrat, ko ga otrok dobi kot darilo, bojijo nesreč, katere so vedno možen scenarij pri otrokovemu osvajanju veščin gibanja. Mnogokrat se pri tem držijo ustaljenih postopkov in prepričanj, ki so jih dobili od svojih staršev. Prepričani so, da se mora otrok, pri osvajanju veščin gibanja držati nekaterih ustaljenih praks. Tako po prepričanju mnogih otrok potrebuje veščino samostojne hoje. Sposobnosti hoje se z nadgradnjo sposobnosti pridruži otroško kolo s pomožnimi kolesi ali tricikel. Ko osvoji to stopnjo je na vrsti naslednja stopnja, to je kolo brez pomožnih koles. Pri tem se ne zavedajo genialnosti odkritja, ki ga je prinesel poganjalec. Izumitelj ga je izdelal in zasnoval prav na podlagi opazovanja učenja veščine gibanja svojega otroka. Pri tem se je skozi množico neuspelih poizkusov izkristaliziralo, da je pri kolesu ena najtežjih veščin uporaba pedal. Uporaba pedal je kompleksna veščina, saj zahteva sodelovanje z veščino ravnotežja. Smo ravnotežje zahteva koncentracijo in razmišljanje, kako ga omogočiti. Ko k temu dodamo pedala se zahtevnost poveča na visok nivo. Od otroka zahteva, da se pri gibanju kolesa poleg ravnotežja, uporablja motorika vrtenja pedal. Za piko na I so pri kolesu poleg tega potrebni še veščini krmiljenja in zaviranja.

Izumitelj, ki je poganjalec razvil in izdelal se je največ naučil od opazovanja lastnega otroka in s spoznanjem zahtevnosti pedal, krmiljenja in zaviranja prišel do ideje, da se lahko vse skupaj poenostavi. Ko vešč mizarski mojster je brez težav izdelal otroku primerno velik poganjalec ter ga v preizkus dal svojemu otroku. Osvojene veščine, ki so se odrazile v naučeni veščini gibanja v kratkem času, so ga prepričale v pravilnost svojega razmišljanja in izvedbe. Poganjalec je s tem postal kratko malo odkritje, ki je mnogim otrokom po širnem svetu pomagalo pri osvajanju težavnih veščin pedal, krmiljenja in zaviranja.