Otroški avtosedeži različnih skupin

Otroški avtosedeži so razdeljeni v skupine glede na velikost, težo oziroma starost otroka.

V prvo skupino, skupino 0+ spadajo avtosedeži, namenjeni otrokom od 0 do 13 kg, oziroma od rojstva do dopolnjenega 12. meseca starosti. To so tako imenovane lupinice za otroka, ki jih v avto namestimo neposredno z varnostnimi pasovi.

V skupino 1 spadajo otroški avtosedeži, ki so primerni za otroka, težkega od 9 do 18 kg, oziroma starega od 9 mesecev do treh let in pol. Sedeži imajo pet točkovni varnostni pas, v avto pa jih vpnemo s tritočkovnimi avtomobilskimi pasovi ali sistemom ISOFIX.

Skupina 2/3 zajema sedeže, namenjene otrokom, težkim od 15 do 36 kg, oziroma starim od treh let in pol pa vse do 12 let. Pri teh sedežih otroka pripnemo z avtomobilskim pasom ter tako hkrati pritrdimo otroka ter sedež.

Otroški avtosedeži

Skupina 1, 2, 3 opredeljuje sedeže za otroke, težke od 9 do 36 kg, oziroma stare od 9 mesecev do 12 let. Ob nakupu so ti otroški avtosedeži opremljeni za otroke, stare od 9 mesecev do treh let in pol, ko pa otrok to velikost preraste, lahko avtosedež spremenimo v avtosedež skupine 2/3, namenjene otrokom, težkim med 15 in 36 kg.

Pomembno je vedeti, kdaj otrok preraste avtosedež in ga je tako potrebno zamenjati. Osnovno izhodišče naj bo oznaka skupine in otrokova starost, teža ter višina. Nekateri otroci lahko imajo osem kilogramov že pri šestih mesecih, drugi pa šele ob dopolnjenem enem letu starosti. Če je torej otrok velik za svoja leta in že sam drži glavo pokonci, ga lahko v sedež višje skupine namestite že prej, v nasprotnem primeru pa je varnost še vseeno na prvem mestu. Če torej otrok še ne drži glave pokonci, v večji avtosedež ne sodi in je treba poiskati večjo lupinico.

Ob tem se morda poraja vprašanje, če ne bi bilo bolje kupiti sedeža za vsa starostna obdobja in ne za vsako starostno skupino posebej. Ob nakupu sedeža je treba najprej pomisliti na varnost. Največ ljudi kupi sedeže, ki so specializirani za določeno starostno skupino in tudi proizvajalci navadno dajo večji poudarek na te sedeže kot pa na univerzalne. Tako je morda bolje kupiti več sedežev in vedeti, da bo vaš otrok varen, kot pa prihraniti sto evrov in biti v skrbeh.