IR paneli

Ogrevanje hiše oziroma stanovanje je v zimskem času pomembno. Ogrevamo se lahko s talim gretjem, radiatorji ali IR paneli. Slednji so vse bolj priljubljeni zaradi enostavne montaže, stroški, ki jih imamo z IR paneli so zelo nizki. Zanje se stranke odločajo tudi zaradi izgleda, saj so videti zares lično, na njih se ne nabira prah, kot se na primer v radiatorjih. Vlažnost zraka z njihovo uporabo je znižana, kar blagodejno deluje na vaša dihala. Zraka ne delajo suhega, zato je uporaba primerna tudi za ljudi, ki imajo težave z dihali. IR paneli oziroma infrardeča grelna plošča, je trenutno najbolj prodajano sredstvo za ogrevanje. Poglejmo si nekaj osnovnih razlogov, zakaj se ogrevati z omenjenimi ploščami.

1. Bolje vplivajo na naše zdravje

Kot smo že omenili, se pri ogrevanju z IR paneli zrak nebo hitro izsušil. Največja razlika med drugimi načini ogrevanja pa je v temu, kako se zrak v prostoru meša. Pri infrardečih ploščah se segret zrak prenaša direktno k nam in v krogu: da gre topel zrak v strop, hladen pa na dno. Tako se povečujejo alergeni v zraku, in ti vplivajo na naša dihala.

2. Hitrejše ogrevanje z IR paneli

Če pogledate hitrost segrevanja na primer radiatorjev ali IR panelov, so slednji zelo hitrejši. Takoj so panele priključimo začnejo oddajati toploto. Ključno pri tem je, da se toplota prinaša direktno na človeka in šele na to v prostor. To je razlika med drugimi ogrevalnimi sistemi, ki vedno najprej ogrevajo prostor, šele nato se ogreje človek sam. IR paneli so v tem pogledu zelo boljši in bolj priročni, zlasti v zelo mrzlih prostorih in v mrzlih zimah.

ir panel gatom

3. Boj proti plesni

IR paneli niso koristni samo zaradi hitrega ogrevanja, pač pa tudi zaradi odpravljanja plesni. Plesen se naredi takrat, ko je v prostoru preveč vlage. Paneli onemogočajo vlago, saj delujejo na tak način, da ne ogrevajo prostora, kjer bi se posledično nabirala vlaga, ampak ogrevajo predmete, ljudi. Če boste imeli s katero steno vseeno težave, saj se bo na njej nabrala plesen, poskusite IR panel obrniti proti tej steni in zagotovo se bo plesen prenehala širiti.

4. Poceni ogrevalni sistem

Vemo, da je talno gretje med dražjimi ogrevalnimi sistemi, prav tako je tudi z radiatorji, ki nam ne ponujajo maksimalne ogrevanosti prostora. Najcenejši primer ogrevanja je ravno z IR paneli. Glavna razlika je ta, da za ogrevanje ne potrebuje dodatnih napeljanih cevi, ampak samo električno energijo. Tudi sama namestitev je zelo poceni, tako da če potegnemo črto, se nakup panelnih plošč najbolj izplača. Poleg tega se nakup izplača, saj rešimo dve muhi na en mah. Poceni se ogrevamo, hkrati pa preprečujemo nastanek plesni (po navadi imamo za plesen posebne naprave, ki jo odpravljajo).

5. Izsušen zrak

Kot smo že omenili, je izsušen zrak težava pri ljudeh, ki imajo težave z dihali. Poleg tega pa je lahko izsušen zrak problem pri vsakemu človeku, saj ta povzroča suho kožo, razpokane ustnice in prav tako popokane predele na rokah. Lahko povzročijo razdražljive oči ali celo glavobole. Se pravi z ogrevanjem z IR paneli se zrak ne izsuši in posledično ni težav z zgoraj omenjenimi simptomi.

Če na hitro povzamemo, zakaj so IR paneli najboljša odločitev za ogrevanje vašega doma. Sama uporaba ne izsuši zraka, kar pomeni boljše pogoje za ljudi, ki imajo težave z dihali, nimamo težav z razpokano kožo na obrazu ali rokah. Ni možnosti, da imamo zaradi suhega zraka glavobole ali razdražljive oči. Ogrevanje je znatno hitrejše, saj IR paneli začnejo delovati že takoj, ko panel priključimo na elektriko. Pomaga pri odstranjevanju in preprečevanju plesni, ki je težava velikih domov, na koncu koncev pa je to najcenejši način ogrevanja. Če si želite ogrevati dom z IR paneli, se obrnite na podjetje Gatom in z veseljem vam bodo pomagali pri izbiri.