Toplotne črpalke kot alternativni vir ogrevanja

Toplotne črpalke so vir ogrevanja, ki ne obremenjuje okolja, prav tako pa povzroča manjše posledice tudi na družinskem proračunu. Seveda je predpogoj dobra toplotna izoliranost objekta, saj le ta omogoča majhne izgube toplote ter posledično stroškov. Je tudi predpogoj za delovanje nizkotemperaturnega sistema ogrevanja v vašem domu. Seveda pa bo namestitev toplotne črpalke doprinesla tudi k udobju bivanja v objektu, ki teh pogojev ne izpolnjuje v celoti.

Ali veste, da toplotne črpalke izkoriščajo toplotno energijo, ki jo pridobivajo iz okolja? Uporabljajo namreč vire, ki se nahajajo v neposredni okolici objekta – zrak, voda ter zemlja. Omogočajo prihranek stroškov za ogrevanje tudi do 75%, njihov edini strošek pa predstavlja nekoliko višja začetna investicija, ter kasnejša (zelo nizka) poraba elektrike. Seveda pa ogrevanje ni edina naloga, ki jo opravlja tovrstna toplotna črpalka. Z njo lahko poleti svoje prostore tudi hladite, na dva načina. S pomočjo pasivnega načina hlajenja ne boste porabili niti kančka elektrike, vaši prostori pa bodo vseeno prijetno ohlajeni. Toplotne črpalke so popolnoma ekološki vir ogrevanja, saj uporabljajo neizkoriščeno energijo, ki se kopiči v okolici. Deluje brez škodljivih izpustov ogljikovega dioksida ter ostalih dimnih plinov, tako da boste z njihovo uporabo zagotovo pripomogli tudi k varovanju narave, v kateri živimo.

toplotne črpalke

Se sprašujete kakšen sistem toplotne črpalke izbrati za svoj dom? Najlažje jo boste izbrali, če boste imeli nekaj osnovnih informacij o vašem okolju ter toplotni črpalki, ki jo želite. Grelno število je število toplotne črpalke, ki nam pove, kako učinkovita je. Višje kot je to število, bolj je naprava učinkovita. Črpalke, ki delujejo po sistemu voda-voda, imajo najvišje grelno število, kar pomeni, da so tudi najbolj učinkovite. Najpogostejšo izbiro (čeprav imajo najnižje grelno število), pa predstavljajo toplotne črpalke, ki delujejo po režimu zrak-voda. Ta sistem ne zahteva vodnih virov ter velikih zemeljskih površin. Sicer je v našem toplotnem pasu ni mogoče uporabljati za samostojen vir ogrevanja pozimi, bo pa zagotovo poskrbela za vsaj določeno količino toplote, ki jo potrebujete za ogrevanje sanitarne vode ali prostorov.