Imobilizacija

Imobilizacija je še kako pomembna takoj, ko pride do kakšne nesreče. Takrat je na primer zelo pomembno, da imobiliziramo glavo, saj le tako ne pride do kakšnih poškodb hrbtenjače, vratu ali glave. Imobilizacijo se dela tudi na kakšnih drugih delih telesa. Največkrat to naredijo gasilci ali pa reševalci, saj tudi oni najbolj vejo kako to narediti varno, da ne bi naredili kakšne poškodbe.

imobilizacija

Imobilizacija je v bistvu prva pomoč. Seveda jo zraven reševalcev in gasilcev lahko znamo tudi mi. Nekaj imobilizacije nas učijo tudi na tečajih prve pomoči, preden gremo delat vozniškega izpita. Tukaj nas na primer naučijo kako narediti imobilizacijo roke. Seveda se pa zavedajte, če naredimo imobilizacijo napačno lahko poškodovanemu človeku le naredimo hujše stanje kot ga že ima. Zato moramo biti zelo prepričani, da to res znamo in da ga ne bomo še bolj ranili. Imobilizacija je lahko enostavna, samo moramo se je naučiti in seveda tudi vaditi. Gledanje slik na internetu ni dovolj, da boste res obvladali, ampak lahko vadite doma na družinskem članu, seveda na nepoškodovanem članu družine.

Imobilizacija je odlično izvedena oziroma uspešna, ne samo če imamo znanje, ampak tudi če imamo dobro in kvalitetno opremo za to. Ena izmed trgovin, ki ima vrhunsko opremo za imobilizacijo je FireRescue. Tukaj imajo res veliko pripomočkov za imobilizacijo.

Ko imamo poškodovanca je seveda potreben tudi hiter odziv. Ampak včasih je imobilizacijo potrebno prepustiti izkušenim, ker preprosto lahko naredimo še večjo poškodbo, če ne znamo pravilno imobilizirati. Najhujše poškodbe, ki so lahko tudi usodne so pri imobilizaciji glave. Če le to ne znamo pravilno imobilizirati raje pustimo, ker tukaj če kaj naredimo narobe lahko pride tudi do usodnega izida in oseba lahko umre. Če pa še ne znate imobilizacije se lahko prijavite na kakšne tečaje ali pa s učite preko spleta. Ne pozabite pa potem tudi vaditi.