Čistilna naprava pomaga pri ohranjanju čistejšega okolja pri vas doma

Želite prispevati k čistejšemu okolju? Bi radi potomcem pustili lep in urejen dom? Potem je čas, da kupite čistilno napravo. Ponudba na: www.ekohit.si/cistilne-naprave-3/ je res mikavna, zato ne odlašajte predolgo in še danes naročite čistilno napravo, ki bo vam in vaši družini omogočila, da boste živeli v čistejšem okolju.

čistilna naprava
Čistilne naprave izboljšajo kakovost vašega bivalnega okolja.

Kako lahko s čistilno napravo pripomorete k varovanju okolja?

Za nekoga, ki ne ve, kako delujejo čistilne naprava, je to vprašanje povsem na mestu. Pa poskusimo nanj odgovoriti na preprost način. V odpadnih vodah, ki jih proizvaja vsako gospodinjstvo, podjetje itd. je ogromno umazanije, kemikalij, škodljivih snovi in podobno, kar predstavlja potencialno grožnjo za okolje. Ker pa si verjetno nihče izmed nas ne želi živeti nekje, kjer so tla onesnažena, je čistilna naprava super rešitev za to. Ta namreč poskrbi, da so odplake očiščene, kar pomeni, da škodljive snovi ne pridejo v zemljo in tako okolje ostane čisto. Da čistilna naprava svoje delo opravi res celovito dokazuje tudi njena sestava, saj sam potek čiščenja poteka v treh fazah. V prvi fazi se odstranijo vsi grobi delci (na primer pesek), v drugi fazi se organske spojine organsko razgradijo, v zadnji fazi pa se biološko odstranijo še vse mineralne snovi.

Koliko denarja je potrebno odšteti za lastno čistilno napravo?

Cene se seveda razlikujejo glede na tip oziroma model naprave, velikost, material, ki je uporabljen za njihovo sestavo in podobno. Če boste malo pobrskali po spletu ali se sami odpravili v tehnično trgovino, boste videli neke okvirne cene čistilnih naprav. Morda se vam bo zdel začetni vložek kar visok in boste kolebali, ali čistilno napravo res potrebujete ali ne, a dejstvo je, da se vam bo strošek nakupa že v nekaj letih povrnil. Ena izmed novic, ki vas bodo gotovo spodbudile k nakupu čistilne naprave je gotovo ta, da lahko zanjo dobite subvencijo Eko sklada, nepovratna sredstva in še kaj. Morda tudi vaša občina nudi posebne subvencije za nakup čistilne naprave.

čistilna naprava
Pozanimajte se, kakšne subvencije so vam na voljo za nakup čistilne naprave.

Kakšna čistilna naprava je najboljša?

To je gotovo vprašanje, ki zanima vsakega kupca, a žal vas moramo razočarati – enotnega odgovora ni. Čistilne naprave so namreč zelo različne tako glede na velikost kot tudi glede materiala, funkcij, ki jih imajo ipd. Zato je najbolje, da se s strokovnjakom prej pogovorite o tem, kakšna čistilna naprava bi bila najprimernejša za vas in se šele nato lotite nakupa. Nekaj osnovnih načel je seveda dobro upoštevati: bistveno je, da je čistilna naprava dovolj velika za celotno gospodinjstvo (kakšno čistilno napravo boste potrebovali, je torej odvisno od števila oseb v gospodinjstvu). Dalje morate razmisliti, kakšne funkcije čistilne naprave bi vam sploh prišle prav (za lažjo odločitev se vprašajte, koliko časa boste preživeli v dotičnem objektu, ki bo imel čistilno napravo, je to bivanjska ali le vikend hiša ipd.).

Ko imate čistilno napravo vgrajeno, je pomembno, da z njo tudi pravilno ravnate. Že da najdete primerno mesto zanjo se morate kar potruditi, saj čistilna naprava ne sme biti direktno izpostavljena soncu ali mrazu. Dalje morate biti tudi previdni, kaj vse boste metali v straniščno školjko – vanjo gotovo ne sodijo tamponi, damski vložki, lasje, kondomi, ostanki hrane itd., saj lahko vse to školjko zamaši in oteži delovanje čistilne naprave, posledično bo tudi njena življenjska doba bistveno krajša.

čistilna naprava
Že imate svojo čistilno napravo?

Čistilno napravo bi moral imeti vsak, ki mu je vsaj malo mar za okolje, v katerem biva. Z njeno pomočjo boste odpadne vode očistili vseh nesnag, umazanij, kemikalij in drugih nevarnih snovi za okolje, s čimer boste pripomogli k čistejšemu okolju za vse. Za nakup čistilne naprave lahko dobite številne subvencije, ki znatno znižajo sam strošek nakupa, zato ne oklevajte in se čim prej pozanimajte o možnosti postavitve čistilne naprave pri vas doma.