Atopični dermatitis

Atopični dermatitis, bolezen ki najpogosteje udari po naših malčkih, mladostnikih, ne prizanaša pa niti starejšim ljudem. Bolezen pri kateri je značilno, da se ponavlja oz. je to kronična bolezen pri kateri nas močno srbi koža. Pogosto se naredijo majhne bulice iz katerih se cedi tekočina, nato pa nastanejo kraste. Atopični dermatitis pa se začne kot suha, razdražena koža ki pogosto zelo srbi in katero ob praskanju še bolj razdražimo. Koža se vname in postane rdeča.

atopični dermatitis

Kot že omenjeno, najpogosteje to bolezen dobijo otroci in to v 90% že pred petim letom starosti. Pri polovici ljudeh se simptomi atopičnega dermatitisa zavleče v odraslo dobo, redkeje pa prvič dobijo to obliko dermatitisa v odrasli dobi. Pogosteje so pojavi te nadležne bolezni prisotni pri ljudeh oziroma otrocih, katerih družinski člani zbolijo za astmo, senenim nahodom ali imajo tudi sami težave z atopičnim dermatitisom. Pogosteje se ta bolezen pojavlja tudi pri ljudeh, ki živijo v mestu saj je tam več onesnaženja.

Otroci, pri katerih se pojavi ta oblika dermatitisa imajo največkrat težave na lasišču, obrazu pa tudi na kolenih in komolcih. Tisti malo starejši ga imajo velikokrat na vratu, zapestjih ali gležnjih pa tudi na zadnjici, komolcu in kolenih se lahko pojavi. Pri odraslih lahko atopični dermatitis prekrije večji del kože, tudi okoli oči.

Pri blažjih oblikah lahko bolezen zdravimo kar doma z gostimi in vlažilnimi kremami ali mazili, ki so namenjena suhi ter občutljivi koži. Izogibamo se močnim dišavam, ki vsebujejo veliko kemikalij, detergentom ter tudi gelom za tuširanje, ki lahko stanje samo še poslabšajo. Čeprav koža zelo srbi, pazimo da se ne praskamo preveč. Kopamo se v mlačni ali topli vodi, ne sme pa biti vroča. Kožo moramo z brisačo samo popivnati, ne brisati. Po umivanju vedno uporabimo vlažilno kremo ali mazilo.

V primeru hudega atopičnega dermatitisa pa moramo obiskati zdravnika, ki nam bo predpisal ustrezno terapijo.