Ali so drage ure vredne svojega denarja?

Ste se kdaj vprašali, zakaj so drage ure, tako drage? Kljub temu, da naj bi bila ura namenjena le merjenju časa, pa je za nekatere ljudi tudi statusni simbol. S pregrešno drago uro se ponavadi bohotijo poslovni vplivneži, saj jim ta modni dodatek predstavlja simbol denarne moči. Čeprav smo ostali povsem zadovoljni s cenejšo uro, pa nas  vseeno zanima, zakaj so drage ure tako drage?

Prestižne ure so ponavadi izdelane iz žlahtnih kovin, njihova cena pa rastem s tem, ko se dvigajo cene dragih kamnov. Ceno jim dvigne tudi prepričanje, da so take ure unikatne in da jih je malo na tržišču. Včasih pa so drage ure tudi precenjene, saj dobijo visoko ceno samo zato, ker krasijo roko znane medijske osebnosti, ponavadi so to športniki, ali pa znani filmski igralci.

drage ure

Nekatere drage ure pa imajo svojo zgodbo in so kljub temu, da so izdelane iz žlahntih materialov, pridobile na ceni, predvsem zaradi svoje bogate zgodovine. Pravi bogataši, kot so arabski šejki, ali pa kitajski poslovneži in nekateri ameriški vplivneži vedo, da so take ure lahko zelo dobra investiccija, saj jih potem na dražbi prodajo za veliko več, kot so zanjo odšteli. Čeprav so take investicije lahko tudi zelo tvegane, saj se ne da predvideti, kdaj bo kateri uri narasla cena, oziroma padla, pa je to za nekatere bogataše glavni posel. Za njih je draga ura zagotovo vredna svojega denarja. Ostali pa se sprašujemo, kaj je pravzaprav tisto, kar še vpliva, da je za drage ure treba odšteti toliko denarja.

Seveda je v prvi vrsti pomembno iz katerih materialov je ura izdelana, oziroma kateri dragi kamni jo krasijo. Tako je naprimer trenutno najdražja ročna ura na svetu v celoti izdelana iz draguljev, njena cena pa se giblje okrog 25 milijonov dolarjev. Poleg tega, iz kakšnih prestižnih dodatkov je ura narejena, pa na njeno ceno vpliva tudi to, da ure še vedno izdelujejo ročno. Kar pa seveda niti ni tako presenetljiv podatek. Kljub temu, da je tehnologija močno napredovala, ne gre pričakovati, da bi drage ure izdeloval robot, saj ne more biti tako precizen, kot zahteva izdelava take ure. S tem, ko so take ure izdelane ročno, pa je pogojen tudi čas izdelave. Ure, ki vsebujejo veliko dragih kamnin in ostale redke materiale, zahtevajo čas izdelave tudi do dve leti, zanjo pa bi morali odšteti nekaj milijonov evrov. Če je res vredna toliko denarja, zagotovo ne bomo nikoli izvedeli. Lahko pa ljubitelji ročnih ur, z manjšim žepom, kupijo repliko drage ure. Ponavadi so take ure izdelane tako natančno, da se jih zlahka zamenja za original.