Leseno okno

Leseno okno je element, ki so ga včasih vgradili v prav vsak objekt z okni, dandanes pa ga izpodrivajo okna iz drugih materialov. Leseno okno  je nekaj zelo priljubljenega in tudi posebnega. Res je, sodoben čas je s seboj prinesel veliko nega, tudi razvoj novih tehnologij, materialov in procesov.

Lesena-okna (2)

Kako tudi ne, saj gre vendarle za naravni material, ki ga imamo v Sloveniji v izobilju. Zakaj ne bi torej izkoristili vira, ki nam je pri roki, hkrati pa poskrbeli za varovanje okolja, saj so lesena okna primerna za reciklažo oziroma ponovno uporabo. Ker gre za povsem naravni material, naj daje občutke topline in domačnosti, les pa, kot vemo, tudi diha, zato v stanovanju ali hiši ne boste imeli težav s plesnijo, ki se pojavi zaradi preveč zatesnjenih oken. Leseno okno je torej primerno za vse objekte, zlasti bivalne, saj je ljudem prijazno, na pogled pa lepo. Če boste lesena okna zaščitili le z lakom, boste lahko uživali v pogledu na povsem naravne barve, seveda pa jih lahko tudi pobarvate, če morda želite nek drug učinek oziroma barvo. Možnosti so različne, na srečo tudi povsem dosegljive, tako da je odločitev na vaši strani. Leseno okno je zaradi zgoraj naštetega tudi zdravju zelo prijazno, saj gre vendarle za material iz narave, ki diha in vam ne škoduje. Morate pa ga zaščititi, da bo dolgo služil svojemu namenu.

Lesena okna

Ko smo že pri tem, pa se zavedajte, da morate okna, pa naj bodo ta lesena ali iz katerega koli drugega materiala, redno pregledovati ter morda tudi kdaj kaj popraviti. Preverite, kako se obnesejo tesnila, ali gibljivi deli tečejo tekoče in podobno. Le če boste z okni ravnali skrbno, jih boste lahko imeli še dolgo časa, leseno okno pa bo tisto, ki vam bo vsakič, ko ga boste pogledali, na obraz privabilo nasmešek.