Čili omaka

Kdor ima rad pekočo hrano potem so pripravki iz čilija kot nalašč za njega. Omaka iz čilija je dodatek k jedem,ko želimo da okus ”zažiga”. Čili omaka ni za vsakogar, saj nam arome čilija v ustih ustvari pekoč občutek – kot da bi nekaj gorelo v ustih. Obstaja zelo veliko vrst čili omak v grobem pa lahko razdelimo čili omaka za žar ter klasične čili omake. V podjetju B&G Chillies so se za goreče oboževalce čili omak zaprli v kuhinjo in začeli eksperimentirati z različnimi kombinacijami okusov. Naredili so cel kup okusov, tako za ljubitelje najbolj pekočih čilijev kot tudi srednje pekoče in manj pekoče omake. Vseskozi pa ustvarjajo nove recepte, zato se ponudba širi. Čili omaka je zelo priljubljena omaka kot dodatek zelo veliko jedem, še posebno pici. Naj omenim še, da čili dodajajo tudi v salame ter olja, ki pašejo k skoraj vsaki jedi.

čili omaka

Čili omaka oboževalcem pekoče hrane ne predstavlja nobenih težav, nekaterim bi bile jedi brez čilija celo dolgočasne. Če nam je čili omaka preveč pekoča si lahko pomagamo s tem, da spijemo kozarec mleka, kakšen polnomasten jogurt ali kisla smetana. Tudi kruh in riž nam lahko pomagata. Znano je tudi da za pomoč ljudje prakticirajo alkohol, vendar nam naprimer pivo ne pride v poštev saj vsebuje premalo alkohola. Čili omaka se zelo prileže rižu, testeninami ter azijskim jedem ali za na sendviče.

Torej čili omak ne priporočam tistim z občutljivimi brbončicami, saj je lahko bolečina zelo neprijetna. Prav tako moramo paziti pri rokovanju z čilijem, da ga ne nanesemo na občutljivejše dele telesa. V marsikaterih receptih piše,da za manj pekoče omake vzamete manjši čili. Nikar! Ponavadi so majhni stroki najbolj pekoči. Najbolj pogosta omaka, ki je tudi svetovno znana je Tabasco, katere dajemo predvsem na pice. Izbira je velika, od vas pa je odvisno kako močen okus si želite. Ne pretiravajte, saj so nekatere omake peklensko vroče!