Toplotna črpalka – investicija, ki se povrne

Toplotna črpalka je zadnja leta z razlogom vedno bolj priljubljen način ogrevanja. Če se odločimo za ogrevanje s toplotno črpalko, zmanjšujemo emisije CO2 in skrbimo za čistejše okolje. Toplotna črpalka je okolju prijazen način ogrevanja, hkrati pa tudi ugodna izbira.

Toplotna črpalka je energetsko varčna in veliko manj bremeni okolje kot drugi ogrevalni sistemi. Najbolj poznan vir energije toplotne črpalke je energija zunanjega zraka, obstajajo pa še drugi toplotni  viri energije: energija podtalnice in energija zemlje.

Toplotna črpalka

Pozanimajte se o možnostih državne subvencije

Toplotna črpalka je investicija, ki se vam povrne v približno šestih do sedmih letih. Ogrevanje s toplotno črpalko je enostavno in brez potrebnega dovajanja goriva ter čiščenja odpadkov izgorevanja. Vgradnja toplotne črpalke je tudi strateška usmeritev države, zaradi česar država za nakup toplotne črpalke daje subvencijo do 20% za novogradnje, do 40% za zamenjavo obstoječih ogrevalnih sistemov in do višine 50% na področjih s slabo kvaliteto zraka. Pri ogrevanju s toplotno črpalko zmanjšujemo emisije C02, zaradi česar bomo mi in naši potomci živeli v čistejšem okolju.

Kadar se odločamo za nakup in vgradnjo  toplotne črpalke, lahko najprej poiščemo izvajalca, ki nam bo strokovno svetoval ter pripravil ponudbo, naredil izvedbo ter pripravil dokumentacijo za pridobitev subvencije. Lahko pa sami pridobimo čim več informacij o tem, kakšna bi naj bila naša toplotna črpalka ter nato izberemo izvajalca. Toplotna črpalka je investicija, ki se nam zagotovo povrne, pametno pa je, da se pred izbiro dobro informiramo glede ponujenih možnosti.

Podrobnosti o višinah subvencije si lahko ogledate na strani Ekosklada. Strošek investicije za vgradnjo toplotne črpalke je odvisen moči toplotne črpalke ter od toplotnega vira, ki ga koristimo (zrak, zemlja ali voda), višina investicije pa je odvisna tudi od proizvajalca. Cena kompletne investicije v toplotno črpalko je običajno med 6.000 do 12.000 €.

Izračunajte moč toplotne črpalke, ki jo potrebujete za vaš objekt

Toplotne črpalke morajo imeti tudi ustrezno zmogljivost, zato je najpomembnejše opravilo izbira ustrezne moči toplotne črpalke. Le-ta mora imeti dovolj veliko moč, da segreje objekt. Če je moč prenizka, pomeni da se bo poraba energije za ogrevanje bistveno povečala, ker se pri nižjih temperaturah vključuje dodatni vir (po .navadi je to električni grelec). Velikokrat ljudje želijo privarčevati pri investiciji, zato izberejo prešibko črpalko, prihranek pri investiciji pa se v letu ali dveh izniči skozi povečano porabo.

Kot vidimo, se vsekakor splača, da je naša toplotna črpalka dovolj zmogljiva. Tako lahko pokrijemo potrebe po samostojnem ogrevanju s toplotno črpalko do nižjih zunanjih temperatur. Toplotna črpalka deluje učinkoviteje in tudi tišje, če manj časa deluje na maksimalni moči!

Za vsakega kupca toplotne črpalke je vsekakor priporočljivo, da na osnovi razpoložljivih podatkov izračuna kako močno toplotno črpalko potrebuje. Glede na izračunano moč toplotne črpalke je nato potrebno izbrati tisto, ki je najbližja temu izračunu.

Na kaj vse moramo biti pozorni pri izbiri toplotne črpalke?

Pri izbiri toplotne črpalke moramo biti pozorni na nekatere karakteristike, kot je učinkovitost toplotne črpalke, na hrupnost in vizualni izgled toplotne črpalke (videz zunanjih enot), na kvalitetno in preverjeno blagovno znamko… Pomembno je, da pri proizvajalcu preverimo, ali ima le-ta zagotovljen lasten servis in rezervne dele za celotno življenjsko dobo toplotne črpalke, vsekakor pa je priporočljivo, da izberemo toplotno črpalko s strani priznanih proizvajalcev, ki imajo dolgoletno tradicijo. Proizvajalci s tradicijo se namreč nenehno trudijo za povečanje učinkovitosti toplotnih črpalk, zaradi česar nam lahko njihova toplotna črpalka leta in leta dobro služi.