Naj bo prsna črpalka vedno pri roki

Nekatere mamice se po porodu srečajo s prsno črpalko, zaradi navala mleka v prvih dneh po porodu, ob pomanjkanju mleka ali ob nezmožnosti dojenja zaradi različnih zdravstvenih težav. Prsna črpalka deluje tako, da s sesanjem iztiska mleko iz dojke, s katerim lahko mati nahrani prezgodaj rojenega ali bolnega otroka ali pa ga shrani v zamrzovalnik za kasnejšo uporabo. Če se odločate za nakup ali izposojo prsne črpalke, pa le berite naprej, saj so v nadaljevanju predstavljene vse podrobnosti, ki jih morate poznati pred prvo uporabo.

Katero prsno črpalko izbrati?

Danes je na trgu več različnih modelov prsnih črpalk, ki se med seboj precej razlikujejo, zato dobro premislite, katera bi bila za vas najboljša izbira. Pred samo odločitvijo se posvetujte s prodajalcem in drugimi uporabnicami prsnih črpalk.

• Prsna črpalka na motorni pogon premore manj ciklov na minuto in jih tudi ne poustvarjajo samodejno. Uporabnica mora vsakič sama sprostiti vsesavanje s pritiskom na gumb. Take črpalke so lahke in delujejo na baterije ali prek električnega vmesnika. Nekatere uporabnice si kupijo dve, da lahko črpajo mleko iz obeh dojk hkrati.

• Ročna prsna črpalka je druga od možnosti, ki je na voljo v vseh lekarnah in večjih trgovskih centrih. Cilindrična črpalka ima dva cilindra, ki sta eden v drugem, gumijasto tesnilo med njima ustvarja čep. Sesanje mleka poteka tako, da zunanji cilinder potegnete navzven in ga nato potisnete spet noter. Druga možnost pa je prsna črpalka z ročajem, ki sesalni cikel poustvarja s pritiskanjem in sproščanjem ročaja.

• Prsna črpalka z električno opno, ki večinoma samodejno poustvarja sesalni cikel in uporabnica lahko črpa mleko na obeh dojkah hkrati. Najnovejši modeli uporabnici omogočajo tudi premikanje med samim črpanjem, saj sta črpalni enoti dovolj majhni, da se lahko ustavita v nedrček, zbirne vrečke za mleko pa lahko diskretno namesti pod bolj ohlapno srajco.

• Avtomatska prsna črpalka z električnim ventilom, ki samodejno poustvarja sesalni cikel, lahko črpa mleko na obeh dojkah hkrati in učinkovito posnema dojenčkovo sesanje.

Prsna črpalka – nakup ali izposoja?

Če ste bodoča mamica in ne veste, ali boste prsno črpalko potrebovali oz. kako dolgo jo boste uporabljali, se lahko namesto nakupa odločite le za izposojo črpalke. Po končani uporabi pa jo enostavno vrnete in prihranite nekaj denarja.

Prsna črpalka in skrb zanjo

Za vzdrževanje črpalke se ravnajte po navodilih proizvajalca. Po vsaki uporabi jo skrbno očistite, še posebej dele, ki pridejo v stik z mlekom. Delovanje prsne črpalke mora biti učinkovito in preprosto. Če vam črpalka deluje slabo ali če vam dela pri uporabi, kakršne težave, se obrnite na pomoč proizvajalca ali trgovca, kjer ste črpalko kupili.

Prsna črpalka – naučite se jo uporabljati

Najprej temeljito preberite navodila proizvajalca za uporabo. Hkrati pa se zavedajte, da je črpanje mleka veščina, ki se je boste naučili z večkratno uporabo. Nežno zmasirajte prsi pred vsakim izčrpavanjem mleka. To storite tako, da začnete masažo ob robu prsi in se premikate proti bradavici. Masaža bo izboljšala prehodnost vodov in s tem se bo povečala količina načrpanega mleka. Lahko se vam zgodi, da boste vsakič načrpali drugačno količino mleka. Sčasoma postane črpanje rutina in nekatere uporabnice črpalk med črpanjem berejo knjige ali klepetajo po telefonu. S časoma boste našli svoj ritem, ki vam bo najbolj ustrezal za črpanje mleka.

Kje shranjevati načrpano mleko?

Načrpano mleko hranite v posodah od 50 do 100 ml, tako ga boste hitreje odtalili, če ga hranite v zamrzovalniku, saj ima večina dojenih otrok raje pogostejše in manjše obroke. Če shranjujete mleko v manjših posodah, ga boste tudi manj zavrgli, če dojenček ne bo popil vsega. Če se mogoče sprašujete, koliko mleka naj bi dojenček potreboval? Strokovnjaki ocenjujejo, da dojenčki v 24 urah potrebujejo približno 160 ml materinega mleka na kilogram telesne teže.