Vse, kar morate vedeti o prostati in njenem zdravljenju

Prostata je majhna žleza pri moških, ki je na dnu mehurja. Največkrat se z leti povečuje, zato ima z njo težave po 50 letu polovica moških, po 70 letu pa kar 80 %. Povečanje prostate ni življenjsko nevarno, razen, če je rakavega izvora, povzroča pa nemalo zdravstvenih in drugih neprijetnih težav, zato jo v nekaterih primerih tudi kirurško odstranijo. Na tej povezavi si poglejte zakaj prostata povzroča toliko težav in kako jih lahko odpravite. Če ste moški in ponoči velikokrat greste na vodo, imate občutek tiščanja na vodo, imate šibek curek pri uriniranju in potem voda kaplja še nekaj časa, je velika verjetnost, da imate težave s prostato. Najbolje je, da se posvetujete z zdravnikom.

prostata

Kako veste, da je prostata res povečana?

Da je prostata povečana in imate z njo težave, lahko najprej ugotovite sami tako, da odgovorite na sedem ključnih vprašanj iz IPSS testa, ki ga je potrdila Svetovna zdravstvena organizacija.

 1. Se vam zdi, da pri uriniranju ne izpraznite mehurja do konca.
 2. Morate v roku manj kot dveh ur spet urinirati?
 3. Opažate, da je curek pri uriniranju večkrat prekinjen?
 4. Imate težave z zadrževanjem vode?
 5. Opažate oslabljen curek pri uriniranju?
 6. Pri uriniranju se morate naprezati?
 7. Kako pogosto morate ponoči na malo potrebo?

Odgovori na večino vprašanj so:

 • Nikoli
 • Manj kot 1 od 5 primerov
 • Manj kot v polovici primerov
 • Približno v polovici primerov
 • Več kot v polovici primerov
 • Skoraj vedno.

Če ste zbrali od 20 do 35 točk, potem imate izrazite težave s prostato in morate obiskati zdravnika, da potrdi bolezen prostate in izključi morebitnega raka na prostati. Vprašalnik lahko izpolnite na zgornji povezavi in ga odnesete zdravniku ali se posvetujete v lekarni, kjer vam lahko svetujejo, kako naprej.

Če menite, da imate težave s prostato, storite naslednje

Če je prostata povečana, jo lahko otipate sami in ugotovite simptome preko zgornjega vprašalnika. Prvi korak, ki ga morate narediti je, da obiščete zdravnika, ki bo prostato pregledal. To je nujno, da ugotovi, ali je prostata samo povečana, ali pa je nastal rak, ki ga je treba nemudoma zdraviti. Ko bo postavil diagnozo, vam bo tudi odredil nadaljnje zdravljenje.

Če se boste tudi sami zdravili z alternativnimi pristopi, se posvetujete  zdravnikom, če je to v redu. Gre za to, da se nebi zdravila in terapije, ki jih predpiše zdravnik, izključevale ali si nasprotovale in bi bil učinek zdravljenja prej negativen kot pozitiven.

Če prostata ni preveč povečana in se simptomi pojavljajo redko, se opazujte, ali se stanje kaj spreminja. V teh primerih večinoma zdravljenje ni potrebno, je pa super urediti prehrano tako, da izločite mlečne izdelke in sladko hrano iz vaše prehrane. Izognite se maščobam, sploh, če fizično niste aktivni.

Kako si pri oboleli prostati lahko pomagate sami?

Če je prostata povečana in zdravnik dovoli, lahko uporabite zdravilne rastline, ki pomagajo pri zdravljenju prostate. Najbolj raziskana rastlina za pomoč pri prostati je palmeta. Uporabljajo se plodovi te rastline iz katerih naredijo sok.

Prostata bo postala bolj zdrava tudi s pravilno prehrano. Uživati je potrebno več stročnic, temno zelene zelenjave, sploh je brokoli zelo priporočljiv. Uživajte tudi brstični ohrovt in zelje. Zelo pomaga hrana z vsebnostjo cinka, kot so bučna semena ali pinije.

Če se boste posvetovali s farmacevtom v lekarni, pa vam bo gotovo priporočil kapsule Prostasan, ki so narejene iz naravnih sestavin za lajšanje težav s prostato. Gre za izvlečke zdravilnih učinkovin iz narave, ki so skoncentrirani v kapsulah in z zaužitjem sproščajo pravilne reakcije v telesu, da se vzpostavi naravno ravnovesje tudi v prostati. V veliko primerih se prostata dejansko zmanjša in spet je uriniranje neovirano, kot je bilo prej.

Kaj pa, če je povečanje prostate treba zdraviti?

Če je prostata močno povečana in je zdravnik odredil zdravljenje, boste verjetno dobili sintezna zdravila. Ta zdravila se dobijo samo na recept in jih predpiše zdravnik, vi pa jih greste iskat v lekarno. Glede stranskih učinkov teh zdravil pa seveda vprašajte zdravnika in farmacevta v lekarni, da boste gotovi, da bodo ta zdravila za vas res v redu. Znani so namreč stranski učinki kot so rast moških prsi in pa zmanjšanje spolne sle.

V primeru, da se poleg uporabe sinteznih zdravil odločite uporabljati še naravno zdravljenje, nujno o tem spregovorite z zdravnikom, da ne bo prišlo do alergenih ali kakšnih drugih hudih reakcij. Tudi, če se boste odločili  zdraviti se povsem naravno, morate o tem govoriti z zdravnikom. Odgovornost za zdravje in seveda odločitev za način zdravljenja, ki ga boste sprejeli, pa je samo vaša.

Če je prostata zelo povečana in povzroča resne težave, potem vam bo zdravnik predlagal operacijo prostate. Operacijo naredijo na delu, ki je povečan in ga odstranijo. Zdravnik vas bo napotil tudi k specialistu urologu.

Prostata se dokazano zmanjša z registriranim naravnim zdravilom Prostasan, ki je rastlinskega izvora in nima stranskih učinkov. Dobite pa ga v lekarni brez recepta.