Odstranitev klopa pri naših najmlajših

Pravilna odstranitev klopa je v zadnjih mesecih ena najbolj iskanih tem na starševskih forumih in skupinah družabnih omrežij. »Koronski« časi so pripomogli k temu, da se vedno več družin vsakodnevno udejstvuje v športih v neposrednem stiku z naravo, kar je seveda zelo dobrodošlo za splošno zdravje. Po drugi strani se na osebne zdravnike in že omenjene spletne forume ter druge oblike sodobne komunikacije obrača vedno več zaskrbljenih staršev, ki ne vedo, kako se soočati z vedno bolj pogostimi ugrizi klopov, in se sprašujejo, kako naj odstranitev klopa sploh poteka. Več predlogov o tej temi si preberite v nadaljevanju članka.

Odstranitev klopa

Preventiva, da odstranitev klopa sploh ne bo potrebna

Največ za vašega malčka ali odraščajočega otroka lahko naredite z že zelo preprostimi preventivnimi ukrepi. Po navadi se v tako imenovali »sezoni klopov« odsvetuje tesnejši stik s travnatimi in gozdnatimi površinami, še posebej v primeru, ko otroci niso cepljeni. Seveda to v realnosti ni najboljši nasvet, saj povečana aktivnost klopov traja od začetka pomladi pa tja do konca jeseni, kar vam omogoča varno  gibanje pred klopi  v naravi le v času zime.

Svetujemo vam, da se zato starši raje poslužite bolj realnih preventivnih načinov, ki bodo uspešno preprečevali pogosto odstranitev klopa. Najpomembnejši je seveda temeljit pregled telesa vsakega člana družine, ki se je tisti dan gibal v naravi, pri tem pa ne pozabite na pogosto spregledane dolgodlake domače ljubljenčke. Ti prepogosto v naše domove vnašajo veliko število klopov, ki pa se jih pravzaprav ne zavedamo. Najbolj pogosto lahko pregledovanje postane del vaše vsakdanjem rutine pred večernim umivanjem, ko je na voljo še vedno veliko dobre svetlobe. Najbolj so na »udaru« različni pregibi (pazduhe, predel za koleni, ipd.), prostor za ušesi in intimni predeli.

Prav tako je pomembno, da se pred odhodom v naravo ustrezno preventivno zaščitimo z vam ljubo znamko pršil proti klopom. Seveda enako velja tudi za naše hišne ljubljenčke, pri katerih pa seveda ne pozabite na njim primerno zaščito, ki jo zlahka kupite pri veterinarjih. Za dobro prakso se je izkazalo tudi nošenje svetlih, predvsem belih dolgih oblačil. Klopa boste na teh zelo hitro opazili že med samim zadrževanjem v naravi, kar pomeni, da je z njimi možnost ugriza in prenosa bolezni znatno manjša.

Kako poteka pravilna odstranitev klopa?

Pri mlajših otrocih se lahko zgodi, da je odstranitev klopa lahko malo bolj zapletena, saj veste, nepoznane stvari otrokom pogosto predstavljajo velik strah in posledično stres. Prav zato vam svetujemo, da si vse potrebne pripomočke predhodno pripravite doma. Za varno odstranitev klopa boste v prvi vrsti njuno potrebovali razkuženo pinceto za odstranjevanje klopov, s katero boste napitega klopa prijeli čim bližje stiku s kožo. Na ta način boste zmanjšali možnost, da se glava klopa zagozdi v podkožje, kar povzroča vnetje in posledično gnojenje. Vsekakor ga nikakor ne ruvajte ven na silo ali v sunkih, ampak raje počasi in z občutkom. V primeru, da vam rilčka ne uspe izruvati oz. ta ostane v koži, pa se po nasvetih zdravnikov ni potrebno bati za kakršnekoli dodatne okužbe s »klopnimi boleznimi«.

Za konec pa še nekaj dejstev, ki jih  o klopih vi in vaši otroci zagotovo še niste slišali

  1. Klop = plazilec?

Prav ste prebrali, klopi so v bistvu neke vrste plazilci, saj se  ti s svojimi kratkimi nožicami plazijo po travi, grmičevju in drugih podobnih površinah. Ne skačejo, letijo ali pa padajo z dreves, kot bi si to mislili, pa še hitreje »zavohajo« in se gostijo na tistih, ki so v pogostem kontaktu z naravnimi talnimi površinami. Prav zato se še kako radi gostijo na mlajših otrocih, ki veliko časa presedijo v travi oz. so v njenem neposrednem stiku.

  1. En ugriz klopa zadostuje

Glavni namen, ki ga povzroči odstranitev klopa, je preprečevanje prenosa različnih bolezni. Klopi sami po sebi niso nagnjeni k razvoju bolezni, ampak te predvsem prenašajo. To storijo s hranjenjem pri različnih gostiteljih, ki so okuženi z dotično boleznijo. Na tak način lahko en klop z svojim enim ugrizom okuži posamezno žival z več boleznimi hkrati.

  1. Klopi so sorodna vrsta škorpijonov in pajkov

Veliko ljudi misli, da se klope uvršča med insekte, a to ni res, saj klopi v resnici spadajo v družino pajkovcev, med katere prav tako umeščamo škorpijone.

  1. Poznamo več vrst klopov

Ko prihaja do odstranitev klopa, se verjetno ne ukvarjate s prepoznavanjem njegove vrste, saj je v ospredju predvsem njegova  varna odstranitev. Prav zato, ker se s klopi srečujemo bolj v »stresnih« situacijah odstranjevanja, pa pogosto ne pomislimo, da se tudi znotraj te živalske vrste skriva več podvrst. Po celem svetu lahko najdemo kar 850 različnih vrst klopov, od katerih sta za naše naravno okolje najbolj značilna ježev klop in gozdni klop.

Prepričani smo, da se boste v svoji starševski dobi nedvomno vsaj enkrat srečali s situacijo odstranjevanja klopa. Prav zato je zelo pomembno, da se o tem karseda dobro izobrazite. Prednost te tematike je ravno v tem, da se o njej zelo veliko govori že na spletnih straneh, zato vam pravzaprav ni potrebno daleč, da pridete do ustreznih informacij. Zadosti je dejansko le nekaj pravilih klikov, pa srečno!