Hodulja – kako izbrati pravo za vaše potrebe?

Za vse nas sta gibljivost in mobilnost telesa zelo pomembni, v vseh življenjskih obdobjih. A hitro se lahko zgodi, da se zaradi manjše nepazljivosti poškodujete, zaradi dolgotrajne bolezni, ali starosti omeji vaše gibanje. V vseh teh primerih lahko pomaga univerzalna hodulja. Hodulja je pripomoček, ki pri omejeni mobilnosti poskrbi za stabilnejši korak, več samostojnosti in predvsem dobro počutje uporabnika.

hodulja

Hodulja ali rolator je medicinski pripomoček za pomoč pri hoji in je dandanes na voljo v različnih oblikah in dimenzijah tako, da vsak posameznik dobi, kar potrebuje. Zlasti je ta pripomoček uporaben za starejše ljudi, ki imajo težave z ravnotežjem ali okrevajo po operaciji, lažji poškodbi, bolezni. Na voljo so hodulje na dveh, treh ali štirih kolesih, pa tudi take povsem brez koles. Slednje so fiksne, zložljive in recipročno zložljive hodulje. Na voljo so že tudi dodatki, ki uporabo še olajšajo, kot so: dva ročaja, fiksen ali zložljiv sedež, opora za podlahti, medenična, dokomolčna in podpazdušna opora, mizica z ročaji itd.

Na kaj vse morate biti pozorni pri izbiri hodulje, glede na vaše zdravstveno stanje?
Ko se odločite za določeno hoduljo mora le ta biti praktična, predvsem pa vam mora nuditi oporo med hojo in vsakodnevnimi aktivnostmi. Fiksno ali recipročno hoduljo izberite, v primerih, če imate vrtoglavico ali vas med hojo zanaša. Na drugi strani, če imate poškodovano roko ali nevrološko bolezen in ne morete dvigati fiksne hodulje, je za vas prava izbira – hodulja na kolesih. Zelo pomembno je, da se pred nakupom ali izposojo hodulje, posvetujte z zdravnikom ali fizioterapevtom, da vam bo izbrana hodulja v pomoč pri hoji in vam ne bo bežala izpod rok.

hodulja

Dobro preverite …
Po posvetu s strokovnjakom, ki vam je svetoval, katera hodulja je za vaše zdravstveno stanje najbolj primerna, se odločite za nakup ali izposojo, a pred tem še enkrat preverite, ali je ta hodulja res dovolj praktična za vas in vam ustreza?
• Kolesa prave velikosti – Različne hodulje imajo različne velikosti koles, tiste z manjšimi kolesi se rade zatikajo v vsako najmanjšo špranjo ali rob. Druge imajo lahko prevelika kolesa, takšne hodulje so še posebej nepraktične za majhna stanovanja, saj je manevriranje zelo oteženo, sprednji gibljivi kolesi sta ves čas v napoto. Zato izberite hoduljo, ki bo imela primerna kolesa za vaš način uporabe.
• Prilagojeno sedalo – Hodulja ima lahko čvrsto ali mehko sedalo. Čvrsto sedalo je lahko dostopno in udobno za daljše sedenje. Mehko sedalo je težje dostopno sedalo in ni tako zelo primerno za daljše sedenje.
• Primerna teža hodulje – idealna hodulja je stabilna in ne pretežka. Težje so običajno bolj stabilne. Za uporabnika hodulje je pomembno, da je hodulja stabilna tako med hojo po ravnem, v klanec, med samim usedanjem, vstajanjem in sedenjem. Nikar ne izberite pretežke hodulje, saj vam bo oteževala tako premikanje kot tudi transport z avtomobilom, taksijem ali javnim prevozom.
• Naj omogoča enostavno zlaganje – Med hoduljami je velika razlika pri zlaganju, nekatere se zložijo tako, da zavzamejo malo prostora, druge se težje zložijo in zložene zavzamejo več prostora in zato tudi otežijo transport. Premislite, kakšna hodulja bo najprimernejša za vas.
• Uporabna košara – Na sprednjem delu imajo nekatere hodulje dodano košaro ali sedež. Ta dodatek je super izbira, če imate vrtoglavico, da vam bo nudil oporo, ko izgubite nadzor nad svojim telesom. Košara je zelo priročna, ko obiščete trgovino. Sedež pa pride vedno prav, ko med daljšo hojo potrebujete nekaj počitka.

Hodulja in njena pravilna uporaba
Ko po nakupu ali izposoji hoduljo prinesete domov, jo morate najprej pravilno nastaviti, da bo ustrezne višine za vas. Posvetite se usvojitvi tehnike hoje glede na izbrano hoduljo. Hodulja na kolesih se uporablja drugače kot recipročna ali statična hodulja, zato se razlikuje tudi hoja. Če vam hoja s hoduljo nikakor ne gre, povprašajte za nasvet izkušenega fizioterapevta.