Zastarana borelioza ni šala!

Boreliozo oziroma Lymsko bolezen povzročajo štiri glavne vrste bakterij. Borrelia burgdorferi in Borrelia mayonii povzročata Lymsko boreliozo v ZDA, medtem ko sta Borrelia afzelii in Borrelia garinii glavna vzroka v Evropi in Aziji. Lymska bolezen, ki se najpogosteje prenaša s klopi v teh regijah, se prenaša z ugrizom okuženega črnonogega klopa, splošno znanega kot jelenski klop.

Na povezavi www.sos-klop.si lahko najdemo prave informacije o okužbi in  bolezni ter preprečimo neželene posledice pravočasno.

Verjetneje je, da boste zboleli za boreliozo, če živite ali preživljate čas na travnatih in močno gozdnatih območjih, kjer uspevajo klopi, ki prenašajo Lymsko bolezen. Pomembno je, da na območjih, okuženih s klopi, upoštevate previdnostne ukrepe in v primeru ugriza ukrepate takoj, saj nam lahko zastarana borelioza prinese hujše posledice, kot si morda mislimo.

Kakšni so simptomi okužbe s klopom?

Znaki in simptomi Lymske borelioze se razlikujejo. Običajno se pojavijo v več različnih fazah, vendar se stopnje med sabo lahko tudi prekrivajo in nam otežujejo prepoznavanje značilnih znakov.

Na mestu ugriza ali odstranjevanja klopa se pogosto pojavi majhna, rdeča izboklina, podobna udarcu pika komarja, in se v nekaj dneh razreši. Ta običajni pojav ne kaže na boreliozo, le na manjšo reakcijo na ugriz. Vsekakor se sumu ne odpovemo kar tako, saj nam sploh zastarana borelioza lahko prinese ogromono zdravstvenih težav.

Nekateri znaki in simptomi pa se lahko pojavijo v enem mesecu po okužbi, na primer izpuščaj. Od treh do 30 dni po ugrizu okuženega klopa se lahko pojavi rdeče območje, ki se včasih razjasni v sredini in tvori vzorec bikovih oči. Izpuščaj se nato počasi širi in se lahko razširi celo na premer 30 centimetrov. Običajno ni srbeč ali boleč, vendar se lahko na dotik čuti malo topleje od kože okrog.

Tak izpuščaj je med značilnosti Lymske borelioze, čeprav se pri vsakem obolenju ne razvije nujno in tu je nevarno, da okužbo spregledamo in utrpimo posledice, ki jih prinese zastarana borelioza. Nasprotno pa nekateri ljudje razvijejo ta izpuščaj na več kot enem mestu na telesu in je res očiten znak prisotnosti okužbe.

Zastarana borelioza – znak za resen preplah?

Med drugimi simptomi so vročina, mrzlica, utrujenost, bolečine v telesu, glavobol, okorelost vratu in otekle bezgavke. Če se okužba s klopom ne zdravi, se lahko v naslednjih tednih do mesecih pojavijo novi znaki in simptomi, ki jih povzroča zastarana borelioza. Te vključujejo izpuščaj, ki se lahko pojavi tudi na drugih predelih telesa in sploh hude bolečine v sklepih. Napadi močne bolečine v sklepih in oteklina bodo še posebej pogosto prizadanejo kolena obolelih, vendar se bolečina lahko preusmerja z enega sklepa na drugega.

Poleg teh posledic lahko zastarana borelioza prinese tudi nevrološke težave. Tedne, mesece ali celo leta po okužbi lahko razvijete vnetje možganske membrane, začasno paralizo ene strani obraza (Bellova paraliza), otrplost ali šibkost okončin in oslabljeno gibanje mišic.

Zastarana borelioza nikakor ni šala in takojšnje ukrepanje ob prvih znakih ali sumih na okužbo s klopom je lahko odločilno za nadaljnji razvoj vašega zdravstvenega stanja.

Med manj pogostimi simptomi, ki jih prinaša zastarana borelioza, so tudi težave s srcem kot je na primer nepravilen srčni utrip, vnetje oči, vnetje jeter (hepatitis) in huda utrujenost.

Kdaj je potreben obisk zdravnika?

Če vas je ugriznil klop in imate simptome, je ob ignoriranju znakov resna nevarnost, da se razvije zastarana borelioza. Sicer je res, da le manjša količina ugrizov klopov povzroči bolezen Lyme, a dlje kot klop ostane pritrjen na kožo, večje je tveganje za nastanek bolezni. Lymska okužba je malo verjetna, če je klop pritrjen manj kot 36 do 48 ur.

Če mislite, da vas je doletel ugriz klopa in imate znake in simptome Lymske borelioze – še posebej, če živite na območju, kjer je ta pogosta – se posvetujte s svojim zdravnikom. Zdravljenje Lymske borelioze je učinkovitejše, če se začne zgodaj, ne pa ko je očitno, da je razvita že zastarana borelioza.

Obiščite svojega zdravnika, tudi če znaki in simptomi izginejo – odsotnost simptomov še ne pomeni, da bolezni ni več. Lymska bolezen se lahko nezdravljena širi na druge dele telesa še nekaj mesecev ali let po okužbi, kar povzroča artritis in težave z živčnim sistemom. Klopi lahko prenašajo tudi druge bolezni, a zastarana borelioza je vsekakor med hujšimi, saj lahko s svojimi posledicami kot so kronično vnetje sklepov (artritis), razni nevrološki simptomi kot sta paraliza obraza in nevropatija, kognitivne napake kot je oslabljen spomin in nepravilnostii srčnega ritma resno zaznamuje življenje obolelega za okužbo.

Kako preprečiti, da bi se razvila zastarana borelioza?

Najboljši način za preprečevanje borelioze je izogibanje območjem, kjer živijo jelenski klopi, zlasti gozdnatih, grmičastih površin z dolgo travo. Tveganje za boreliozo pa lahko zmanjšate z nekaj preprostimi previdnostnimi ukrepi – na gozdnatih ali travnatih površinah nosite čevlje, dolge hlače, zavite v nogavice, majico z dolgimi rokavi, kapo in rokavice. Poskusite se držati poti in se izogibajte hoji po nizkem grmovju in dolgi travi.

Uporabite sredstva za odganjanje žuželk – na kožo nanesite sredstvo proti insektom, pri čemer se izogibajte rokam, očem in ustom. Upoštevajte, da so kemična sredstva za odganjanje žuželk lahko strupena, zato natančno upoštevajte navodila.

Po vsakem obisku travnatih površin ali gozda preverite svoja oblačila, sebe, svoje otroke in hišne ljubljenčke, da ne bi imeli klopov. Posebej pozorni bodite po preživljanju časa v gozdnatih ali travnatih predelih. Jelenski klopi pogosto niso večji od glave čepa, zato jih morda ne boste odkrili, če ne boste skrbno iskali.

Klopi pogosto ostanejo na koži nekaj ur, preden se pritrdijo. S prhanjem takoj ob vrnitvi iz narave in uporabo krpe lahko pravočasno odstranite nevezane klope.

Ne mislite, da ste imuni – Lymsko bolezen lahko na žalost dobite več kot enkrat in sploh zastarana borelioza vam lahko pusti resne posledice za celo življenje. Ukrepajte torej preventivno in nujno – pravočasno.