Televizorji – razlike med LCD, LED, QLED in OLED tehnologijami

Za veliko ljudi je televizija še vedno ena prvih naprav, ki si jih omislijo za svoje domove. Ponudba pametnih televizorjev je dostopna na shoptok.si. Televizija se porablja predvsem za gledanje televizijskih programov, vendar se lahko uporablja tudi za igranje videoiger ali predvajanje videoposnetkov. Zato je pogosto povezan z igralnimi konzolami in DVD predvajalniki ter domačim kinom. V ponudbi lahko najdete televizorje za vsak proračun, z različnimi tehnologijami in rešitvami, ki lahko zadovoljijo tudi najzahtevnejše potrebe. Če imate posebne zahteve za svoj televizor, se vam pred nakupom splača odgovoriti na nekaj osnovnih vprašanj. Ali vam je najpomembnejša odlična slika in zvok? Katera tehnologija vam bolj ustreza – LCD, LED, QLED ali OLED?

Katera tehnologija televizorja je prava za vas?

Če se ne spoznate na tehnologijo, se vam lahko besede, kot so LCD, LED, QLED ali OLED slišijo čudno. Zato vam želimo pomagati pri razumevanju razlik med temi zasloni in prednostmi, ki jih vsak od njih ponuja. Na vprašanje, kakšen televizor kupiti, žal ni univerzalnega odgovora. Slika ni edina stvar, na katero morate biti pozorni. Pomembna je tudi resolucija. Ali iščete 4K Ultra HD ali morda Full HD? Potrebujete funkcijo Smart TV? Kaj lahko preberete iz specifikacij vašega televizorja in katere so njegove pomembne funkcije?

Vsaka od teh tehnologij ima različne parametre in značilnosti. LCD televizorji so predstavljali revolucijo na trgu, saj so bili tanki in jih je bilo mogoče obesiti na steno. Ti TV sprejemniki so tudi služili kot osnova za nadaljnji razvoj LED tehnologije, kjer so za svetlobni vir uporabljene LED diode. Danes so aparati s tehnologijo LED prijetnega razmerja med ceno in kakovostjo ter so energetsko učinkoviti. Na drugi strani plazemski televizorji niso osvetljeni z dodatno svetilko, kar jih ločuje od LED tehnologije. Plazemski zasloni z manjšo diagonalo zaslona so redki na trgu in jih je težko najti v velikosti manj kot 35 palcev.

Televizorji

Razlike med LCD in LED tehnologijo

Drugi pomembni koncepti vključujejo HD in UHD. HD pomeni sliko visoke ločljivosti, medtem ko UHD predstavlja 4K, Ultra HD in Ultra visoko ločljivost. Televizorji Full HD so zdaj pozabljeni, saj se govori o 4K televizorjih, ki zagotavljajo vrhunsko kakovost slike. Verjetno bo v prihodnosti na voljo veliko več televizijskih postaj v tej tehnologiji. Poleg tega so na trgu na voljo tudi televizorji različnih velikosti, od 19-palčnih do 100-palčnih.

Način delovanja LCD in LED TV-jev je podoben, razlika pa je v načinu osvetlitve. Pri LCD televizorjih se uporablja CCFL osvetlitev, pri LED televizorjih pa se uporablja osvetlitev z LED diodami. LED tehnologija omogoča, da je na televizorjih črna barva resnično črna, medtem ko imajo LCD zasloni samo en vir osvetlitve, kar lahko povzroči manjši razpon barv in kontrastov in črna ni vedno popolnoma temna. Osvetlitev z LED je prilagodljiva, saj je svetilnost v svetlih prostorih bistveno višja kot pri LCD televizorjih, medtem ko v temnih prostorih ostaja na minimalni ravni.

OLED televizorji so še naprednejši kot LED televizorji, saj uporabljajo naravno snov, ki z oddajanjem svetlobe na električni tok omogoča veliko tanjše in lažje televizorje. Prednost OLED tehnologije je tudi v možnosti uporabe ukrivljenih zaslonov, ki omogočajo gledanje TV vsebin pri boljši kakovosti, saj se pogled ne spremeni, tudi ko se gleda pod rahlim kotom. Kar pa se tiče plazma televizorjev, gre za tehnologijo, ki je skorajda ni mogoče več kupiti, saj velja za zastarelo in je precej manj učinkovita v porabi energije kot sodobnejši modeli.

Prednosti pametnih televizorjev

Pametni televizorji, znani tudi kot smart TV, so postali zelo priljubljeni. Skoraj vsaka televizija, ki jo najdete v prodaji, ima vgrajen operacijski sistem, ki omogoča uporabo različnih aplikacij. Televizorji se delijo na različne operacijske sisteme, kot so Android, Tizen (Samsung) in WebOS (LG). Uporabnik si lahko na televiziji preprosto namesti različne aplikacije, med katerimi je najbolj priljubljena Netflix, ki omogoča pretočno gledanje najljubših serij in filmov. Če želite kupiti pametni televizor po ugodni ceni, lahko spremljate akcijske ponudbe.

Odzivni čas, hitrost osveževanja, kontrast in svetilnost

Poleg ločljivosti, velikosti zaslona in pametnih funkcij, obstajajo tudi druge lastnosti, ki jih morate upoštevati pri nakupu televizorja. To vključuje odzivni čas, hitrost osveževanja zaslona, kontrast, svetilnost, porabo energije in tip sprejemnika. Odzivni čas meri, kako hitro spreminjajo barve na zaslonu, medtem ko hitrost osveževanja zaslona meri število sličic, ki se prikažejo na zaslonu na sekundo. Kontrast izraža razliko med svetlostjo najsvetlejših in najtemnejših delov slike, svetilnost pa meri količino beline na zaslonu. Pri energijski porabi pa se posvetite oznaki na napravi, ki prikazuje, kako učinkovita je naprava pri varčevanju z energijo. Poleg tega bodite pozorni na sprejemnik, ki lahko sprejme različne vrste televizijskih oddaj.

QLED-televizorji so najnovejša tehnologija televizorjev, ki jih ponuja znamka Samsung. V primerjavi z OLED-televizorji, ki imajo osvetljeno le posamezne dele zaslona, imajo QLED-televizorji osvetljeno celotno ozadje zaslona, kot pri LCD-televizorjih. QLED-televizorji imajo tudi enako kakovost slike kot OLED-televizorji, saj uporabljajo tehnologijo kvantnih pik, ki zagotavlja boljše upodabljanje barv tudi pod ostrimi koti. Poleg tega so zasloni v QLED-televizorjih prilagojeni tako, da odbijajo manj svetlobe in imajo višjo svetilnost. Kljub boljšemu kontrastu v primerjavi s tekmeci pa so pri QLED-televizorjih manj izrazite zlasti temnejše barve. QLED-televizorji imajo tudi hitrejši odzivni čas, kar posledično pomeni izboljšano kakovost gibanja v hitrih posnetkih.