Sončna elektrarna; proizvedite svojo elektriko

O različnih obnovljivih virih energije in možnostih njihovega izkoriščanja danes in v prihodnosti se veliko piše v najrazličnejših medijih. Ena izmed možnosti je tudi sončna elektrarna, ki moč sonca izkorišča za proizvodnjo elektrike. Uporaba sončne energije je tako že realizirana sedanjost. Za prihodnost pa si želimo, da bi bila sončna elektrarna cenovno dostopnejša širši množici domačih gospodinjstev. Za čistejše okolje in znižanje mesečnih stroškov je odločitev za izgradnjo lastne sončne elektrarne nujna in ne zgolj opcijska odločitev. V naslednjih vrsticah si zato preberite, kako lahko že danes sončna elektrarna postane dostopna tudi vam. Danes investirajte, jutri profitirajte je tako postal ciljni moto vseh gospodinjstev, ki so se že odločili za svojo sončno elektrarno.

Zakaj ne odlašajte z odločitvijo

Enostavno – prej, ko se boste odločili za investicijo v sončno elektrarno, prej se vam bo to poznalo na vaši denarnici. Sončna elektrarna res ni najcenejša, vendar pa je njena izgradnja najbolj ugodna odločitev. Zakaj?

sončna elektrarna 1

  • Omogoča vam takojšnji prihranek električne enrgije. Na popolnoma brezplačen način lahko proizvajate elektriko v neomejeni količini, kar pa se bo seveda občutno poznalo na vašem računu za elektriko. Ki bo veliko nižji, seveda.
  • Sončna elektrarna je danes že precej bolj dostopna s pomočjo financiranja Eko sklada in odplačila na obroke. Trenutno dobite na kilovat inštalirane moči elektrarne kar 180 evrov Eko subvencije. Na tak način dodatno znižate obrok kredita, ki bo nižji kot znesek, ki ste ga do sedaj plačevali za elektriko. Tako se prihranki lahko pokažejo že prvi mesec obratovanja elektrarne. Za lažjo predstavo: pri povprečni 12 kW elektrarni se doba odplačevanja vrti nekje med 6 in 9 leti, seveda odvisno od višine obroka.
  • Sončna elektrarna vam omogoča, da predvidite stroške elektrike. Tako se boste izognili vse hitreje naraščajoči ceni električne energije.Če pa ste morda razmišljali o nakupu električnega avtomobila, pa je sončna elektrarna še toliko bolj priročna. Brezplačno sončno energijo boste lahko izkoristili za proizvodnjo elektrike, s katero boste napolnili svoj avtomobil.

Komu zaupati izgradnjo sončne elektrarne

Sončna elektrarna ni nekaj, kar bi kupovali vsak dan. Gre namreč za investicijo, ki vam bo služila več desetletij. Da pa se napisano tudi uresniči, pa mora biti sončna elektrarna ustrezno projektirana in montirana. Zato je zelo pomembno, kakšnega izvajalca izberete.

Eno izmed vodilnih ponudnikov sončnih elektrarn pri nas je tudi Sol Navitas, ki je na trgu že vse od leta 2008. Kar ni zanemarljiv podatek, saj s tem kažejo svojo stabilnost in zanesljivost. Z odločitvijo za Sol Navitas, boste izbrali izvajalca z dolgoletnimni delovnimi izkušnjami, na katerega se boste lahko kadarkoli zanesli – da, tudi čez več deset let.

Zavedati se morate namreč, da je pretvorba sončne energije v električno učinkovita le v primeru, da je pravilno montirana. Le od kakovostno projektirane in postavljene sončne elektrarne lahko namreč pričakujete vse prej opisane ugodnosti.

Od štarta do cilja z vami

sončna elektrarna 2

Še ena lastnost, ki jo ima dober izvajalec je celovitost. To pomeni, da je z vami vse od prvega kontakta, pa do začetka delovanja vaše nove sončne elektrarne. No, pa tudi ves čas po tem, ko sončno elektrarno že uspešno uporabljate. Sončna elektrarna namreč vsake toliko potrebuje tudi kakšno manjšo renovacijo. Ali pa se vi odločite za izgradnjo še kakšne dodatne proizvajalke električne energije.

Strokovno pa bi tej medsebojni povezanosti lahko rekli tudi postavitev na ključ. Takšna izvedba zajema vse od začetnega ogleda vaše strehe in okolice, ureditve pogodbe in vse potrebne dokumentacije, pa do same izgradnje ter zagona sončne elektrarne. Praviloma pa bi se dober izvajalec moral lotiti tudi urejanja nepovratnih sredstev iz Eko sklada.

Ljudje se pogosto sprašujejo, kako obsežen in dolgotrajen je projekt izgradnje sončne elektrarne. Dejansko gre za zelo hitro realizacijo, saj vam sončno elektrarno postavijo v zgolj enem dnevu. Kar vzame več časa pa je pridobivanje vse potrebne dokumentacije, soglasij in subvencije. Celoten postopek, od prvega srečanja z ivajalcem do priklopa bi lahko opisali nekako takole: strokovnjak pri vas najprej opravi temeljit pregled in izvede vse potrebne meritev objekta. Na podlagi teh informacij nato sestavi informativno ponudbo. Če se s tem strinjate tudi vi, potem se pogodbo zapečati s podpisom. Nato sledi pridobitev finančne subvencije Eko sklada. Urediti je potrebno tudi dokumentacijo za elektro distributerje, nakup materiala in delo se lahko začne. Po montaži sončne elektrarne na vaš objekt, pa sledi še veliki finale – zagon vaše nove sončne elektrarne. In končno lahko začnete sami proizvajati svojo elektriko.