Kateri škotski viski izbrati?

Škotski viski je vrsta viskija, ki se proizvaja na Škotskem. Škotski viski je običajno narejen iz ječmenovega slada, ki se nato destilira v lončenih destilacijskih napravah. Pridobljeno žganje nato najmanj tri leta zori v hrastovih sodih. Beseda “scotch” je anglikanizacija galske besede za “whisky”, ki se glasi “uisge-beatha”. Škotski viski ima dolgo in bogato zgodovino, ki sega več stoletij nazaj. Prvi pisni zapis o proizvodnji škotskega viskija izvira iz leta 1494, ko je kralj James IV. patru Johnu Corju izdal dovoljenje za destilacijo žganja. Od takrat je škotski viski postal svetovno znan, njegov edinstven okus in značaj pa sta postala zelo priljubljena. Škotski viski se zdaj proizvaja po vsej Škotski, tako v višavju kot v nižavju. Vsaka regija ima svoj poseben slog viskija, ki je odvisen od lokalnega vodnega vira, podnebja in vrste uporabljenega ječmena.

Škotski viski

Vrste škotskih viskijev

Obstajajo štiri glavne vrste škotskega viskija: single malt, blended malt, blended grain in single grain. Enosladni viski je narejen iz 100-odstotno ječmenovega slada in destiliran v lončenih destilacijskih pečeh. Mešani sladni viski je narejen iz mešanice dveh ali več enosladnih viskijev. Mešani žitni viski je narejen iz mešanice dveh ali več enožitnih viskijev. Škotski viski je mogoče uživati na različne načine. Lahko ga pijete čistega, z ledom ali zmešanega v koktajlih. Pogosto se uporablja tudi kot kuharska sestavina, saj številnim jedem doda edinstven okus. Na trgu je na voljo veliko različnih blagovnih znamk škotskega viskija, od katerih ima vsaka svoj poseben okus in značaj. Če želite poskusiti nekaj novega, zakaj ne bi poskusili škotskega viskija? Morda boste presenečeni, kako zelo vam je všeč.

Škotski viski Tamdhu

Tamdhu škotski viski je gladek, bogat enosladni viski globoke jantarne barve. Ima kompleksen vonj po vresu, medu in agrumih. Okus je polnega telesa z okusom karamele, temne čokolade in začimb. Zaključek je dolg in dolgotrajen s pridihom šotnega dima. Ta viski je najbolje uživati čist ali z ledom. V škotskem viskiju Tamdhu lahko uživate na več načinov. Uživate ga lahko čistega, z ledom ali s kančkom vode. Uživate ga lahko tudi v koktajlih ali mešanih pijačah. Tamdhu Scotch whisky je najbolje uživati v družbi prijateljev. Zato povabite prijatelje in uživajte v kozarcu ali dveh tega okusnega viskija.

Škotski viski Smokehead Islay

Smokehead Islay je škotski viski, proizveden na otoku Islay ob obali Škotske. Viski je narejen iz oluščenega ječmena, ki mu daje okus po dimu. Smokehead je ustekleničen s 43 % vsebnostjo alkohola in ni filtriran na hladnem. Ime “Smokehead” izvira iz dima, ki se dviguje iz šotnega barja na otoku Islay, ko te gorijo. Dim daje viskiju značilen okus. Smokehead je single malt viski, kar pomeni, da je narejen iz 100-odstotnega sladnega ječmena. Ječmen je pridelan na otoku Islay in nato posušen v peči s šotnim dimom. Smokehead Islay Scotch Whisky je viski, v katerem uživajo mnogi.

Glengoyne

Glengoyne je enosladni viski iz regije Highland na Škotskem. Destilarna se nahaja severno od Glasgowa, v vasi Dumgoyne. Glengoyne proizvaja viski že od leta 1833, njihov viski pa velja za enega najboljših na Škotskem. Voda za viski Glengoyne prihaja iz bližnje reke Leven, ki teče skozi nacionalni park Loch Lomond. Ječmen, ki se uporablja za proizvodnjo viskija Glengoyne, se pridobiva na lokalnih kmetijah. Viski zori v hrastovih sodih najmanj deset let, nato pa se ustekleniči brez umetnih barvil ali hladilnega filtriranja.

Škotski viski Glenfarclas

Glenfarclas je enosladni viski, ki ga proizvajajo v regiji Highland na Škotskem. Ime Glenfarclas v gelščini pomeni “dolina zelenih travnikov”. Destilarna se nahaja v mestu Ballindalloch v Banffshiru. Whisky Glenfarclas destilirajo v bakrenih lončenih kotlih in zorijo v hrastovih sodih. Voda, ki se uporablja za proizvodnjo viskija, prihaja iz izvirov na pobočju nad destilarno. Ječmen, ki se uporablja za proizvodnjo viskija, se prideluje na kmetijah v okolici destilarne.

Škotski viski Glenfarclas

Tomintoul

Škotski viski Tomintoul je enosladni viski iz regije Speyside na Škotskem. Destilarna Tomintoul je bila ustanovljena leta 1964, viski pa je dobil ime po vasi Tomintoul v nacionalnem parku Cairngorms. Tomintoul ima svetlo zlato barvo in nežen vonj z aromami medu in agrumov. Okus je kremast in sladek z okusom vanilije in začimb. Zaključek je dolg in gladek s pridihom hrastovega lesa. Viski Tomintoul je najbolje uživati čistega ali s kančkom vode, da se sprosti celoten okus. Lahko se ga tudi uporablja v koktajlih in mešanih pijačah. Nekateri priljubljeni koktajli s škotskim viskijem Tomintoul so Highland Fling, Rusty Nail in Scottish Highball.

Glencadam

Glencadam je blagovna znamka škotskega enosladnega viskija, ki ga v regiji Highlands na Škotskem proizvajajo že od leta 1825. Destilarna Glencadam se nahaja v mestu Brechin v Angusu. Stil viskija Glencadam je na splošno lahek in nežen, z notami citrusov in medu. Žganje zori v hrastovih sodih najmanj 10 let, kar daje končnemu izdelku gladkost in bogastvo. Viski Glencadam je odlična izbira za samostojno uživanje ali kot del klasičnega koktajla iz viskija. Poskusite ga v koktajlu Highlander (škotski viski, sladki vermut, suhi vermut, pomarančna grenčina)ali Rob Roy (škotski viski, sladki vermut, Angostura bitters) .