Barvna raznolikost in okusi sivega pinota

Pinot gris, znan tudi kot pinot grigio ali sivi pinot, je bela vinska sorta grozdja iz družine Vitis vinifera. Različna imena se uporabljajo v različnih regijah kot so Malvoisie ali Fromenteau v Franciji, Ruländer ali Grauer Burgunder v Nemčiji, Pinot Grigio ali Toscano v Italiji ter sivi pinot pri nas v Sloveniji. V Alzaciji ga pogosto imenujejo Tokay d’Alsace. Vina, pridelana iz sivega pinota, so lahko lahkotna, sadna in zmerno kisla, s prijetnim medenim zaključkom. Ta sorta grozdja se uporablja tudi za proizvodnjo penin ter za pripravo desertnih in alkoholiziranih vin. Pinot gris je mutacija črnega pinota noir in je znan po svoji raznolikosti, domnevno izvira iz Burgundije v Franciji, vendar ga najdemo tudi drugod po Evropi.

Sorta grozdja sivi pinot je značilna po svoji nevtralni barvi, ki se giblje od sivomodre do rumenkasto rjave. Grozdje ne proizvaja antocianinskih pigmentov, ki dajejo barvo rdečemu grozdju, niti ni bogato s klorofilom, kot belo grozdje. Barva vina iz sivega pinota je lahko zelo raznolika, od bledo slamnate do temno zlate barve, odvisno od sorte in vinifikacije. Okus vina sivi pinot pa je izrazito odvisen od podnebnih razmer in terroirja, kjer grozdje dozori. V hladnejših regijah so vina običajno bolj sadna in aromatična, z notami citrusov, cvetja in koščičastega sadja, medtem ko so v toplejših regijah lahko bolj bogata, z zrelim sadjem, oreščki in začimbami.

Sivi pinot

Kulinarični užitki s sivim pinotom

Kombinacije hrane s sivim pinotom so lahko izjemno zadovoljive in okusne. Najbolj priljubljene jedi, ki se odlično ujemajo s tem vinom, vključujejo pečenega piščanca, lososa in kremaste testenine. Zaradi lahke sladkobe vina se odlično dopolnjujejo s pikantnimi okusi teh jedi, medtem ko kislost vina osveži njihovo bogastvo. Če želite lažjo kombinacijo, poskusite s solato ali sušijem, saj bo kislina vina izboljšala okuse teh jedi. Za resnično posebno doživetje pa se prepustite kombinaciji sivga pinota in foie grasa. Sladkost in kislost vina se popolno ujemata z bogastvom foie grasa, kar bo navdušilo vaše brbončice in goste.

Gojenje sivega pinota – nasveti za uspeh

Sivi pinot najbolje uspeva v hladnejših podnebjih, zato je pomembno upoštevati klimatske pogoje vaše regije. Če živite na območju z visokimi poletnimi temperaturami, bi morda bilo bolje razmisliti o drugi sorti grozdja. Grozdje Pinot Gris potrebuje obilico vode, zato je pomembno, da ga redno zalivate. Zagotovite, da ima dovolj vlage, še posebej v sušnih obdobjih, da ohranite njegovo zdravje in vitalnost. Da bi grozdje dobro uspevalo, potrebuje veliko sonca. Poskrbite, da boste sadiko posadili na območje, ki je dobro osvetljeno in dobi dovolj sončne svetlobe čez dan.

Grozdje sorte Pinot Gris je običajno odporno na bolezni, vendar je pomembno, da spremljate morebitne znake bolezni, še posebej pepelaste plesni. Redno pregledujte rastline in ukrepajte ob prvih znakih bolezni, da preprečite morebitne težave. S pravilno nego in upoštevanjem potreb te sorte grozdja lahko dosežete odlične rezultate pri gojenju sivega pinota.

Čas obiranja in uporaba sivega pinota

Idealen čas za obiranje sivega pinota je takrat, ko grozdje doseže popolno zrelost. To običajno nastopi konec septembra ali v začetku oktobra, odvisno od regije. Zrelost grozdja preverimo s preprostim okušanjem, saj je ključno, da ga obiramo v vrhuncu njegove zrelosti. Po obiranju je pomembno, da grozdje čim prej prepeljemo v klet, da ohranimo njegovo svežino. Pinot gris je v večini primerov povezan z regijo Alsace, kjer se ta sorta goji že od sredine 19. stoletja.