Ustrezno tlakovanje naših dvorišč

Vsaka hiša potrebuje primerno urejeno dvorišče in eden izmed najboljših načinov je polaganje tlakovcev, ki lahko dodajo celotnemu izgledu še poseben čar in s svojo trpežnostjo kljubujejo zobu časa. V grobem poteka v dveh fazah, in sicer moramo najprej dobro pripraviti podlago, nato pa tlakovati s fino napravo. Tla morajo biti namreč ravna, saj nam neravnine čez čas prično povzročati veliko težav, dela pa zaključimo z vibracijsko ploščo, ki ima gumijasto podlago, da ne more poškodovati materialov. Za polaganje tlakovcev nam je v pomoč med drugim tudi križni linijski laser, kateremu bo več besed namenjenih v nadaljevanju. O tem, kako poteka polaganje tlakovcev, si lahko preberete več na naslednji povezavi: https://www.libelagroup.si/kaj-delamo/polaganje-tlakovcev/.

Polaganje tlakovcev

Kako pravilno pripravimo tla?

Dobra podlaga nam zagotavlja primerno nosilnost terena in preprečuje, da bi se kasneje na njem zadrževala deževnica. Pričnemo z izkopom, ki mora biti globok najmanj 40 cm (če je nižji, lahko pride do razraščanja maha). Strokovno moramo izmeriti višine in padce območja, neustrezen material pa izkopljemo. Pripravimo nosilni sloj, ki mora biti nagnjen tako, da lahko odteka voda, nanj položimo typro folijo, nato pa ga nasujemo z gramozom. Njegova višina mora biti nekaj centimetrov, utrdimo pa ga z valjanjem ali nabijanjem.

Običajni temelj je torej pesek, možna pa je tudi izvedba na betonski površini. Slednja pride v poštev, ko gre na primer za površine z visokimi obremenitvami ali pa jo izkoristimo za predpripravo. Je pa peščena osnova preprostejša, kadar potrebujemo izkop za morebitne priklope na omrežje in podobno, saj je lažje odstraniti in nato ponovno položiti materiale. Ker se podlaga poseda na različne načine, ni priporočljivo, da bi kombinirali pesek in beton.

Skladno polaganje tlakovcev

Po pripravi tal sledi polaganje tlakovcev, in sicer začnemo na spodnjem vogalu terena, med njimi pa morajo biti reže, ki jih bomo zapolnili s fugirno maso. Slednja ima pomembno funkcijo, saj poskrbi, da ne pride do premikov in trenj ter vznikanja rastlin. Tlakovce jemljemo sočasno z več palet, da dosežemo barvno usklajenost ter poenotenost. Barvnih kombinacij je sicer v ponudbi res veliko, od rjavih, črnih, oker do belih in drugih, na voljo pa je celo posebna obnovitvena in zaščitna barva oziroma impregnacijska sredstva, ki jih lahko sami nanesemo kot dodatno varovalo pred UV žarki, temperaturnimi nihanji, erozijo in drugimi spremembami.

Pestre so tudi oblike in širine, od šestkotnih, kvadratnih ter pravokotnih, do zelo znane in priljubljene »H« oblike, ki omogoča dobro povezljivost. Skratka, pri tem lahko pustimo naši kreativnosti prosto pot in funkcionalnosti dodamo osebno noto s posebnimi vzorci in razporeditvami. Glede debeline glejmo na to, do kakšnih obremenitev bo prihajalo. Če bodo po njih peljala lažja vozila, se odločimo za debelino kamna 6 cm, za težja pa mora biti debel najmanj 8 cm.

Polaganje tlakovcev zaključimo s fugiranjem in povsem na koncu z vibriranjem, s čimer zagotovimo stabilnost dvorišča. Pravilna izvedba in tudi vzdrževanje zagotavljata nadvse dolgo obstojnost več desetletij, zato je pomembno temu nameniti vso našo pozornost. V vsakem primeru moramo biti za naštete posege dovolj vešči, izkušeni in strokovno podkovani, da ne bomo napak drago plačevali, oziroma v nasprotnem raje prepustimo delo ustreznemu strokovnjaku.

Cenovni obseg

Za tovrstne storitve je cena odvisna od velikosti površine ter vrste materialov, pa tudi od ponudnika. Če želimo pokriti npr. 20 m², računajmo v povprečju na okoli 1.000,00 EUR stroškov, seveda pa jo različni dodatni posegi in razni dodatki lahko še povečajo.

S pravimi merilnimi orodji do natančne izvedbe

Ker moramo biti pri gradbenih delih izjemno natančni, brez merilnih orodij ne gre. Kot navedeno, za polaganje tlakovcev med drugim uporabimo križni linijski laser, ki proizvaja horizontalne ali vertikalne linije, bodisi istočasno ali posamično, kar nam zelo olajša izvršitev del. Obstaja več vrst različnih cenovnih razredov, najcenejši so na voljo tudi pod 50,00 EUR, za takega, ki omogoča napredno rabo, pa bomo odšteli približno od 200,00 EUR dalje. Izberimo tak križni linijski laser, ki bo vsestranski in nam bo v podporo pri različnih fazah. Na voljo naj bo s tremi svetlobnimi žarki, in sicer vodoravnim, ki pokriva celotnih 360°, ter z dvema navpičnima, ki ju ločuje kot 90° in spodnja točka. Linije naj bodo dobro vidne, tudi če ga uporabljamo pri močni svetlobi.

Kakovosten križni linijski laser

Preverimo, kolikšno natančnost nam omogoča križni linijski laser, in sicer lahko dosega recimo +- 2mm na 10 m, pozanimajmo pa se tudi, kakšen ima domet in če lahko deluje s sprejemnikom, ki le-tega podaljša (na primer domet je 20 metrov, s sprejemnikom pa se poveča na do 60 metrov). Priročen je tudi stenski nosilec z nastavljivo višino. Z avtomatskim kompenzatorjem bomo lahko uspešno določili naklone: če je kompenzator odklenjen, bomo prevelik odklon prepoznali kot signaliziran pulz, ko pa ga blokiramo, lahko določimo nagib. Visoko zmogljiv križni linijski laser je denimo primeren tudi pri izdelavi spuščenih stropov in mnogo drugih gradbenih opravilih, zato je lahko večnamenski, kadar se lotimo tudi drugih nalog.