Otroški avtosedeži za varnost otrok

Otroški avtosedežiNajvarnejši način, da otroci potujejo v avtomobilu, je v otroškem sedežu, ki mora biti primeren za njihovo težo in velikost. Otroški avtosedeži so obvezna oprema pri prevažanju otrok do 12. leta starosti in 150 cm višine, a to ne sme biti edini razlog za uporabo takšnega sedeža – na prvem mestu naj bo varnost otroka, zato je treba tudi poskrbeti, da je avtosedež varen. Tudi v manjši nesreči bi otroka, ki ne sedi v otroškem sedežu, vrglo po notranjosti vozila, s tem pa bi se poškodoval otrok sam in najbrž tudi kdo drug, prav tako pa je veliko možnosti, da otroka vrže skozi okno. Nevarno je tudi držati otroka v naročju med vožnjo, saj bi se ob morebitni nesreči otrok znašel med telesom in delom notranjosti vozila.

Pravilno nameščen otroški sedež zadrži otroka v svojem sedežu in tako onemogoča, da bi otroka vrglo po vozilu, poleg tega pa absorbira tudi nekaj udarne sile. To pomeni, da je veliko manj možnosti, da se bo otrok v primeru prometne nesreče poškodoval ali celo ubil.  Da pa je lahko otrok učinkovito zaščiten mora biti otroški sedež pravilno nameščen, saj je mnogokrat ugotovljeno, da otroški avtosedeži niso pravilno nameščeni zaradi razlogov, kot so: preveč ohlapen varnostni pas, je otroški sedež star in v slabem stanju, je otrok prevelik ali premajhen za sedež, ki se uporablja …

V dobi odraščanja so potrebni različni tipi otroških sedežev. Tipi otroških sedežev so takšni, da so lahko obrnjeni naprej ali nazaj. Ko pa so otroci nekoliko starejši se uporabljajo jezdeci. Jezdeci so narejeni tako, da se sedež obide z varnostnim pasom za odrasle. Zato je zelo pomembno, da je varnostni pas pravilno nastavljen, kar pomeni, da mora trebušni pas iti čez medenični del in ne želodec, diagonala pasu pa mora počivati čez ramo in ne vrat.

Izbira pravilnega in primernega avtosedeža je zelo pomembna za varnost otroka. O otroških avtosedežih je določen tudi zakon, ki določa, da šele po dopolnjenih 150 cm otrok ne potrebuje več otroškega sedeža. Takrat je že dovolj velik, da lahko uporablja varnostni pas, ki mu pri tej velikosti ne poteka več preko vratu.