Transkranialna pulzna stimulacija za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni

Moderen pristop k lajšanju simptomov Alzheimerjeve bolezni vključuje uporabo transkranialne pulzne stimulacije. Za več informacij obiščite spletno stran Nevrocenter. Ta terapevtski postopek predstavlja pomemben korak naprej v boju proti tej neozdravljivi bolezni. V središču diagnoze Alzheimerjeve bolezni so številne spremembe, ki vplivajo na posameznike in njihove družine. Kljub temu, da medicinska znanost še ni našla zdravila za Alzheimerjevo bolezen, transkranialna pulzna stimulacija ponuja upanje.

Inovativna terapija za spremembe pri Alzheimerjevi bolezni

Transkranialna pulzna stimulacija se izkaže kot učinkovita in napredna terapevtska metoda, ki lahko prispeva k stabilizaciji duševne zmogljivosti in upočasnitvi napredovanja simptomov te zahtevne bolezni. Poleg klasičnega medicinskega zdravljenja se danes pogosto uporabljajo dodatne terapevtske metode, ki imajo za cilj izboljšati duševne sposobnosti obolelih ter podaljšati ohranjanje le-teh. Med sodobnimi pristopi se izpostavlja transkranialna pulzna stimulacija, nova terapevtska metoda, ki je postala dostopna klientom šele nedavno.

Nevrocenter

Transkranialno pulzno stimulacijo izvaja usposobljen zdravstveni izvajalec ambulantno, kar pomeni, da pacienti obiščejo zdravstveni center za terapijo in nato lahko nadaljujejo s svojo vsakodnevno rutino. Izvajanje terapije je varno in preprosto, saj pacient sede udobno v stol za terapijo in se lahko prosto giblje. Pred začetkom terapije zdravstveni delavec vnese podatke v sistem Neurolith ter nato nanaša ultrazvočni gel na lasišče ali lase pacienta. Bolniku ni treba briti glave, medtem ko je uporaba ultrazvočnega gela ključna za učinkovit prenos impulzov. Poleg tega pacient nosi očala, ki omogočajo sistemsko zaznavanje položaja glave. Terapevt med terapijo uporablja napravo, ki jo nežno premika po primernih predelih lasišča in lobanje. S pomočjo zaslona lahko tako terapevt kot pacient natančno spremljata, kateri del možganov trenutno prejema terapevtsko obravnavo.

Optimalno trajanje in pogostost terapije za uspešen rezultat

Povprečna terapija traja približno 30 minut, pri čemer običajen terapevtski paket vključuje 6 terapij, ki se izvajajo v obdobju dveh tednov. Transkranialna pulzna stimulacija z uporabo Neurolith sistema usmerja akustične impulze skozi lobanjo, doseže globino osmih centimetrov in ciljano stimulira prizadeta možganska območja pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo. Terapija s TPS je neinvazivna, kar pomeni, da akustični impulzi prodrejo skozi kožo in lobanjo brez povzročanja poškodb.

Uspešna zgodovina akustičnih impulzov v medicini

Akustični impulzi, ki jih generira TPS, so v medicini uspešno uporabljani že od leta 1990 pod izrazom “ekstrakorporalna terapija z udarnimi valovi” pri različnih boleznih in stanjih, vključno z zdravljenjem kit, vezi, mišic, kosti in srca. Alzheimerjeva bolezen, najpogostejša oblika demence, prinaša progresivno prizadetost spomina, mišljenja in obnašanja in ovira bolnika pri vsakdanjih aktivnostih. To ni le del normalnega staranja. Starost je najpomembnejši dejavnik tveganja, vendar bolezen ni sestavni del staranja. Pogosto se pojavi po 65. letu, vendar genetske motnje lahko privedejo do njenega pojava tudi prej v življenju.

Progresivna narava Alzheimerjeve bolezni in njeni znaki

Bolezen napreduje s časom, začenši z blagimi znaki motenj spomina, ki se sčasoma lahko razvijejo do izgube sposobnosti govora. Zdravila za zdravljenje same bolezni niso znana. Obstajajo le zdravila za lajšanje simptomov in sočasne terapije, kot so kognitivne vaje in inovativna terapija s transkranialno pulzno stimulacijo TPS, ki lahko upočasnjuje napredovanje in izboljšuje kognitivne okvare.

Napredovanje Alzheimerjeve bolezni in resni simptomi

Alzheimerjeva bolezen običajno prizadene začetne predele možganov, odgovorne za učenje. S potekom bolezni in njenim napredovanjem ter »širjenjem po možganih« pa se pojavijo resni simptomi, med katerimi so spremembe razpoloženja in obnašanja, intenzivna zmedenost, dezorientacija, sumničavost, blodnje, izrazite težave s spominom, težave pri govoru, požiranju, hoji in drugi podobni simptomi.

Pogosto se dogaja, da osebe, ki trpijo za Alzheimerjevo boleznijo, ne prepoznajo v celoti svoje situacije, kar pomeni, da ne zaznavajo morebitnih težav. Te postanejo očitnejše za druge družinsko člane ali bližnje. Če opazite pri svojem bližnjem simptome, podobne demenci, ga čimprej usmerite k osebnemu zdravniku. Zgodnja diagnoza in sprejeti ukrepi lahko pomembno upočasnijo napredovanje bolezni ter bistveno izboljšajo kakovost življenja bolnika in njegovih svojcev. Specialist nevrolog bo s kognitivnimi testi in kliničnim pregledom ocenil funkcionalno stopnjo morebitne demence, nato pa predlagal nadaljnjo terapijo. Ob tem bo na podlagi ocene in pregleda možganovine z MRI določil, ali je oseba primerna za TPS terapijo z Neurolith sistemom.