Naravna čistila za dom – recepti za izdelavo čistil, ki so okolju in zdravju prijaznejša

Med obiskom trgovine kaj hitro opazimo poplavo najrazličnejših komercialnih čistil za dom. Čistila v popolnoma dodelani plastični embalaži, kričečih barv, vsebujejo velike količine kemikalij, ki lahko škodujejo našemu zdravju in tudi okolju. Zato vsem, ki želite natančno vedeti, s čim čistite dom, predlagamo, da si doma pripravite naravna čistila za dom. Recepti, za njihovo pripravo so zelo preprosti in vsebujejo zelo malo sestavin, ki jih imate zagotovo pri roki.

V nadaljevanju so predstavljena naravna čistila za dom – recepti:

 1. Dišeče večnamensko čistilo

Potrebujete:

 • 1 enoto alkoholnega kisa
 • 1 enoto vode
 • Naribano lupinico 1 limone
 • Vejico rožmarina

Vse sestavine združite, nalijte v steklenico z razpršilom, pretresite in nato pustite, da se sestavine infuzirajo vsaj en teden. Pred uporabo raztopino precedite, da ne boste zamašili razpršilke. Verjetno ste mislili, da so vsestranska naravna čistila za doma – recepti precej zakomplicirani, a kot vidite niso. S takšnim čistilom boste odstranili madeže vodnega kamna, očistite koše za odpadke, obrišete površino kuhinjskega pulta itd. Poleg svežega vonja lahko limonina lupina pomaga povečati moč čiščenja. Pozor: Na naravnem kamnu ne uporabljajte kislih čistil, ker bodo razjedli kamen.

 

 1. Čistilo za čiščenje kuhinje

Potrebujete:

 • Potrebujete:
 • 4 žlice sode bikarbone
 • 1 liter tople vode

Za čiščenje kuhinjskih pultov, aparatov in notranjosti hladilnika potrebujete samo sodo bikarbono in vodo. Za čiščenje površin uporabite zgornjo raztopino. V primeru, da bi želeli preprečiti neprijetne vonjave, pa sodo bikarbono usujte direktno v odtok ali v koš za odpadke. Prav tako jo lahko usujete v manjšo skodelico in jo položite v čist hladilnik, vsakih nekaj dni jo premešate in vsrkala bo vse morebitne neprijetne vonjave. Če želite odstraniti madeže iz nerjavečega jekla, naredite pasto iz sode bikarbone in vode. Pasto nanesete s krpo na madež in nežno podrgnite. Izperite, posušite in posoda bo spet sijoča. Kot vidite naravna čistila za dom – recepti z nekaj variacije rešijo precej različnih težav.

 

 1. Čistilo za steklo in steklene površine

Potrebujete:

 • 2 skodelici vode
 • 1/2 skodelice alkoholnega ali jabolčnega kisa
 • 1/4 skodelice 70 % alkohola
 • 1 do 2 kapljici eteričnega olja pomaranče za vonj (neobvezno)

Vse sestavine nalijete v steklenico z razpršilom in dobro premešate. Potem pa že lahko začnete s čiščenjem oken, ogledal in steklenih površin. Zelo uporaben namig: Naravna čistila za dom – recepti, ki vsebujejo alkohol se zelo hitro sušijo, zato jih ni priporočljivo uporabljati v vročem, sončnem dnevu, ker bodo pustila veliko lis na oknih. Za čiščenje ogledal uporabite papirnato brisačo ali mehko krpo, da ne boste poškodovali površine.

 

 1. Čistilo za odtoke

Potrebujete:

 • ½ skodelice sode bikarbone
 • 1 dl belega kisa

V primeru, da se vam zamaši odtok, vanj nasujte sodo bikarbonoin in ulite beli kis. Obe sestavini bosta reagirali skupaj in razgradili umazanijo, umazanijo in maščobo, ki zamašijo odtok. Po 10-15 minutah nalijte vrelo vročo vodo v odtok, da vse očistite. Pozor! Pazite, da to storite le, če imate kovinske cevi, saj lahko vrela voda stopi plastične cevi. V primeru, da imate plastične cevi, samo odprite toplo vodo.

 

 1. Čistilo za mikrovalovno pečico

Potrebujete:

 • ½ skodelice limoninega soka
 • ½ skodelice kisa

Majhno skodelico kisa in limoninega soka postavite v mikrovalovno pečico in jo vklopite za 2 minuti. Vrata pustite še približno minuto zaprta, nato odprite in z vlažno krpo preprosto obrišite notranjost.

 

 1. Naravni čistilec naravnega kamna

Potrebujete:

 • 2 kapljici blage tekočine za pomivanje posode
 • 2 skodelici tople vode

Sredstvo za pomivanje posode in vodo zmešajte in že imate pripravljeno čistilo za čiščenje pulta iz naravnega kamna. Ko je pult očiščen, z mokro gobo odstranite tudi vse ostanke mila in ga obrišite s suho in mehko krpo. Pozor, ko uporabljate naravna čistila za dom – recepti običajno rešujejo splošne težave, zato se je dobro pozanimati, kaj določenim materialom ne ustreza. Nikoli ne uporabljajte kisa, limone ali katerega koli drugega kislega čistila na marmornatih ali granitnih površinah, saj kisla čistila razjejo kamen.

Vaš dom bo vedno dišeč in čist če boste uporabljali naravna čistila za dom. Recepti pa so tako enostavni, da jih povejte še sosedi in najboljši prijateljici.