Namakalni sistemi za vrt v Sloveniji vse nujnejši pripomoček

Glede na geografsko lego in podnebne značilnosti Slovenije bi še pred nekaj leti rekli, da je potreba po namakanju vrtov minimalna. A zaradi spremembe podnebja in vse več vročinskih valov so dandanes namakalni sistemi za vrt eden najpomembnejših pripomočkov, vseh ljubiteljskih in poklicnih vrtnarjev in kmetovalcev, še posebej, če želijo uspešno vrtnariti in biti na svojo letino ponosni.

So namakalni sistemi za vrt v Sloveniji res potrebni?

Kratek in preprost odgovor je, da. Zdaj pa malce podrobneje poglejmo, zakaj so namakalni sistemi za vrt potrebni tudi na našem območju. Na obalnem območju in širšem Goriškem je iz leta v leto topleje in več sonca, zato je namakalni sistem edina rešitev za majhne in tudi večje vrtnarje ter kmetovalce. V Vipavski dolini močna burja poleg toplote še dodatno suši prst in zato je namakalni sistem ključnega pomena za dober pridelek. Na drugi strani Slovenije pa imajo iz leta v leto višje temperature in vse manj padavin, kot na zahodu države, ko pa so pa jih je malo, vsaj v poletnih mesecih. Saj nam je vsem dobro znano, da brez vode ne moremo živeti, prav tako rastline ne morejo uspevati, zato so namakalni sistemi za vrt nepogrešljivi tako na njivah, manjših vrtovih in pri zalivanju okrasnih vrtov pred hišo.

namakalni sistemi za vrt

Kako izbrati in uporabljati namakalni sistem?

Samo s pravilno izbranim namakalnim sistemom lahko koristimo rastlinam, zato je treba vedeti, kakšen zalivalni sistem uporabiti, kdaj in predvsem koliko časa zalivati. Nekateri vrtnarji zalivajo premalo, drugi pa preveč. Namakalni sistemi za vrt so enostavni za uporabo, a potrebno je dobiti najpomembnejše informacije Pred samim nakupom se posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo znal svetovati, kakšen namakalni sistem potrebujete za vaš vrt. Svetoval vam bo tudi, kako, kdaj in koliko namakati, da boste dosegli najboljše možne rezultate. Opozoril vas bo tudi na varovanje narave. Tudi z zalivanjem oz. namakanjem lahko skrbite za naravo in sicer tako, da kombinirate zalivalni sistem z meteorno vodo s strehe, ki jo lahko zbirate v cisterni, na ta način boste prihranili kar nekaj denarja in hkrati varovali pitno vodo.

Kapljični namakalni sistemi za vrt

Poznamo dva najbolj znana sistema, in sicer kapljični namakalni sistemi za vrt in razpršilni. Kapljični namakalni sistemi so sestavljeni iz gibljivih cevi, ki so debele 16 mm. Najbolj ekonomično za vas in okolju prijazno je, da so speljane iz vodnega zbiralnika za deževnico. Običajno imajo cevi kapalke na 33 cm. V primeru, da se odločite za kapljični namakalni sistem, kupite samo regulacijske kapalke, saj te ves čas zalivanja zagotavljajo enak pretok vode po vsej cevi, tudi če je dolga več sto metrov. Ta sistem zaliva s hitrostjo 2 l vode na uro na posamezno kapalko. Cevi lahko vkopljete 5 cm pod zemljo, da jih ne bo videti na površini in da se voda ne segreva. Kapljični namakalni sistemi so predvsem uporabni na vrtovih za namakanje rastlin in so zelo ekonomični pri porabi vode. Obstajajo pa tudi viseči kapljični sistemi, ki kapljajo z različnih višin in pod različnimi koti.

namakalni sistemi za vrt

Razpršilni namakalni sistemi za vrt

Drug zelo popularen med namakalnimi sistemi za vrt je razpršilni, ta se običajno uporablja za zalivanje travnatih površin oz. zelenic pred hoteli in hišami, pa tudi za zalivanje grmovnic in dreves. Poglejmo konkreten primer, kako poteka zalivanje trate z razpršilnim namakalnim sistemom za vrt. Za zelenico v velikosti 8 x 16 m boste potrebovali 12 razpršilnikov. Vedeti je treba, da razpršilnik s pršenjem dosega površino od 1 do 25 metrov. Pršenje prilagodite površini in rastlinam, ki so na njej posajene, ali gre za trato, grmovnice, trajnice ali pa drevesa. Pri razpršilnikih se je treba zavedati še enega dejstva in sicer, da so kaplje vedno večje, ko gre za daljši curek vode, kar pa nekaterim rastlinam ne ustreza. Zelo pomembno je, da veste, kaj vašim posejanim rastlinam ustreza in potem namakalni sistem temu tudi prilagodite. Sicer pa se razpršilni namakalni sistemi za vrt namestijo, ko je teren vašega vrta utrjen in zravnan. Cevi vam bodo strokovnjaki za namakalne sisteme napeljali pod travnatimi preprogami.

Namakalni sistemi za vrt s samodejnim krmiljenjem

Ne glede na to, ali boste izbrali kapljični ali razpršilni namakalni sistem, se lahko odločite za namakalni sistem s samodejnim krmiljenjem. Tako boste lahko brez skrbi glede zalivanja tudi, ko se boste poleti odpravili na zaslužene počitnice. Proizvajalci vam bodo naročen sistem sprogramirali vnaprej glede na časa zalivanja in tudi na količine vode, ki jo bo sistem porabil. To naredijo na podlagi območja, kjer živite in podatkov za več desetletij nazaj, ki so v bazi podatkov Agencije RS za okolje. Ko je enkrat sistem vzpostavljen zalivanje poteka povsem samodejno. Vklopi se proti jutru, ko je zunaj prijeten hlad, kar je najbolj ugodno za rast rastlin. Še en pomemben podatek, da avtomatika namakalnega sistema zmeraj zaliva enakomerno, samo količino porabljene vode pa sproti spremljate preko programske ure, ki je nameščena v vaši lopi, garaži ali kleti.