Mizarska žaga je nenadomestljiv pripomoček v mizarski delavnici

Vas zanima kako na najbolj učinkovit način razrezati material in s tem maksimalno izkoristiti čas? Iščete orodje, ki bo s poenostavljenim postopkom razreza zmanjšalo možnost človeških napak? Želite opraviti delo z avtomatiziranimi procesi, ki vključujejo računalnik in programsko opremo?

Popolnoma avtomatizirana mizarska žaga je odlična izbira za vse mizarje, ki želijo avtomatizirano upravljanje žage, vodenje razreza in istočasen izpis nalepk s črtnimi kodami ter predhodno določenimi podatki. Končno odločitev za nakup bo dodatno upravičil kvaliteten stroj z enostavnimi in učinkovitimi rešitvami ter nizkimi stroški vzdrževanja in dostopno ceno.

Mizarska-zaga

Mizarska žaga skozi čas

Že okoli 5000 let pred našim štetjem so pripadniki germanskih plemen uporabljali kremenasto orodje v obliki polmeseca, v katerega so zarezali majhne zobce, s katerim so si pomagali pri njihovih vsakodnevnih opravilih.

Prvo krožno žago je leta 1777 izumil Samuel Miller. Ustvaril je kovinski disk z zobmi, ki se je izkazal za zelo spretnega pri rezanju pri visokih hitrostih. Čez čas so začeli vrteči se žagin list uporabljati za rezanje lesa.

Prve žage je poganjal »tekalni pogon«, saj jih je operater upravljal s svojimi nogami na podoben način kot so delovali prvi šivalni stroji. Leta 1878 so začeli prodajati žage s takšno zasnovo.

Leta 1922 Raymond Dewalt izumi prvo krožno žago z roko, ki je omogočala mobilnost žaginega lista. Na ta način je bilo možno list žage premikati in vrteti ter nadzorovati globino in smer rezov.

Kasneje so izpopolnjevanja tehniko in tehnologije ter vedno bolj stremeli k temu, da je postajala mizarska žaga vedno bolj varna za uporabnika.

mizarska žaga

Mizarska žaga in njene različice

Ljubiteljski ali profesionalni mizar mora imeti v svoji delavnici vsaj eno vrsto žage. Kateri model žage izbere za svoje delo je odvisno od materiala, s katerim dela ter naloge, ki jo želi opraviti.
Nekaj najbolj znanih vrst žag je:

  • ročna mizarska žaga – je namenjena za ročno žaganje lesa. Uporablja se za vzdolžno ali prečno žaganje. Žagin list se napne z vrvico in napenjalnim klinom in je vpet med dva ročaja. Moč žaganja je odvisna od števila zob žaginega lista, njihove velikosti in debeline žaginega lista ter smeri žaganja, ki je odvisna od lesnih vlaken in gostote lesa.
  • lisičji rep – žaga je dobila ime po svoji obliki, saj spominja na rep lisice. Najbolj primerna je za žaganje velikih formatov plošč. Poleg lesa lahko z njo žagamo tudi mavčne plošče in umetne mase.
  • ročna krožna žaga – je električna žaga. Uporablja se za ravne reze lesa. Pri izbiri primerne krožne žage moramo upoštevati njeno vhodno moč, premer žaginega lista, debelino, število in velikost zob žaginega lista ter število vrtljajev. Večjo mobilnost nudijo akumulatorske ali baterijske krožne žage, po katerih je danes tudi največ povpraševanja.
  • vbodna žaga – uporablja se predvsem za neravne reze in za izrez lukenj. Žagin list se giba navzgor in navzdol, pri novejših modelih tudi oscilira in s tem omogoča lažje žaganje. Z njimi lahko žagamo različne materiale, od plastičnih mas do lesa in kovin, a vsak material zahteva ustrezen žagin list.
  • sabljasta žaga – najbolj primerna za žaganje velikih formatov plošč. Poleg lesa lahko z njo žagamo tudi mavčne plošče in umetne mase. Poganja jo motor ali baterija. Žagin list je ozek in spominja na sabljo.
  • verižna žaga ali po domače motorka – se uporablja za grobi razrez lesa, pretežno na terenu. Zahteva ustrezno vzdrževanje: redno mazanje in brušenje verige.

Mizarska-zaga-2

Kavalitetna mizarska žaga pomaga pri izdelavi kvalitetnih izdelkov

Formatna ali mizarska žaga bi se morala uporabljati v vsaki mizarski delavnici. Z njo je olajšana izdelava izdelka od njegove začetne priprave do končnih finih del. Mizarska žaga omogoča tako raven obrez kot tudi 90o kotni rez. Njeno upravljanje je omogočeno z dotikom na stikalo, digitalni prikazovalnik pa omogoča lažje odčitavanje vrednosti pozicij omejevalca.

Vrhunska mizarska žaga z močnim motorjem, kvalitetnimi vodili in motoriziranim dvigom žaginega lista je namenjena za uporabo v industrijskih obratih in tudi za manjše mizarske delavnice. Zaradi močne konstrukcije stroja deluje mizarska žaga stabilno brez vibracij. Kvalitetna vodila formatnega voza olajšajo žaganje težkih obdelovanih objektov in so zelo močna ter natančna. Njihova prednost je, da se glede na njihovo velikost prilagaja žaganje obdelovancev različnih tež. Velika vodila omogočajo žaganje iverala in drugih kompozitnih materialov.

Varno in enostavno žaganje omogoča velika prozorna zaščitna kapa, ki je enostavno nastavljiva in jo mizarska žaga obvezno mora imeti. Zaščitna kapa je različnih dimenzij, odvisno od velikosti žaginega lista. Mizarska žaga z zaščitno kapo omogoča varno, čisto in enostavno žaganje.

Hitro in enostavno menjavanje rezil je možno zaradi velikih varnostnih vratc in velikega prostora. Dvigovanje in spuščanje žaginega lista je motorizirano, nastavitev višine žaginega lista pa omogočajo močna linearna vodila.

Pri odločitvi o nakupu kakovostne mizarske žage nam morajo svetovati prodajalci, ki dobro poznajo tehnologijo in nam ob nakupu predstavijo tudi možnost montaže in servisa. Pred dostavo in montažo mora biti žaga pri prodajalcu preizkušena. Zagotovljen pa mora biti tudi kvaliteten servis usposobljenih serviserjev z dolgoletnimi izkušnjami.