Krušna peč: katere so glavne prednosti

Krušna peč je tradicionalno ena najstarejših peči za peko in ogrevanje, ki se je ohranila do danes. Lahko naročite klasično krušno peč ali pa moderno, varčno, z modernim dizajnom. Krušna peč lahko hkrati peče hrano, kot sta kruh in pica, ogreva več prostorov, vodo, radiatorje in je ekološka ter prijazna do zdravja, pa še zelo varčna, saj so moderne krušne peči narejene tako, da imajo velik izkoristek in se kurijo z obnovljivimi viri energije.

Krušna peč kot ogrevanje za vse prostore

Krušna peč je bila že nekoč uporabljana za ogrevanje prostorov in sicer je običajno bila nameščena v kuhinjo ali delovni prostor, lahko pa je segala še v spalnico, medtem, ko je imela vrata za nalaganje drv v hodniku. Na ta način so preprečili, da bi bil prah v prostorih in hkrati ni bilo potrebno vnašati drva v prostore, kar je bilo zelo praktično.

Klasične krušne peči so bile velike in jih je bilo treba kuriti nekaj ur, da so se segrele ter so potem tudi nekaj dni oddajale toploto v prostore. Moderne krušne peči pa so manjše, tudi kurišča so bistveno manjša, kar pomeni, da je več prostora med kuriščem in ogrodjem peči, zato se lahko v modernih krušnih pečeh vzpostavi tudi dimni sistem, ki pripomore k temu, da se poveča izkoristek peči. Klasične krušne peči tega nimajo in se dim odvaja direktno iz peči.

Krušna peč je narejena z keramike po naročilu in je lahko kakršne koli oblike, velikosti in kurilne moči, glede na potrebe prostorov oziroma celotne stavbe. Zunanjost je lahko klasična, obložena z lepimi keramičnimi ploščami ali pa bolj modernega izgleda. Na njej se lahko leži, ker je zelo topla, ob njej so tudi klopi, na katerih se sedi.

Običajno imajo krušne peči dvojna železna vrata z dvema kriloma, moderne peči pa imajo lahko vgrajena steklena vrata, skozi katera se lepo vidi prijeten ogenj, ki pomirja.

Krušna peč za peko hrane in sušenje sadja ter zelišč

Tako klasična, kot moderna krušna peč, sta vsestransko uporabni. Njuna največja prednost je, da lahko hkrati ogrevate in pečete hrano znotraj peči. Pečete lahko kruh, peciva, prebranec, pice, jabolka in še marsikaj drugega, tudi klobase in meso, enako, kot bi pekli v navadni električni pečici. Razlika je v tem, da se hrana peče poleg ognja, saj je kurišče zraven hrane, kar daje hrani poseben okus tet vonj, ki ju ne more nobena druga vrsta peke, kot samo ogenj iz pravih, suhih bukovih drv. Če boste naredili preizkuse, boste ugotovili, da ni vseeno, s katero vrsto drv pečete, ker dajo vsaka prav poseben pečat hrani.

Na vrhu krušne peči lahko sušite sadje in zelišča, pa tudi perilo. Za sadje in zelišča je krušna peč najboljša, ker oboje zelo hitro zakrkne in se posuši, kar pomeni, da bo taka hrana imela veliko bioloških snovi v vsebi in je zelo zdrava.

Zaradi tega bodo vaši prostori omamno dišali. Prostori bodo prijetni ter suhi, saj tam, kjer je krušna peč, zagotovo ni vlage in ni plesni, če jo le kurite. Če je narejena na moderen način, je še varčna in poceni, ker so dejansko drva najcenejše možno ogrevanje, pa še ekološko je, ker so iz gojenih gozdov, ki se ves čas obnavljajo. Ko posekajo drevesa, takoj tudi pogozdijo in pustijo, da gozd ponovno zraste.

Nenazadnje je krušna peč tudi pravi estetski biser, saj je lahko obložena iz res umetelne keramike z zanimivimi vzorci in je lahko kakršne koli barve. Keramičar bo njeno obliko, funkcionalnost in dizajn prilagodil vašim prostorom, zahtevam, željam in okusu.

Če boste šli zdoma, bo krušna peč ogrevala prostore še nekaj dni, če je velika, drugače pa vsaj 48 ur, preden se shladi, ne da bi vam bilo treba spet kuriti. Mimogrede lahko ogreva tudi toplo vodo, če jo povežejo z bojlerjem in sistemom za sanitarno vodo, ponekod pa ogreva tudi radiatorje.