Ugriz okuženega klopa vam lahko življenje obrne na glavo

Slovenija spada med države, kjer je obolevnost za boleznimi, ki jih prenašajo okuženi klopi visoka. Najpogosteje lahko zbolimo za klopnim meningoencefalitisom in lymsko boreliozo. Med tem, ko je humana granulocitna anaplazmoza, manj znana in tudi bolj blaga bolezen, ki jo prenaša okužen klop, sta KME in borelija nevarni bolezni, ki lahko pustita trajne posledice tudi po ozdravljenju. Več si lahko preberete  na spletni strani www.sos-klop.si, kjer boste našli še druge relevantne informacije o vbodu klopa.

Klopi se največkrat pojavljajo v vlažnih gozdnih območjih, kjer je velika poraščenost. Zadnje čase pa jih veliko opažajo tudi na travnikih okrog hiš in mestnih parkih. Zadržujejo se na višini do enega metra, saj jim je tako gostitelj lažje dosegljiv. Klop lahko na človeka preide tudi iz domače živali, čeprav manj pogosto. Najbolj aktivni so poleti, če pa so zime mile, pa se njihova aktivnost poveča. Klop lahko z enim samim vbodom prinese hkrati več povzročiteljev bolezni, najpogosteje pa zbolimo za borelijo in KME.

Klopni meningoencefalitis (KME)

Je virusna okužba, ki prizadene predvsem osrednje živčevje. Najpogostejši simptomi so močan glavobol z istočasno bolečino v vratu, visoka vročina in bolečine v mišicah in sklepih. Ko vbode klop, se lahko prvi znaki bolezni pokažejo šele po sedmih dneh. V prvi fazi bolezni se bolnik počuti podobno, kot pri virozi, zato zdravniki težko diagnosticirajo, da gre za KME. Po nekaj dneh se bolnik počuti bolje, dokler po treh tednih ne nastopi druga faza, ki poteka težje, kot prva. Visoka vročina, močan glavobol, tresenje rok, bruhanje, trd in boleč vrat, včasih tudi nezavest, so le nekateri znaki, pri katerih vas bo zdravnik poslal v bolnico, saj lahko vnetje možganske ovojnice hitro napreduje. Tudi če je klop odstranjen pravočasno, se okužbi težko izognemo, saj se lahko virus iz okuženega klopa prenese že v nekaj minutah. Zato je smiselno preventivno cepljenje in dodatna zaščita pred odhodom v naravo.

Lymska borelioza

Medtem ko je KME virusna bolezen, je borelioza bakterijskega izvora in zanjo cepivo ne obstaja. Če je odkrita dovolj zgodaj, se jo lahko uspešno zdravi z antibiotiki. Najprepričljivejši znak je na koži prisotna rdečina, ki se postopoma širi, v sredini pa bledi. Lahko so prisotni tudi drugi znaki, pri katerih pa zdravnik težje pravilno diagnosticira bolezen, zato ob sumu, da vas je vbodel okužen klop, naredi laboratorijske teste. Če so testi pozitivni, se lahko začne zdravljenje z antibiotiki. Ker pa so simptomi lahko zelo različni in podobni tistim, kot pri virozi, se velikokrat zgodi, da je bolezen odkrita prepozno, zato antibiotiki niso več koristni. Po nekaj tednih nezdravljena, se lahko pokaže prizadetost živčevja, motnje srca, poškodbe sklepov, vnetja kože, motnje vida, nihanje razpoloženja, depresija, težave z mehurjem in drugo. Nekateri simptomi pa so lahko celo trajni.

Naj bo klop odstranjen varno

Če opazite, da je klop prisesan, ga je potrebno čimprej odstraniti. Z ostro pinceto primete klopa čim bližje koži in ga z enkratnim potegom, brez vrtljajev odstranite. Mazanje krem in ostalih mazil ni priporočeno, saj lahko s tem klopa še spodbudimo, da spusti strupene snovi.

Kako se lahko zaščitimo?

Najboljša zaščita je izogibanje mest, kjer je pojavnost klopa visoka. To pa ni vedno mogoče, zato je potrebna zaščita z repelenti in svetlo obleko. Po prihodu iz narave se temeljito pregedamo, stuširamo in operemo oblačila. Klop, ki je že prisesan, se s tuširanjem ne bo odstranil, zato ga moramo čimprej odstraniti sami.

Cepljenje

KME je edina bolezen, ki jo prenaša klop, za katero se lahko preventivno cepimo. Cepljenje je varno in učinkovito, priporoča pa se ga vsem od enega leta starosti, predvsem tistim, ki živijo na območjih, kjer je pojavnost klopa večja. Cepite se lahko pri osebnem zdravniku ali na izpostavi NIJZ.