Kako odpreti spletno trgovino?

Imate fizično trgovino, pa je zaradi protikoronskih ukrepov že več mesecev zaprta? Vas zanima, kako odpreti spletno trgovino in na ta način razširiti ali pa celo rešiti svoj posel? Dandanes je prodaja prek spleta že nuja!

Živimo namreč v precej negotovem času, ko so fizični stiki zelo omejeni, se pa zato pogosteje uporablja digitalna komunikacija. Nič drugače ni s prodajo najrazličnejših izdelkov, ki v teh časih v veliki meri poteka na daljavo. Vprašanje, kako odpreti spletno trgovino, je zato povsem na mestu, zato preverimo, kako boste kmalu tudi vi lahko prodajali prek spleta. V članku bomo razjasnili, kako začeti, če na spletu sploh še niste prisotni, in kako poskrbeti, da bo vaša spletna trgovina dajala kar najboljše rezultate.

Kako je z zakonodajo?

Če si ne želite takoj nakopati težav in dodatnih stroškov, ker ste, na primer, ‘pozabili’ objaviti splošne pogoje poslovanja, raje najprej preverite, kaj vse morate ob dilemi, kako odpreti spletno trgovino, urediti z vidika slovenske in evropske zakonodaje. Če boste imeli že spočetka vse urejeno, ste lahko povsem brez skrbi – tudi, če boste morda komu šli v nos, ker ste, denimo, precej uspešen spletni prodajalec.

Kako odpreti spletno trgovino, da bo ta delovala po vseh pravilih? Seveda, teh pravil je precej, poleg splošne zakonodaje pa morate biti pozorni zlasti na tisto, ki ureja varstvo kupca oziroma potrošnika.

Najprej pa morate, logično, imeti podjetje z registrirano dejavnostjo prodaje prek spleta ali pa registrirano vsaj osebno dopolnilno dejavnost. Na spletni strani, ki jo uporabljate za prodajo, morate obvezno objaviti naslednje podatke o identifikaciji ponudnika, torej: ime in sedež podjetja, sodišče, pri katerem je podjetje vpisano, matična številka in višina osnovnega kapitala. Temu je treba dodati še kontaktne podatke: telefonska številka, elektronski naslov, številka za DDV (če ste zavezanec).

Kako odpreti spletno trgovino po letu 2018 ali obdobje GDPR

V zadnjem času se na tapeti pogosto znajde evropska uredba o varstvu osebnih podatkov (GDPR), ki se uporablja od maja 2018 in precej zaostruje področje varovanja osebnih podatkov ter ureja uporabo piškotkov. Zakaj? Ker se zaradi hitrega tehnološkega razvoja povečuje tudi možnost za zlorabe osebnih podatkov. Kako odpreti spletno trgovino, da bo spoštovala to uredbo? Ko uporabnik prvič pride na vašo stran oziroma spletno trgovino, mu je treba prikazati polje za privolitev pridobivanja in uporabe osebnih podatkov. Objaviti morate, za katere namene jih boste zbirali in uporabljali, poleg pa seveda tudi pravilnik o zasebnosti.

Spletna trgovina spada med tako imenovane pogodbe na daljavo. Še pred samim nakupom (preden uporabnik odda naročilo) morate kupca seznaniti s kar nekaj informacijami. Ne le o samih izdelkih, njihovih opisih in cenah, ampak še številne druge podrobnosti, ki jih zapišete v pogoje poslovanja. Tam mora kupec izvedeti vse o tem, kako poteka postopek nakupa in morebitnega vračila blaga, pa vse o cenah in stroških, načinih plačila in dostavi, pritožbah in reklamacijah, pogojih, rokih, pravicah in dolžnostih kupca ter trgovca, vse o izvensodnem reševanju sporov ipd. Vsak kupec mora izraziti tudi, da se s temi pogoji strinja. Objaviti morate tudi obrazec za prijavo stvarne napake ter obrazec za vračilo blaga. Pa ne pozabite izdajati računov!

odpreti-spletno-trgovino

Predpisi o tem, kako odpreti spletno trgovino, so med drugim objavljeni v Zakonu o varstvu potrošnikov, Zakonu o elektronskem poslovanju na trgu, Obligacijskem zakoniku, preglejte pa tudi Zakon o preprečevanju dela na črno. Morda niste vedeli, a spletne trgovce zavezuje več kot deset zakonov!

Ko se boste ukvarjali z vprašanjem, kako odpreti spletno trgovino, je še nekaj posebnosti, na katere morate biti pozorni. Za zbiranje osebnih podatkov namreč štejejo tudi različni programi zvestobe, pa tudi nudenje produktov, ki so povezani z vašim osebnim profilom, zato le previdno, če se v odpiranje spletne trgovine podajate sami!

Kako naprej?

Ko se seznanite z zakonskimi predpisi, lahko začnete delati na tehničnih stvareh. Prvi korak na poti, kako odpreti spletno trgovino, je zakup domene ter kakovostnega gostovanja. Sledi postavitev same spletne trgovine, ki mora biti uporabniku prijazna, funkcionalna, privlačna na pogled, hitra in pregledna. Po vnosu izdelkov in njihovih opisov, cen ter preostalih podatkov, ki jih morate navesti tudi zato, ker tako določa zakonodaja, se prodaja lahko začne. Odgovor na to, kako odpreti spletno trgovino, je torej na dlani. Ampak …

Spletna trgovina vam ne bo prav nič pomagala, če ne bo imela obiska, zato jo je treba zastaviti tako, da bo primerna za optimizacijo. In jo, seveda, optimizirati, da bo pod izbranimi ključnimi besedami povsem pri vrhu v spletnih brskalnikih. S tem si močno povečate možnost nakupa, s tem pa tudi dobička, tako da se kakovostna optimizacija spletne trgovine prav zares odlično obnese.

Poiščite prave strokovnjake

Da se s postavitvijo spletne trgovine ne boste mučili sami, je zagotovo bolje, da poiščete vrhunske strokovnjake s tega področja. Podjetje Spletni partner ima z izdelavo spletnih trgovin ogromno izkušenj in tudi odlične reference. Poleg samega svetovanja o tem, kako odpreti spletno trgovino, vam bodo postregli tudi z vrhunskim izdelkom – od začetka do konca. Trgovine pa vam ne bodo le postavili, ampak jo že zasnovali tako, da bo nadalje primerna za optimizacijo. Naslednji korak bo optimizacija, ki bo vašo spletno trgovino dvignila nad konkurenco, vi pa boste povečali svoj dobiček.