Barski stoli in jedilni stoli so nepogrešljiv del pohištva

Odličen dodatek v kuhinjah, jedilnicah in domačih barih so lepe barske mize, ki lahko delujejo izjemno elegantno in modreno. K takšnim mizam pa zagotovo pašejo še moderni barski stoli, katere si lahko ogledate na priloženi povezavi. Tam boste našli pestro ponudbo tovrstnih stolov, zato boste zagotovo našli prave zase. Ko se odločate za nakup barske mize in stolov, je dobro razmisliti o določenih kriterijih. Sem sodi število kosov, stil mize in stolov, velikost seta in tudi material. V nadaljevanju članka boste našli nekaj koristnih nasvetov, ki vam lahko pri nakupu novega jedilnega seta pomagajo.

barski stoli

Primerna višina barske mize in stolčkov
Barski stoli in mize so različnih velikosti, zato je pomembno, da izberete pravo velikost. Ko gre za barske mize, je standardna velikost nekje 110 cm, tako so lahko barski stoli pod njo in dopuščajo dovolj prostora za noge. Ko gre za izbiranje višine barskih stolov, pa morajo ti biti približno v višini kolka ali nekoliko nižje. Višina stolov se lahko odmerja na dva načina. Prvi način je merjenje višine mize, od katere se nato odšteje od 30 do 40 cm. Pri drugem načinu pa gre za merjenje od tal in določanje višine na ta način. Dobro je, da višino sami preizkusite, če vam je to omogočeno. Na ta način boste povsem konkretno videli, kakšna višina vam najbolj odgovarja.

Kakšne vrste barskih stolov poznamo?
Barski stoli so si med seboj različni, tako ločimo stole brez naslonjala za hrbet, stole z naslonjali za roke, vrtljive stole ali oblazinjene. Stoli brez naslonjala so odlična izbira za majhne prostore, saj se ob neuporabi enostavno potisnejo pod mizo in zasedejo malo prostora. Obratno pa so tisti z naslonjalom večji, a zagotavljajo tudi boljšo podporo. Enako pa velja tudi za naslonjala za roke. Vrtljivi barski stoli so praktični za uporabo in idealni za bolj formalne pogovore, kadar gre za vrtljive stole z naslonjali, pa ti zasedejo malce več prostora. Oblazinjeni barski stoli pa so odlična izbira za vse, ki na njih sedijo med jedjo. Tovrstni sedeži so lahko udobnejši in ustvarjajo bolj formalen videz, kot ga ustvarjajo stoli iz jekla in lesa.

Tudi jedilni stoli so pomemben kos pohištva v jedilnicah
Nihajni stoli so torej nepogrešljiv kos pohištva v jedilnicah, zato jih je priporočljivo izbrati premišljeno. Jedilni stoli so pomembni za ustvarjanje določenega vzdušja, predvsem pa morajo biti udobni, saj so večinoma kar nekaj časa v uporabi. Pri izbiri novih stolov premislite o štirih kriterijih, ki so udobje, stabilna struktura, enostavno premikanje in enostavno vzdrževanje. Na jedilnih stolih se sedi dalj časa, zato morajo biti udobni, prav tako morajo zagotoviti stabilno strukturo, da prenesejo ljudi, ki sedijo na njih. Enostavno premikanje je tudi pomembno, saj so jedilni stoli redko kdaj ves čas na mestu. Tudi na enostavno vzdrževanje ne smemo pozabiti, predvsem, kadar gre za gospodinjstva, ki imajo otroke ali hišne ljubljenčke.

jedilni stoli

Izbira primernega materiala
Jedilni stoli so navadno na voljo v kovini, lesu, ratanu, pletenju, plastiki ali so oblazinjeni. Kovinski stoli so znani po svoji moči in trpežnosti ter modernemu pridihu, ki je primernejši za modernejše prostore. Leseni stoli dajejo prostoru naraven in zemeljski pridih, na voljo pa so v različnih vrstah, torej poznamo naraven, pobarvan ali obdelan les. Jedilni stoli iz ratana so znani po svoji eleganci in trajnosti, prav tako pa je ratan material, ki ga je precej enostavno kombinirati z drugimi materiali. Stoli iz pletenine so udobni in se lahko barvajo v najrazličnejše barvne odtenke. Plastični stoli so na voljo v različnih barvah, zato so enostavni za kombiniranje in za najrazličnejše prostore. Oblazinjeni stoli pa so verjetno najboljša izbira za daljša sedenja, saj so izjemno udobni, oblazinjeni pa so lahko s tkanino ali usnjem.

Izbiranje jedilnih stolov glede na stil
V grobem lahko delimo stile v štiri skupine, ki jih poimenujemo tradicionalni, podeželski, sodobni in rustikalni stil. K tradicionalnemu stilu najbolje pašejo jedilni leseni stoli v črni, rjavi ali zeleni barvi. K podeželskemu stilu pa leseni stoli z rustikalnimi vzorci ali stoli v svetlih nevtralnih odtenkih. Sodoben stil se dobro ujema z elegantnimi linijami, sem bi lahko umestili kovinske stole, ki so lahko tudi drznih barv, da ustvarijo prijeten kontrast. V rustikalni stil pa dodajamo jedilne stole z naravnimi elementi, kot so les, tkanina in usnje. Ti materiali namreč ustvarjajo naraven in enostaven videz. Najbolje je, da se stoli ujemajo s stilom celotnega prostora in na ta način ustvarjajo koherenten videz.